måndag 6 april 2015

PÅSKMIDDAG DE LUXE


Påskfirande i Glommen är fina grejer och en viktig del av det är påskbrasan nere vid Glumstenen. Folk vallvärdar till Glommen för att få se elden. Jag är dock nöjd efter en liten stund och vill sedan hem till värmen igen, men det är tradition med ett kort besök i alla fall.

Väl hemma igen blev det mat i stora lass. Vi hade besök av familjen Larsson/Jonsson, så familjen Kårdahl/Andersson slapp äta ihjäl sig. Hade mat så det räckt även till flertalet av påskeldsåskådarna, så vi gick till sängs mätta. Lite bufféstuk blev det och en del lax. Lax hör påsken till, lax och ägg. Ägg äter vi alltid mycket av, men inte på påskbordet på påskafton. 

När jag fick hem Lantliv Mat&Vin nr 2, 2015, dog jag och kom till mathimlen. Så mycket gott i en och samma tidning. Från tidningen valde jag ut tre recept till påskbuffén, Lax med musslor, Ädelostpaj  med sparris samt Bönor med bacon och mandel. 




Jag lade till rökt lax till pajen och tog ett annat recept på pajskal, blev en glutenfri variant. Ett riktigt bra alternativ om man av någon anledning inte kan eller inte vill äta vanligt mjöl. Receptet på pajskalet kommer från 56kilo.se. Jag dubblade receptet för att få en hög kant runt pajen. Använde dock inte allt, så 1 1/2 sats hade räckt.

Ädelostpaj med lax och sparris
Pajskal
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Fyllning
1 liten purjolök
3 vitlöksklyftor
200 g färsk spenat
140 g ädelost
100 g kallrökt lax i skivor
3 ägg
2 dl créme fraiche
salt & svartpeppar

Topping
1 bunt färsk sparris
färsk spenat eller mangold
olivolja
flingsalt & nymald svartpeppar


Mixa mandelmjöl och sesamfrön i mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min. 




Grädda skalet i 175 grader i ca 8-10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 grader.

Skiva purjolöken och vitlöken. Fräs i olivolja utan att få färg. Lägg i spenaten och låt den fräsa med tills den är mjuk och all vätska kokat in. Salta och peppra väl.

Lägg över i pajskalet och smula över ädelosten och lägg laxskivorna ovanpå. Vispa samman créme fraiche och ägg, tillsätt salt och peppar och häll i pajskalet. Grädda pajen i 25-30 minuter. Låt svalna. 

Skär eller bryt av nedersta torra biten av sparrisen och släng. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten i 3-4 minuter. Spola av i iskallt vatten, dela i bitar och lägg i en stor skål. Ringla över lite olivolja, salt och peppra. Lägg ett liten hög spenatblad i pajskalet och toppa med sparrisen. 





En Caprese är aldrig fel, fick med andra ord bli en sådan också. Varva tomat med mozzarella och toppas med färsk basilika, basilikaolja från Gunnarshögs gård, flingsalt och nymalen svartpeppar. 



Ett lite matigare tillbehör är denna sallad med haricots verts. Perfekt som en del på ett buffébord. 

Gröna bönor med bacon
300 g haricots verts
150 g tärnad bacon
3 msk flagad mandel
flingsalt & nymalen svartpeppar

Förväll bönorna i lättsaltat vatten i några minuter. Spola av i iskallt vatten och låt rinna av ordentligt. 

Stek baconet krispigt utan fett. Lägg i mandeln mot slutet. Blanda i bönorna och låt det bli varmt. Salta och peppra. 

Min favorit på buffén var ändå laxen, denna ljuvliga lilla fisk som tillsammans med vinkokta musslor gjorde succé.




Ugnsbakad lax med musslor
1 nät med blåmusslor
1 bit laxfilé, ca 1 kg
4 msk olivolja
salt & svartpeppar
1 stor schalottenlök
3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
2 glas vin
1 dl hackad bladpersilja

Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxen i ugnsform och ringla över salt, svartpeppar och lite citronpeppar. Ugnsbaka i ca. 20 minuter.
Förbered musslorna under tiden. Skölj och borsta musslorna. Kasta dem som inte sluter sig. 
Skala och finhacka löken, skiva vitlöken och fräs i olivolja utan att ta färg. Tillsätt musslorna och fräsa i några minuter innan du häller på grädde och vin. Tillsätt persiljan, sätt på ett lock och låt puttra i några minuter. 
När laxen varit inne i 20 minuter hälls musslor och sås på. Sätt in i ugnen igen och låta baka i 8 minuter till. 

Avslutar med en bild på dessertbuffén, som kommer som ett eget inlägg om ett par dagar. Nom nom!





Nu väntar en veckas påsklov för mig, 
LUCKY ME!


//Malin






2 kommentarer:

  1. Vilken påskmiddag! Haricot verts och bacon är så jäkla gott, i all sin enkelhet. Kan äta det som en hel middag tror jag :p Ha ett skönt påsklov nu!

    SvaraRadera
  2. Vilket bra tips på pajskal, det gör oss extra glada att hitta det! Vi har också börjat prenumerera på Lantliv M&V och det är ju en fullkomligt livsfarlig mattidning att bläddra i - man vill ju göra allt... synd inte det finns fler timmar på dygnet:)
    Någon påskbrasa har vi inte här nere, men konstrunda och allt (alla) vad det har med sig har vi, hela stan är invaderad av annorlunda dialekter.

    Hoppas du får en härligt påsklov,
    kramar till dej från oss!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.