torsdag 6 november 2014

GUDOMLIG CHOKLADTÅRTA MED CHOKLADFROSTING OCH ITALIENSK MARÄNG



I förrgår kändes det som om jag var i Danmark, men det var jag inte. Jag var en bit från Glommen, men bara en mil, då jag befann mig i Falkenberg. På Lidl för att vara mer exakt, en affär som jag väldigt sällan besöker. Lidl och Netto har båda känslan av Danmark, förutom att de inte säljer öl och vin. Det hade varit snäppet bättre och hade kanske gjort att jag hängt där oftare. 

Men vad är det då som gör att butiken känns utrikisk undrar kanske ni. Jo, det är ju det att man kan hitta nästan precis vad som helst där. Utländsk mat, och det kan man ju ha delade meningar om. Inte alltid det är positivt, men ibland har de franska veckor och deras ostar är riktigt goda. Sedan fins det massa underliga burkar och förpackningar. Spännande att botanisera runt bland hyllorna där. 

Men visst finns det svenska matvaror på Lidl också. Svenskt kött finns där och svensk mjölk, liksom svenska frukter och grönsaker. Tyvärr hittade jag ingen svensk grädde, så det fick vara. 

Sedan får jag väl säga att jag egentligen inte åkte till Lidl för matens skull utan för deras erbjudanden på bakprodukter. Köpte massa skoj saker! Silikonform med stjärnor, slickepott och pensel i silikon, liten sockerkaksform, 2 springformar med 15 cm diameter och lite roliga strössel. Tokbilligt alltihopa! 

Med så mycket nytt var jag ju tvungen att baka något, och passande nog fyllde Ella 12 år i går. 





Receptet på chokladbottnarna hittade jag i min fina vän Linda Lomelinos nya bakbok Sweet food & Photography. En riktigt fin bok med smarriga recept, fina bilder och en massa bra tips på hur man bäst stylar sina bakverk för att få fina bilder. 

Saftiga chokladbottnar 
75 g smör
3 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 ägg
1 3/4 dl mjölk
1 3/4 dl kokhett vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en bakform. Jag valde en liten form (15 cm) och den smet som blev över fyllde jag på i en liten sockerkaksform.

Smält smöret och låt svalna. Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt det smälta smöret, äggen och mjölken och blanda till en slät smet. Tillsätt till sist det heta vattnet och blanda väl.
Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca. 35-40 minuter. Känn efter med sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.


Frostingen kommer inte från Linda utan från matgeek.se. Enligt Johan Hedberg är det världens godaste frosting, och kanske att jag håller med honom om det faktiskt.

Chokladfrosting
1 tsk vaniljpulver
250 g mörk och god choklad 
300 g rumsvarmt smör
200 g (3 1/4 dl) florsocker
50 g (1 1/4 dl) kakao
100 g (1 dl) vispgrädde
1 g (1 krm) salt

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna.
Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt vaniljpulver, kakao och choklad. Vispa.
Blanda i grädde och salt. Vispa till slät smet. Låt gå ihop sig 10 minuter i kylen.

Ta ut och använd. Den blir betydligt mycket fastare när den stått kallt ett tag.

Dela chokladbottnen i tre delar och fyll och täck tårtan med frosting. 



För att fullända kakan valde jag att toppa den med italiensk maräng. Det är en mjuk maräng som innehållet i en mumsmums ungefär. Passar riktigt bra till den saftiga chokladkakan.

Italiensk maräng
300 g strösocker
100 g vatten
150 g äggvita

Koka upp socker och vattnet till 120-125-grader. 
När sockerlagen närmar sig 110-115 grader vispas det i den för första gången. Rör man för mycket i den kan den kristalliseras. 
När sockerlaget uppnått rätt temperatur tas den från plattan och får svalna ner till 115 grader. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.
Häll ner sockerlagen i en stråle i den vispade vitan. Börja på låg växel och vispa snabbare efter någon minut för att sedan och vispa på låg växel igen tills marängen blir kall.

Sprits marängen på toppen av den täckta chokladkakan. Bränn av toppen med gasolbrännare eller låt den stå i ugnen 1 minut på 250 graders grill.

Jag avslutade med lite pudrat florsocker på toppen.


Vacker som en dröm och lika god som vacker!





Ha en superhärlig torsdag!

//Malin




9 kommentarer:

  1. Men åh, vilken chokladdröm! Kram

    SvaraRadera
  2. Åh my God! Så god den såg ut! Det är så gott och bryta av med maräng!

    Happy friday! Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Wow, ser fantastiskt gott ut! Vad duktig du är!

    SvaraRadera
  4. Ja, håller med - wow vilken tårta alltså! Grymt snygg!

    SvaraRadera
  5. En sån tårta - mums på den! Lidl kan vara rena guldgruvan ibland. Jag har fyndat mycket skojigt där. Kram till dig, fina Malin.

    SvaraRadera
  6. Vilken tårta!!
    När jag var mammaledig bodde jag närmre en Lidl och gick dit ibland för att hitta lite roliga saker. Tycker också att det känns lite utländskt. Tycker de har fina grönsaker och bra priser på mycket.

    SvaraRadera
  7. Men va go denna tårta ser ut! Måste bara provbaka den.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.