torsdag 27 november 2014

VANILJFYLLDA SAFFRANSBULLAR


Jag är på G, på jul-G. Skulle helst av allt bara gå hemma och mysa ända fram till julafton. Såg att H&M säljer stickade jultröjor med julmotiv på, nästan som Mr Darcys i Bridget Jones dagbok. En sådan hade passat perfekt för min julbonanza. 

Jag och Lars har storstädat och adventsfixat. Jag har köpt nya adventsljusstakar, hyacinter och amaryllisar. Julklappar planeras och köps hem, julskinkan är beställd från Gårdsbutik Thuresson och sedan igår är frysen full av lussebullar. Pepparkakor är trist att baka, så det köper jag nog hem. Annars åker jag till Sara på Solhaga Stenugnsbageri och köper lite av deras goda pepparkaksdeg. 

Igår kväll blev det alltså en bakkväll hos mig. Med julmusik på Spotify och kockmössan på, satte jag igång. Blev vaniljfyllda lussebullar, vanliga lussekatter och mjuk pepparkaka. Gott, gott och gott! 

Lär behöva baka lussebullar igen, för dessa lär ta slut snabbt...

Vaniljfyllda lussebullar
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 påse saffran
250 g kesella, 10%
1 1/2 dl vit sirap 
1/2 tsk salt

ca 16-18 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bakassistent. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Stöt saffran med lite socker i mortel. Tillsätt saffran, kesella, sirap, salt och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till stora plattor och skär varje platta 25 i rutor. Lägg en klick vaniljkräm (recept nedan) i mitten på varje ruta, vik in hörnen och tryck till. Det är viktigt att bullarna försluts, annars sipprar krämen ut under gräddningen. Lägg bullarna i formar med den släta sidan upp, placera dem gärna i en muffinsform för bättre form. Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i ca. 10 minuter. Pensla med smält smör och doppa dem i socker vid servering. Ska bullarna frysas ner så gör det utan socker på. Pensla och sockra i stället bullarna då de ska ätas. 


Degen var riktigt skön att arbeta med, helt perfekt!

Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 dl grädde
3/4 dl socker
1 vaniljstång
4 äggulor
2 msk Maizena majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör

Mät upp mjölk, grädde och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna.

Blanda Maizena med resten av sockret och rör ner äggulorna. Rör till en jämn smet. Vispa ner lite av den heta mjölken. Detta kan förhindra att äggulorna stelnar. Risken finns annars att vaniljkrämen blir som äggröra. 

Låt mjölkblandningen koka upp och rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka någon minut på låg värme. Vispa hela tiden tills vaniljkrämen tjocknar. Tag därefter kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Kyl ner krämen, gärna i vattenbad eller kylskåp. Men passa så att inte det finns annat i kylskåpet som kan förstöras av den varma kastrullen. Tag bort vaniljstången innan krämen ska användas. 



Jag valde att göra vanliga lussekatter av en del av degen. Något av det bästa som finns, helst helt nybakade och precis uttagna ur ugnen, mmmmmm!



//Malin





3 kommentarer:

  1. Vilken ljuvlig doft ni hade hemma av alla goda bakverk. Jag har gjort Rosendals pepparkaksdeg och bakat ca 300 pepparkakor :) Jag fick en liten beställning :) Kram!

    SvaraRadera
  2. .... håller med om att det är en underbar tid som väntar
    i veckan hade vi julmys med jobbet.... massa nya recept på julgodis ock kakor blev det .... lite glögg, varm brieost tårta och julklapp blev det också
    idag blev det saffranskladdkaka och lussebullar .... så jag har i veckan börjat med julen
    trevlig fredag

    SvaraRadera
  3. Alltså åh, de saffransbullarna ser helt underbara ut!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.