onsdag 28 januari 2015

SAFFRANSDOFTANDE KYCKLINGGRATÄNG



Hittade två stackars överblivna saffranspåsar i min kryddlåda. Blev med andra ord inte så många saffransbullar bakade i jul som jag hade planerat. Detta gör ju faktiskt ingenting eftersom saffran funkar bra även efter jul. Tycker man att saffran är typ det allra bästa som finns i hela vida världen, så kan man ta två påsar saffran. Jag tycker det är gott och håller mig således till en påse. 

Påsen som blev över kommer jag nog att använda till en riktigt god efterrätt som jag gjort en gång tidigare. En indisk Kulfi med saffran, kardemumma och pistage. Här hittar ni receptet på glassen. Kulfi är verkligen hur gott som helst! Testa om ni inte gjort det innan. 

Saffransdoftande kycklinggryta
1 kg kycklinglårfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk torkad timjan
1 fänkål
1 påse saffran
1 liten röd chili
1 burk passerade tomater (Mutti)
1 burk körsbärstomater på burk (Mutti)
1 dl matlagningsvin (eller vitt vin)
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 dl svarta oliver

Putsa bort fett och tråkigheter på kycklingen. Lägg i ugnsform och salta, peppra och strö över timjan. Skär lök och fänkål i klyftor/bitar och lägg över kycklingen tillsammans med fint skivad vitlök. 

Bryn saffran och finhackad chili i olja och tillsätt därefter burktomater, matlagningsvin och fond. Låt småputtra ca 10 minuter, tills alla smakar blandats. 

Häll såsen över kycklingen, toppa med oliver och ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 45-50 minuter. Kolla gärna av kycklingen med termometer under tiden. 

Det blev pasta som tillbehör till kycklingen, både vanlig och bönpasta från Risenta. Ett toppennyhet som jag använt flera gånger. 

Riv över lite parmesan över kycklingen vid servering, samt lite fler svarta oliver. Mums! 




Ha det gott!
//Malin



2 kommentarer:

  1. Mmm...den här gratängen låter helt i min smak! :)
    ha en fin helg!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Ja herregud, jag undrar om inte Kulfi är det absolut bästa man kan göra med saffran!
    Den här pippin er ut att komma som god tvåa.... kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.