tisdag 11 november 2014

PARMESANLAX PÅ KRÄMIG TOMAT- & GRÖNKÅLSBÄDDJag ska nu berätta för er hur min hjärna fungerar när det gäller matlagning. Ja, eller först får jag erkänna att min förhoppning och önskan om veckomatsedel ännu inte riktigt trätt i kraft. Drömmen finns kvar och snart kan jag bädda in den i ett nyårslöfte, så då kanske det blir andra bullar. Men men, på något sätt blir det lagad mat på bordet några kvällar varje vecka ändå, med eller utan veckomatsedel. 

Tillbaka till min hjärna alltså. Jo, jag får nämligen bilder eller förnimmelser om hur jag vill att maten ska bli. Detta inträffar ofta när jag kör bil, tränar eller handlar mat. Jag ser sedan kylskåpet framför mig, hylla för hylla, låda för låda och jag kalkylerar då ut vad jag måste köpa för att kunna fixa maten jag har i mitt huvud. Detta händer flera dagar i veckan, vilket också gör att jag småhandlar mat. Inte helt lyckat kanske, men vissa veckor blir det mer och andra mindre småhandlingar. 

Tänker ofta att jag borde göra en frysinventering, men det kommer jag aldrig på i tid. Framförhållning är med andra ord inte min starka sida. Vilket påminner mig att jag i kväll borde ta upp något ur frysen som vi kan äta i morgon. Ni ser, det finns hopp även för mig!

Så kvällens middag dök upp i mitt huvud någonstans mitt i rondellen utanför Willys. Efter ett extravarv i rondellen svängde jag in till fiskvagnen och köpte med mig ett kilo lax hem. Resten som behövdes hade jag redan hemma i kylskåpet.

Parmesanlax på krämig tomat- & grönkålsbädd
1 kg lax
ca 500 g färsk grönkål
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 dl Philadelphiaost
1 msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor
Örtsalt (Kosters trädgårdars örtsalt)
flingsalt & svartpeppar
3 tomater
2 dl riven parmesanost

Skölj grönkålen, skär bort hårda ändar och hacka bladen grovt. Fräs i smör och olivolja och pressa i vitlök. Häll i fond, grädde, créme fraiche och Philadelphiaost. Låt puttra några minuter och smaka sedan av med salt, örtsalt och svartpeppar. 
Häll grönkålen i en ugnsform och lägg på laxbitarna. Salta och peppra laxen. Fördela tomatklyftor på och runt omkring laxen. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 25 minuter. Använd gärna termometer, som då ska visa ca. 57 grader. Torr lax är inte kul.  Jag ska nog allt se om jag kan hitta en grönkålsklubb att joina. Tycker allt är det är alla tiders gott med grönkål!
//Malin
2 kommentarer:

  1. Planera mat är inte min starka sida. Jag improviserar gärna av det jag hittar här hemma. Nackdelen är när det blir riktigt lyckat att man inte alla gånger vet vad man hade i. På tal om frys ska jag göra som du, locka fram något till morgondagen! Så slapp jag åka och handla!

    Din lax slukar jag gärna med hull å hår. Parmesan har förmågan att lyfta det mesta:)
    KRAM PÅ DIG!

    SvaraRadera
  2. Mums på den! Ikväll lagar jag denna till mig och sambon. Kram!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.