lördag 29 november 2014

SVENSKA KÖTTBULLAR I ITALIENSK TOMATSÅS


Den här helgen har vi inget inbokat, vilket är ganska ovanligt för att vara familjen Andersson/Kårdahl. Men två kvällar i morgonrock i soffan var något jag behövde. Dagarna är nämligen ganska hektiska med lärarjobb och dessutom intensiva dagar i stugan. Har haft så mycket att göra i höst att jag inte ens hunnit med att bli deppad över solens frånvaro.

När det gäller vädret är det bara att gilla läget. Inte mycket att göra åt det ändå. På sommaren följer jag väderleksrapporterna, men bara då. Nu påverkar det inte mig så mycket, blir inga dagar i solsängen i vilket fall som helst. Blir mycket inomhusaktiviteter och då är det ganska mysigt när inte solen skiner. 

Matlagning är en bra aktivitet vid lite tråkigare väder och äta bör man, annars dör man ju. Under en mulen dag i förra veckan lagade jag svenska köttbullar i italiensk tomatsås. Riktigt passande till en god pasta och parmesanost.

Köttbullar
500g blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1/2 gul lök (finhackad)
3 tsk fransk senap
3 tsk salt
svartpeppar

Blanda samman ströbröd och grädde och blanda därefter i resterande ingredienser. Forma till bullar och stek i smör.Tomatsås
400 g krossade tomater (gärna Mutti)
1 dl grönsaksbuljong/vatten
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 msk vit balsamvinäger
1/2 tsk salt
en nypa socker
parmesanost till serveringen

Finhacka löken och fräs i olivolja tillsammans med vitlök. Löken ska ej få färg, bara bli mjuk. Häll i tomater, buljong/vatten, vinäger, salt och socker. Låt såsen puttra en stund och smaka sedan av. 

Häll såsen över köttbullarna och låt puttra en stund. Riv över parmesanost, både i stekpannan och vid serveringen. 


Oh sole mio! //Malin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.