måndag 30 mars 2015

BLOMKÅLSPAELLA MED SKALDJUR, AIOLI & GLUTENFRITT FOCCACIA


Nu har vi kommit fram till varmrätten från tjejfesten i lördags. Temat för kvällen var mat som är lite bättre för kroppen. För mig betyder det mat med mindre kolhydrater och utan raffinerat socker. För någon annan betyder det något annat, och det är ok det också. 

Hittade ett recept på blomkålsrisotto på Jillsmat.se som lät väldigt intressant. Lite skaldjur på toppen och till det aioli, ja ni hör ju! Brödet har jag bakat innan och tycker så mycket om det. Blir så god smak med löken och tomaterna i brödet och rosmarin, oliver och saltet på toppen. 




Blomkålspaella
1 blomkålshuvud
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 pkt saffran
500 g frysta räkor
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 1/2 tsk salt
1 röd paprika
15 körsbärstomater
8 st pilgrimsmusslor (scallops)
Kräftor
Solrosskott
Olivolja
Nymalen svartpeppar

1. Skär blomkålen i mindre bitar och mixa den fint i matberedaren. Lägg över på en plåt.
2. Tärna paprikan och dela körsbärstomaterna på mitten. Blanda med blomkålen.
3. Koka upp vin, vatten och saffran. Lägg i de frysta räkorna och koka under lock i cirka 3 minuter så att vinet får smak av räkskalen.
4. Sila bort räkorna och lägg dem åt sidan. Tillsätt vitlöken som du skivat samt finhackad chili, salt och svartpeppar. Låt koka i ytterligare någon minut.
5. Häll saffransvinet över blomkålsriset och blanda noggrant. 
6. Tillaga i ugnen i 20 minuter. Rör om och lägg över räkor och snabbt stekta pilgrimsmusslor och halva kräftor snabbt stekta i vitlökssmör. 
8. Sätt in plåten i ytterligare 5 minuter.
9. Vid servering toppar du med solrosskott samt ringlar över en riktigt god olivolja.




Focaccia med parmesanost, rosmarin och soltorkade tomater
1/2 gul lök(hackad)
3 msk olivolja
4 ägg
200 g mjukost (phil. ost)
2 dl parmesanost (riven)
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
rosmarinblad
gröna oliver utan kärnor
8 st soltorkade tomater (6 st i brödet & 2 på toppen)

Sätt ugnen på 190 grader. Fräs löken mjuk i smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, cirka 3 minuter med elvisp. Tillsätt färskosten och blanda väl. Blanda ner lök, finhackade tomater tillsammans med parmesanosten.

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dem i smeten ordentligt. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Förbered under tiden en form, cirka 15 × 25 cm, genom att antingen fodra den med bakplåtspapper eller smöra och bröa den med pofiber.

Fördela smeten jämnt i formen och strö rosmarin, hackade oliver, hackade tomater och salt över. Grädda foccacian i ugnen tills den har fått fin färg, i cirka 30 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.


Receptet hittade jag boken Baka med LCHF av Mariann Andersson.




En smarrig aioli att doppa brödet i måste man nästan ha. Jag gjorde även en vitlökssås med bara créme fraiche, vitlök, salt & peppar. 

Aioli

1 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk vinäger
2 äggulor
1 1/2 dl rapsolja
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
salt
kajennpeppar

Ställ fram ingredienserna i tid så att de hinner bli rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Tillsätt oljorna först droppvis, och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.


Avslutar med en bild på min och Lars middag i fredags kväll. Ella sov borta och Ludvig var på disco. När katterna är borta... Kan inte blir mycket bättre än så här på en fredag. Småplock och bubbel, mina favoriter. Bubblet kan jag också rekommendera, franska Bestheim, Crément d´Alsace Brut. 

I veckan har Willys öppnat ny butik i Falkenberg och i anslutning till den en ny fiskaffär, Hav 52°. Köpte där räkorna, kräftorna och scallopsen till paellan, men inte bara det. Blev även fyra stycken ostron, mina första. Eller fel, min allra första åt jag i fiskaffären och detta inför en publik. Slurp, så var ostronet nere. Fick tipset, eller uppmaningen, att inte äta ostronet naturellt första gången. En schalottenvinäger gav bra smak och hjälpte ostronet ner. Eller ner hade det nog kommit ändå, men med risk att även komma upp igen... Jag kommer absolut att testa igen, då kanske med knaperstekt bacon och tabasco. Ett annat tips som jag fick på en kille på Instagram. Halleluja för sociala medier!




//Malin





1 kommentar:

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.