Jag har tidigare testat två olika fröknäckerecept, här hittar ni dem. Frökex, Kex med hemmagjort mjöl. Tror dock att jag föredrar de både jag bakade i dag.
Fröknäcke
4 dl solrosfrön
1 dl hela linfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl chiafrön
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk flingsalt
5 dl vatten
Flingsalt
Blanda alla ingredienser i en stor skål. Låt blandningen svälla i cirka 45-60 minuter.
Klicka ut smeten jämnt på två bakpappersklädda plåtar. Bred ut smeten tunt eller lägg över ett ark bakplåtspapper och kavla ut smeten tunt. Jag tyckte det räckte med att använda en slickepott.
Strö över lite sesamfrön och lite flingsalt.
Grädda knäckebröden i varmluftsugn på 150 grader i cirka 60-70 minuter.
Låt kexen svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden.
Förvara kexen på ett torrt ställe. |
Det andra fröknäckebrödet har jag testat en gång tidigare. Fick receptet av en kollega i höstas. I det här knäckebrödet är det majsmjöl, vilket ger en nästan lite ostbågig smak. Med flingsalt på toppen kan knäcket ätas som snacks.
Fröknäcke med majsmjöl
2 dl majsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl sesamfrön
3/4 dl solrosfrön
1/4 dl pumpakärnor
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl hett vatten
Sätt ugnen på 150 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt det heta vattnet och oljan och blanda samman. Häll ut på plåten och lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Kavla ut till en tunn platta. Blir det för tjockt finns risken att knäckebrödet blir mjukt. Strö över rikligt med flingsalt på toppen och ställ in i ugnen och låt grädda i cirka 1 timme.
Nu har jag perfekta knäckebröd för mina äggamackor framöver, eller till god brie och tryffelsalami. Mmmm, det blir bra det här!
//Malin
Fröknäcke är så gott, beroendeframkallande t.o.m :) Kram!
SvaraRaderaJag sparar dessa recept, tack!
Jag har ännu inte bakat frö-knäcke i min nya ugn. Det är ju så gott och nu fick jag lite bak-sug. Undrar om jag inte ska göra detta ikväll? Kram!
SvaraRadera