torsdag 13 november 2014

HEMMAGJORD PIZZA PÅ PIZZASTEN


Förra helgen var vi i Vislanda och hälsade på vänner. Vi åt och drack gott, blev uppassade som kungar. På lördagen besökte vi Huseby bruk och deras julmässa. Även om inte snön låg vit så började julkänslorna att spira så smått. Ganska lägligt eftersom jag idag haft premiär för julen i Annies Stuga. Annies Stuga är alltså min lilla inredningsbutik, som ligger i Glommen utanför Falkenberg. 


Kom gärna och hälsa på mig. Jag har en blogg även för stugan, där hittar ni öppettider och hur ni hittar till min oas. Bloggen heter anniesstuga.blogspot.se.

Trot eller ej, jag hade en tanke med att berätta om vår helgresa till Småland. Det var nämligen på vägen hem som idén till pizzan dök upp. Barnen var sugna på McDonalds, medan Lars lockades mer av pizza. Då var mitt förslag hemmagjord pizza och Lars ville då köpa pizzasten. En timme senare körde vi förbi en Önska-butik och där svängde vi in och hittade en sten. 



Sedan var det bara att köra hem och blanda ihop pizzadegen, som skulle jäsa i flera timmar. 

Pizzadeg
3 1/2 dl iskallt vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
10 dl mjöl + extra till utbakning

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt vatten och olja. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saltet.
Häll i mjölet och låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme.

Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

Recept från Ica.se



En pizza ska ha tomatsås och det gör man lätt själv. Bra burktomater är att föredra och då är min favorit Muttis burktomater. Gillar både deras krossade tomater, deras hela körsbärstomater samt hela stora tomater.

Tomatsås
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater (Mutti)
1 tsk oregano
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finhacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i kastrull och tillsätt tomatpuré, krossade tomater, oregano och socker. Smaksätt med salt och peppar. Koka upp och låt småputtra ca. 10-15 minuter. Mixa såsen slät med staxmixer. 

Nu har ni degen och tomatsåsen klar, efter det är det bara fantasin som sätter gränsen. Vi körde på det vi hade i kylskåpet, vilket resulterade i salamipizzor & Parmaskinka- & mozzarellapizzor.

Att baka pizza på pizzasten var inte helt lätt. Det tog några pizzor innan vi blev nöjda med resultatet. Det gäller att pizzastenen är varm, jättevarm eller ännu hellre, het. 

Det gäller också att man har tillräckligt med mjöl under pizzan så att den inte fastnar. Blir svårt att få den upp på stenen annars. Några pizzor fick ligga kvar på bakplåtspappret inne i ugnen och det gick bra det också. 




Pizza 1
tomatsås
riven ost
färska tomater
färska champinjoner
parmaskinka
mozzarella
pizzakrydda



Pizza 2 
tomatsås
riven ost
salami
pizzakrydda


Det där med runda pizzor är överreklamerat tycker jag. Fria former är befriande...



Ps, Fredag imorgon...


//Malin



3 kommentarer:

  1. Mums, hemmagjord pizza är så gott! Jag använder en pizzamaskin (pizza pronto) och pizzorna blir som på restaurang, om inte bättre :) Kram!

    SvaraRadera
  2. Hemmagjord pizza är den bästa!

    Ha en fin helg! Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Jag har sååå många gånger stått och hållt i Jamei Olivers pizzasten i affären, men inte köpt någon. Funderade på att önska mig en till födelsedagen. Men så funderar jag ändå på om det blir så mycket bättre än när jag som idag förvärmer ugnsplåtarna innan pizzorna gräddas.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.