onsdag 15 april 2015

TVÅ OLIKA GLUTENFRIA FRÖKNÄCKE


Har länge tänkt baka mig lite fröknäcke, men det har fram tills i dag inte blivit av. För att kompensera bristen på fröknäcke under tiden som varit bakade jag i dag tre plåtar. Tre plåtar och två olika recept, så nu har vi knäckebröd ett tag framöver. Har dock en hungrig tolvårig dotter som älskar fröknäcke, så vi får se när jag måste baka nytt. 

Jag har tidigare testat två olika fröknäckerecept, här hittar ni dem. FrökexKex med hemmagjort mjöl. Tror dock att jag föredrar de både jag bakade i dag. 

Fröknäcke
4 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl chiafrön
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk flingsalt
5 dl vatten
Flingsalt

Blanda alla ingredienser i en stor skål. Låt blandningen svälla i cirka 45-60 minuter.
Klicka ut smeten jämnt på två bakpappersklädda plåtar. Bred ut smeten tunt eller lägg över ett ark bakplåtspapper och kavla ut smeten tunt. Jag tyckte det räckte med att använda en slickepott.
Strö över lite sesamfrön och lite flingsalt.
Grädda knäckebröden i varmluftsugn på 150 grader i cirka 60-70 minuter.

Låt kexen svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden. 

Förvara kexen på ett torrt ställe.


Det andra fröknäckebrödet har jag testat en gång tidigare. Fick receptet av en kollega i höstas. I det här knäckebrödet är det majsmjöl, vilket ger en nästan lite ostbågig smak. Med flingsalt på toppen kan knäcket ätas som snacks. 

Fröknäcke med majsmjöl
2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
3/4 dl solrosfrön
1/4 dl pumpakärnor
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl hett vatten

Sätt ugnen på 150 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt det heta vattnet och oljan och blanda samman. Häll ut på plåten och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut till en tunn platta. Blir det för tjockt finns risken att knäckebrödet blir mjukt. Strö över rikligt med flingsalt på toppen och ställ in i ugnen och låt grädda i cirka 1 timme. Nu har jag perfekta knäckebröd för mina äggamackor framöver, eller till god brie och tryffelsalami. Mmmm, det blir bra det här!
//Malin


2 kommentarer:

  1. Fröknäcke är så gott, beroendeframkallande t.o.m :) Kram!
    Jag sparar dessa recept, tack!

    SvaraRadera
  2. Jag har ännu inte bakat frö-knäcke i min nya ugn. Det är ju så gott och nu fick jag lite bak-sug. Undrar om jag inte ska göra detta ikväll? Kram!
    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.