fredag 10 april 2015

RAMSLÖKSSMÖR OCH ANNAT SOM PASSAR DÄRTILL



Snart är mitt påsklov slut och dagarna övergår till vanlig helg. Påsklov är ett trevligt lov, på fler än ett sätt. Först och främst är påsken en kravlös högtid, om man jämför med julen. Inga påskklappar måste köpas, på sin höjd ett påskägg. Vädret i april är också oftast lite trevligare än vädret i december. Man har i april lagt all den mörka tiden bakom sig, och allt blir bara ljusare och ljusare. Blir det bakslag i väderleken så vet man att det är tillfälligt. Maten är ungefär som julen men lite lättare, vilket också är att föredra. Sedan är ju lov ett lov och där vinner kanske jullovet, för det är längre. 

Mitt lov har varit lugnt och fridfullt. Har blivit lite mer tid i stugan, men också mycket hemmatid. I onsdag däremot drog familjen på en dagsutflykt till Skåneland. En välplanerad resa tack vare tips från instagramföljare. Vädret kunde inte varit bättre, molnigt under resan ner och sol resten av dagen. Vi gjorde små stopp på vägen ner, bland annat i Boarp, Arild och Mölle. Arild och Mölle är små pärlor, där jag gärna tillbringat en sommardag eller två. 

Det främsta målet med resan var ett besök i Höganäs Saluhall. Hade hört så mycket gott om detta ställe och var ju tvungen att se det med egna ögon. Jag blev inte besviken kan tilläggas. 

I Saluhallen och Magasin36 finns det mesta som intresserar mig; mat, inredning och kläder. En härlig atmosfär och ett ställe jag gärna besöker igen. 




Barnen valde lunchställe och de valde inte restaurangen inne i saluhallen. Nej, de valde Garage Bar. Inte det att jag blev ledsen över valet, tvärtom. Ett coolare burgerställe med godare burgare är svårt att uppbringa. Låg verkligen i ett gammal garage med rustik inredning precis som i ett garage, übercoolt!  

I saluhallen köpte vi med oss lammchorizo, färsk ramslök, ramslökssalt och lite annat smått och gott. Det jag köpte var sånt jag inte kan hitta här hemma. Var inne i Köttboden i Boarp på vägen hem, men valde att inget köpa. Känns onödigt att släpa hem kött när jag kan köpa lika bra eller till och med bättre kött hemma i Glommen. På Gårdsbutik Thuresson hittar jag det jag vill ha i köttväg. 

Från dagens besök hos Thuressons

Den färska ramslöken däremot är jag glad att jag köpte. Den blev i dag till ett riktigt gott kryddsmör. Använde 200 gram smör, så nu har jag ramslökssmör för en tid framöver. 




Ramslökssmör
200 g rumsvarmt smör
100 g färsk ramslök
2 vitlöksklyftor
1 msk ramslökssalt (flingsalt)
svartpeppar

Mixa ramslöken i matberedare. Tillsätt det rumsvarma smöret och kör tills allt blandats väl. Pressa i vitlök och tillsätt salt och peppar. Kör allt en stund tills allt blandats. 
Lägg på bakplåtspapper och forma till en korv. Lägg i kyl så att den stelnar. 



Lite fin ryggbiff inhandlades under dagens besök hos Thuressons. Hade tänkt att grilla i kväll, men jag tycker att det är svårt att få till ryggbiff vid grillning. Jag vill ha köttet perfekt stekt och på grillpanna och i ugn så vet jag att jag får det. Jag bryner först köttet i grillpanna för att få grillyta, sedan bakar jag klart det på låg värme i ugnen tills det får en innertemperatur på 55-56 grader. Därefter lägger jag köttet i dubbelt folie och låter det vila i 10-15 minuter. Efter det blir köttet perfekt!



Sötpotatis pommes är tokgott till detta och HÄR hittar ni receptet på det. 


Ha en underbar helg kära vänner!


//Malin





5 kommentarer:

  1. Det är väldigt länge sedan jag åt kryddsmör, minns pappas kryddsmör som han gjorde när jag var barn. Underbara bilder du bjuder på. Kram

    SvaraRadera
  2. Åh jag älskar ramslök! Jag brukade alltid köpa ett ramslökssalt som Renée Voltaire hade i sitt sortiment som fanns här i lokala matbutiken tokgott! Om så bara på ett kokt ägg!! Men det var ett tag sen jag såg det. Färsk ramslök finner man ju alltid på!

    Älskar också kryddsmör, i mitt senaste inlägg skriver jag just också om att göra ett på 200 g smör så man har lite kvar!!!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Härligt med påsklov. Antar att jag också kommer att ta det om några år när Oliver går i skolan. Ser fram emot det. Eran resa till Skåneland såg trevligt ut. Att äta gott på en tripp är ju en toppentripp! :)
    Ramslök växer ju som ogräs i vissa delar av landet men går knappt att få tag på i andra. Hade jag haft en trädgård hade jag gärna satt ett frö.

    SvaraRadera
  4. Alltså jag är SJUKT avis på ditt ramslökssmör. Du är så hipp! :-) Jag måste verkligen plantera ramslök i trädgården. Jag har noll gröna fingrar, men finns det motivation så! Kul med Höganäs, det är så himla härligt det stället! Jag tror inte att burgergaraget fanns när jag var där, så vi måste definitivt dit igen! Blir nog lättare att få med sig Olof då också. Lily måste bara lära sig att tycka om att åka bil först... ;-)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.