söndag 30 november 2014

LJUVLIG MJUK PEPPARKAKA


I dag är det ju första advent och första ljuset äro tänt. Men åh, fick nu lite flasbacks från alla dessa lussetåg jag varit med om i min ungdom. Alla dessa verser som skulle övas in och nervositeten att jag inte skulle komma ihåg texten. En vers på kanske 5 rader som tog högst en millisekund att läsas upp. Undrar om någon någonsin hörde vad det var jag läste egentligen? 

Under min bakbonanza i veckan bakades bland annat den här kakan, en mjuk kryddig pepparkaka. Lite knäckiga kanter och saftig som bara den. Receptet kommer från härliga Fredrik med bloggen Fredriks Fika. Fredrik kom tvåa i Hela Sverige Bakar 2013 och är en hejare på bakverk och mycket annat. 

Ingredienser
100 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl grädde
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
2 msk rårörda lingon

Smält smöret och låt det svalna, sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa form som rymmer ca 1 ½ liter
Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt
Blanda mjöl, ingefära, nejlikor kanel och bikarbonat
Tillsätt grädde, smör och sikta ner mjölet och ha i lingonen. Blanda till en jämn smet
Häll smeten i formen och och baka kakan mitt i ugnen ca 40-45 minuter. Jag fick ha inne kakan längre, känn efter med sticka om den är klar. 







Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,

Gud bevare dem på färden.



//Malin









lördag 29 november 2014

SVENSKA KÖTTBULLAR I ITALIENSK TOMATSÅS


Den här helgen har vi inget inbokat, vilket är ganska ovanligt för att vara familjen Andersson/Kårdahl. Men två kvällar i morgonrock i soffan var något jag behövde. Dagarna är nämligen ganska hektiska med lärarjobb och dessutom intensiva dagar i stugan. Har haft så mycket att göra i höst att jag inte ens hunnit med att bli deppad över solens frånvaro.

När det gäller vädret är det bara att gilla läget. Inte mycket att göra åt det ändå. På sommaren följer jag väderleksrapporterna, men bara då. Nu påverkar det inte mig så mycket, blir inga dagar i solsängen i vilket fall som helst. Blir mycket inomhusaktiviteter och då är det ganska mysigt när inte solen skiner. 

Matlagning är en bra aktivitet vid lite tråkigare väder och äta bör man, annars dör man ju. Under en mulen dag i förra veckan lagade jag svenska köttbullar i italiensk tomatsås. Riktigt passande till en god pasta och parmesanost.

Köttbullar
500g blandfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl grädde
1 ägg
1/2 gul lök (finhackad)
3 tsk fransk senap
3 tsk salt
svartpeppar

Blanda samman ströbröd och grädde och blanda därefter i resterande ingredienser. Forma till bullar och stek i smör.



Tomatsås
400 g krossade tomater (gärna Mutti)
1 dl grönsaksbuljong/vatten
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 msk vit balsamvinäger
1/2 tsk salt
en nypa socker
parmesanost till serveringen

Finhacka löken och fräs i olivolja tillsammans med vitlök. Löken ska ej få färg, bara bli mjuk. Häll i tomater, buljong/vatten, vinäger, salt och socker. Låt såsen puttra en stund och smaka sedan av. 

Häll såsen över köttbullarna och låt puttra en stund. Riv över parmesanost, både i stekpannan och vid serveringen. 


Oh sole mio! 



//Malin






torsdag 27 november 2014

VANILJFYLLDA SAFFRANSBULLAR


Jag är på G, på jul-G. Skulle helst av allt bara gå hemma och mysa ända fram till julafton. Såg att H&M säljer stickade jultröjor med julmotiv på, nästan som Mr Darcys i Bridget Jones dagbok. En sådan hade passat perfekt för min julbonanza. 

Jag och Lars har storstädat och adventsfixat. Jag har köpt nya adventsljusstakar, hyacinter och amaryllisar. Julklappar planeras och köps hem, julskinkan är beställd från Gårdsbutik Thuresson och sedan igår är frysen full av lussebullar. Pepparkakor är trist att baka, så det köper jag nog hem. Annars åker jag till Sara på Solhaga Stenugnsbageri och köper lite av deras goda pepparkaksdeg. 

Igår kväll blev det alltså en bakkväll hos mig. Med julmusik på Spotify och kockmössan på, satte jag igång. Blev vaniljfyllda lussebullar, vanliga lussekatter och mjuk pepparkaka. Gott, gott och gott! 

Lär behöva baka lussebullar igen, för dessa lär ta slut snabbt...

Vaniljfyllda lussebullar
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 påse saffran
250 g kesella, 10%
1 1/2 dl vit sirap 
1/2 tsk salt

ca 16-18 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bakassistent. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Stöt saffran med lite socker i mortel. Tillsätt saffran, kesella, sirap, salt och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till stora plattor och skär varje platta 25 i rutor. Lägg en klick vaniljkräm (recept nedan) i mitten på varje ruta, vik in hörnen och tryck till. Det är viktigt att bullarna försluts, annars sipprar krämen ut under gräddningen. Lägg bullarna i formar med den släta sidan upp, placera dem gärna i en muffinsform för bättre form. Låt dem jäsa övertäckta i 30 minuter. Grädda i ca. 10 minuter. Pensla med smält smör och doppa dem i socker vid servering. Ska bullarna frysas ner så gör det utan socker på. Pensla och sockra i stället bullarna då de ska ätas. 


Degen var riktigt skön att arbeta med, helt perfekt!

Vaniljkräm
3 dl mjölk
1 dl grädde
3/4 dl socker
1 vaniljstång
4 äggulor
2 msk Maizena majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör

Mät upp mjölk, grädde och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna.

Blanda Maizena med resten av sockret och rör ner äggulorna. Rör till en jämn smet. Vispa ner lite av den heta mjölken. Detta kan förhindra att äggulorna stelnar. Risken finns annars att vaniljkrämen blir som äggröra. 

Låt mjölkblandningen koka upp och rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka någon minut på låg värme. Vispa hela tiden tills vaniljkrämen tjocknar. Tag därefter kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Kyl ner krämen, gärna i vattenbad eller kylskåp. Men passa så att inte det finns annat i kylskåpet som kan förstöras av den varma kastrullen. Tag bort vaniljstången innan krämen ska användas. 



Jag valde att göra vanliga lussekatter av en del av degen. Något av det bästa som finns, helst helt nybakade och precis uttagna ur ugnen, mmmmmm!



//Malin





tisdag 25 november 2014

FLÄSKFILÉ MED ÄDELOST, ÄPPLE & HASSELNÖTTER OCH ÖRTIG DELIKATESSPOTATIS


I bland går det dagar utan att jag lagar mat. Jo, det är faktiskt sant. Så igår hade jag lite abstinens och bestämde mig för att lyxa till måndagsmiddagen. Lyxigt och gott blev det allt. Lars hade turen att få med sig resterna till jobbet idag. Jag fick fiskpudding, skirat smör och lingon i skolmatsalen, så jag var nöjd jag också.

Ädelostfile med äpple och hasselnötter
500 g fläskfile
1 gul lök
1 grönt äpple
1 dl hasselnötter
2 dl hett vatten
2 1/2 dl grädde
1 msk kalvfond
140 g Kvibille Ädel
flingsalt & svartpeppar

Klyfta lök och äpple och bryn i smör. Lägg åt sidan. Bryn köttet i smör och lägg i ugnsform. Fördela lökblandningen över köttet. Häll i grädde, vatten och fond i stekpannan och vispa ur de goda smakerna från när köttet stektes. Smula i ädelosten och låt smälta. Smaka av såsen med salt och peppar. Häll såsen över köttet och toppa med grovhackade hasselnötter. 
Tillaga i ugnen på 200 grader tills köttet kommer upp i ca. 67-70 grader, eller i ca. 25 minuter. 

Gratängen innan den gick in i ugnen

Jag hade halva krukor gräslök och basilika i köksfönstret, som jag använde till den ugnsrostade potatisen. Använd de örter ni har hemma eller era favoritörter, det mesta passar.

Örtig delikatesspotatis
1 kg delikatesspotatis
1/2 kruka gräslök
1/2 kruka basilika
Basilikarapsolja från Gunnarshög (olivolja fungerar också)
flingsalt och svartpeppar

Halvera potatisarna och vänd i olja, salta och peppra lätt. Rosta i ugnen på 200 grader i ca. 25-30 minuter, eller tills de är mjuka och har fått fin färg.
Ringla lite basilikaolja över potatisen och vänd ner grovhackade örter. Smaka av med salt och peppar. 

Potatisen blev hur god som helst. Ni vet så goda att man knappt kan sluta äta. Det blev inte så många kvar tills Lars lunchlåda, om ni förstår vad jag menar...




I morgon är det alltså onsdag, igen... Vart tar dagarna vägen?


//Malin







söndag 23 november 2014

SNITTAR, BUBBEL OCH BLOGGUTMANING


Den här helgen har vi firat att Annies Stuga fyllt 2 år. Galet att det redan gått 2 år, men Time flies och Tiden går fort om man har roligt. När man ska fira något så viktigt som vår lilla butik så måste bubbel ingå i firandet, och inte kan jag ensam stå och dricka bubbel. Nej, även mina fina kunder måste få smaka. 

Från klockan 15.00 stod alltså bubbel och tilltugg uppdukat utanför stugan. Lars stod ute i kylan och välkomnade kunder och fyllde på deras glas. Jag stod inne i värmen i stugan och välkomnade dem där, helt rättvist tycker jag. 


Riktigt mysigt utanför stugan med lyktor och marschaller.


Bubblet var en spansk Cava, Pata Negra Brut, perfekt till snittar och tilltugg. Jag hade förberett 4 stycken olika små tilltugg. Spara recepten och gör dem till nyårsfesten. 

Crostini med avokado- & tomatsallad
1 lång baguette
olivolja
2 avokado
1/2 rödlök
1/2 ask körsbärstomater
Färsk basilika
örtsalt
svartpeppar

Skiva baguetten tunt och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 225 grader tills de fått fin färg.
Finhacka löken och blanda den med avokado och tomat skuren i småbitar. Blanda i strimlad basilika och smaka av med salt och peppar. Skrapa varje crostini med en halv vitlöksklyfta innan tomatblandningen läggs på. 



Vispad brie med soltorkad tomat och rostade frön
250 g brie
1-2 msk grädde
1/2 burk soltorkade tomater
1 msk creme de balsamico
2 msk solrosfrön
2 msk pumpakärnor
olivolja
flingsalt

Skär av skalet på brieosten. Lägg ner i matberedare tillsammans med grädde och kör tills osten blir fluffig. 
Strimla tomaterna och blanda med creme de balsamico. 
Rosta fröna i lite olja i en stekpanna, strö över salt. 
Bred ost på kex och toppa med några tomatbitar och toppa med rostade frön. 

Receptet med några få förändringar hittade jag på ICA.se.


Smördegsrullar är gott, smidigt och innehåll går att variera. När stugan fyllde 1 år gjorde jag pestorullar, HÄR hittar ni recepten till dem, samt andra goda tilltugg. 

Smördegsrullar med ost och gräslök
smördeg på rulle
riven smakrik ost
hackad gräslök

Strö över riven ost på smördegen, toppa med gräslök och rulla ihop. Skär i centimetertjocka skivor och grädda i ugnen på 225 grader i ca. 10-15 minuter. Rullarna är godast ljumna eller rumsvarma. 

Jag gjorde även tunnbrödsrullar med smetana och kallrökt lax. Till det behövs inget speciellt recept.


Det här inlägget avslutar jag med en bloggutmaning jag fått av Katarina med den fina bloggen Hovkonditorn. Katarina är från Finland med bor just nu i Singapore. Katarina är vegetarian och lagar dessutom gärna raw- och veganrecept. Jag älskar alla Katarinas bilder på bakverk!

Utamingen gick ut på att svara på 5 frågor. 

1. Vilket livsmedel kan jag inte leva utan?
Den här frågan är faktiskt ganska lätt. Ägg är nog det som jag hade haft svårast att klara mig utan. Jag äter mycket ägg, oftast i äggröra eller kokt ägg, och gärna med Hellmanns majonnäs. Finns kanske de som tror att jag skulle valt bubbel, men det ligger på en stark andraplats. 

2. Godaste efterrätten?
Jag får nog säga något med choklad, kanske en fondant eller mousse med något fräscht upptill. Sedan är det ju väldigt gott med paj med vaniljsås också. Mmmm, jag gillar det mesta faktiskt. Inte så svårt att tillfredsställa mig när det gäller desserter.

3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Alltså, jag är ju faktiskt ganska lat. Så om jag hade en dag då jag hade all tid i världen så hade jag aldrig använt den till träning. Men kanske en långpromenad på sin höjd, det hade jag ju haft tid till. 

4. Bästa träningsredskapet?
Den träning som jag tycker bäst om är dans och då behövs inget redskap. Då är i stället en bra ledare och tokbra musik viktigt. För att jag ska träna behövs något som roligt som får mig att vilja träna. Vad som också är bra är dans där nya steg läggs på varje vecka. Då blir jag tvungen att träna så att jag inte missar ett steg. Jag har nämligen ganska svårt för koordination ovanpå min lathet. 

5. Vad är du tacksam för just nu?

Jag är tacksam för mycket. Men för att nämna något så är jag tacksam över att det går så bra för min lilla stuga. Det är så roligt att jobba där, så roligt att det inte ens känns som jobb. Känns som mitt lilla hobbyrum. 
Dessutom är jag tacksam för min lilla familj och att vi sällan blir sjuka, peppar peppar...

Jag skickar vidare utmaningen till Remsans BistroAmy´s piece of cakeMumsfillibaba och Liljor och tulpaner



Ha en skön vecka!


//Malin






  

tisdag 18 november 2014

JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED VITT VIN



Tidigare i dag läste jag på Facebook att en vän delade med sig av jordärtskockor. Hon hade trädgården full och hade idag grävt upp mer än hon själv behövde. Snabbt som attans erbjöd jag mig att ta emot, vill ju så klart hjälpa till när jag kan... Vill jag ha för att stoppa ner i jorden till våren så skulle jag säga till. Växer visst som ogräs och ogräs är jag bra på.

Efter jag hämtat upp kockorna drog jag till svärmor och bad om vitt vin. Blev med andra ord en billig middag, inte fel alls så här i mitten av månaden. 

Det här är första gången jag använder jordärtskockor. Har inte blivit av innan, men har så klart ätit det tidigare. I soppa även då har jag för mig. 

Idag var det ett riktigt soppväder. Solen har inte visat sig alls och det har verkligen varit mörkt hela dagen. Inte det minsta konstigt att man är trött. Så fort jag kom hem tände jag flera ljus, kokade lite te, åt en finpralin och läste lite julmagasin. Gäller att göra det bästa av situationen helt enkelt och inte deppa ihop.


JORDÄRTSKOCKSSOPPA
600 g jordärtskockor
3 potatisar
4 schalottenlökar
1 dl vitt vin
1 1/2 kycklingbuljongtärning
5 dl vatten
1 dl grädde
Flingsalt & svartpeppar

Skala kockor och potatis, dela i bitar och koka mjuka i välsaltat vatten. 
Finhacka löken och fräs den mjuk i olja, häll på vin, vatten och smula i buljongtärningen och låt koka upp. 
Häll av vattnet från kockor och potatis och tillsätt grädden och lite av buljongen. Mixa till slät kräm med hjälp av stavmixer och tillsätt buljongen efterhand tills den får önskan konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.

Jag hittade en ölkorv i kylskåpet, som jag skar runt och stekte krispig och toppade soppan med. Gott med något tuggigt och salt till den släta soppan. Bacon hade passat, men det hade jag inget hemma.

Hade även kvar ostplättar från igår kväll, så en ostmacka var gott att ha upptill. Har ni inte testat ostplättar så rekommenderar jag er att prova. Goda och helt glutenfria. Här hittar ni receptet på ostplättarna. 




I morgon är det onsdag och 
efter det snart helg!


//Malin




söndag 16 november 2014

3-RÄTTERS INDISK MIDDAG - INDIAN HEAVEN


Jag gillar att bjuda på mat i ett speciellt tema. Sker inte varje gång vi har gäster, men någon gång då och då lägger jag manken till. En annan bloggare som är duktig på temamiddagar är Emmy med bloggen Remsans bistro. Gillar framför allt hennes 40-årsfest då det var charterresa med spanskt tema som gällde. Hur coolt som helst! Här hittar ni det. 

Jag satsade på indiskt tema på min middag som jag bjöd på i helgen när vi hade finbesök. Har snöat in på indisk mat, tycker det är så gott. Blev överlycklig när det öppnade en indisk restaurang i Falkenberg i våras, jippi liksom! De övriga i familjen är inte lika begeistrade i smakerna, men om man är den som lagar maten så är det ju också jag som får bestämma, jippi igen liksom. 

Saken är den att Lars tyckte att min indiska mat var bättre än det han ätit på restaurangen i stan, och Ella tyckte också hon om maten. Som vanligt räknas inte Ludvigs synpunkter in...

Till förrätt gjorde jag en het tomatsallad med koriander, lime och chili. Till detta friterade papadums, lökchutney från Geeta´s och naturell yoghurt. En enkel förrätt men hur gott som helst. 

Het tomatsallad
8-10 tomater
2 schalottenlökar
1-2 röd chili (beroende på hur het ni vill ha den)
1 lime
1 kruka koriander
flingsalt
svartpeppar
chiliflakes

Dela tomaterna i bitar. Blanda ner finhackad lök och chili. Pressa över lime och salta, peppra och tillsätt valfri mängd chiliflakes. 
Finhacka koriandern och blanda ner den. Spara lite till garnering. 


Varmrätten blev en Chicken tikka masala med recept från Jamie Oliver. Koriander även i den här rätten. Älskar doften av färsk koriander, så fräscht. 

Chicken tikka masala
1 tsk nejlikor (pulver)
1 tsk spiskummin
1 tsk smoked paprika
1 tsk garam masala
3 citroner (ekologiska)
6 vitlöksklyftor
1 tumstor bit ingefära
6 msk naturell yoghurt
1 msk flingsalt
1 kg kyckling
3 gröna chili

Sås
2 lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 röda chili
1 tsk smoked paprika
1 tsk garam masala
2 krukor koriander
olja
2 tsk gurkmeja
6 msk finhackad mandel
2 x 400 g burktomater (gärna Mutti)
1 kycklingbuljongtärning
300 g kokande vatten
2 x 400 g krämig kokosmjölk
ca. 1 msk flingsalt (smaka av innan allt tillsätts)

Börja med att torrosta nejlika, paprikapulver, garam masala i en minut för att kicka igång smakerna. Häll över i stor skål. Riv ner citronskal från 1 citron och även juicen. Tillsätt pressad vitlök, riven ingefära, yoghurt och flingsalt.
Skär kycklingfiléerna i 5cm stora bitar och lägg ner i marinaden. Låt kycklingen marinera i minst 2 timmar, men gärna över natten. Mina låg 1 dygn i marinad innan jag trädde upp dem på grillspett tillsammans med bitar av citron och grön chili.
Grillspetten tillagas sedan i ugnen på grillvärme tills de är klara. Vänd dem under tiden. 

Sås
Skala löken och vitlöken. Skiva dessa tillsammans med röd chili och korianderstjälkarna. Så mycket som går utan att få med jorden från krukan. Fräs i olja tills allt fått fin färg, ca 10 minuter. 
Tillsätt korianderpulver, gurkmeja, smoked parika och garam masala. Låt småputtra någon minut och tillsätt därefter hackad mandel. Häll i tomaterna och smula i kycklingbuljongen. Tillsätt vattnet och låt sjuda i 5 minuter och häll därefter i kokosmjölken. Låt nu det hela småputtra i ca. 20 minuter och smaka till sist av såsen. 

När kycklingen är klar i ugnen lägg bitarna ner i såsen och får då koka med de sista minuterna innan servering. Hacka ner koriandern och blanda ner den i grytan. Strö lite över kycklingen vid serveringen. Basmatiris passar ju klart bra att servera till grytan.

Så då var två av tre rätter klara och bara efterrätten kvar. Och vilken efterrätt dessutom. Här tog jag hjälp av en annan bloggvän, nämligen Amy med Amy´s piece of cake. Där hittar ni massor av finfin vegetarisk mat, och andra godsaker.




Desserten blev en Kulfi, en slags indisk glass gjord på Kondenserad mjölk. Med en ganska avancerad varmrätt, på grund av många ingredienser, så är det bra med enkel förrätt och dessert. Desserten var nämligen bara att röra samman och sedan in i frysen.

Kulfi - indisk glass - 12 port
2 burkar (ca 4 dl) sötad kondenserad mjölk
6 dl vispgrädde
2 tsk kardemummafrön (ej malda)
1 påse saffran
ca. 4 msk pistaschnötter + ca. 4 msk till garnering

Vispa samman kondenserad mjölk, vispgrädde, stött kardemumma och saffran. Häll upp i form och frys i minst tre timmar.

Låt kulfin tina något före servering. Garnera gärna med grovt hackade pistagenötter.

Amys recept var lite annorlunda, vill ni se hennes originalrecept så surfa in hos henne en stund. 

Konsistensen blev en seg glass, detta tack vare den kondenserade mjölken. Första gången jag smakat på Kulfi men absolut inte den sista! Saffran och kardemumma tillsammans blev en hit, med lite pistage upptill var jag nära desserthimlen. 

Med saffran, nötter och kardemumma i glassen så skulle den även passa som juldessert utan några som helst problem. Min uppmaning blir alltså.

Gör´t!




//Malin





torsdag 13 november 2014

HEMMAGJORD PIZZA PÅ PIZZASTEN


Förra helgen var vi i Vislanda och hälsade på vänner. Vi åt och drack gott, blev uppassade som kungar. På lördagen besökte vi Huseby bruk och deras julmässa. Även om inte snön låg vit så började julkänslorna att spira så smått. Ganska lägligt eftersom jag idag haft premiär för julen i Annies Stuga. Annies Stuga är alltså min lilla inredningsbutik, som ligger i Glommen utanför Falkenberg. 


Kom gärna och hälsa på mig. Jag har en blogg även för stugan, där hittar ni öppettider och hur ni hittar till min oas. Bloggen heter anniesstuga.blogspot.se.

Trot eller ej, jag hade en tanke med att berätta om vår helgresa till Småland. Det var nämligen på vägen hem som idén till pizzan dök upp. Barnen var sugna på McDonalds, medan Lars lockades mer av pizza. Då var mitt förslag hemmagjord pizza och Lars ville då köpa pizzasten. En timme senare körde vi förbi en Önska-butik och där svängde vi in och hittade en sten. 



Sedan var det bara att köra hem och blanda ihop pizzadegen, som skulle jäsa i flera timmar. 

Pizzadeg
3 1/2 dl iskallt vatten
50 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
10 dl mjöl + extra till utbakning

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt vatten och olja. Blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saltet.
Häll i mjölet och låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
Låt degen jäsa i 1-1 1/2 timme.

Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora bollar. Lägg upp dem på ett fat och ställ in i kylen med en blöt handduk över och låt stå i minst 5 timmar.

Recept från Ica.se



En pizza ska ha tomatsås och det gör man lätt själv. Bra burktomater är att föredra och då är min favorit Muttis burktomater. Gillar både deras krossade tomater, deras hela körsbärstomater samt hela stora tomater.

Tomatsås
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater (Mutti)
1 tsk oregano
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Finhacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i kastrull och tillsätt tomatpuré, krossade tomater, oregano och socker. Smaksätt med salt och peppar. Koka upp och låt småputtra ca. 10-15 minuter. Mixa såsen slät med staxmixer. 

Nu har ni degen och tomatsåsen klar, efter det är det bara fantasin som sätter gränsen. Vi körde på det vi hade i kylskåpet, vilket resulterade i salamipizzor & Parmaskinka- & mozzarellapizzor.

Att baka pizza på pizzasten var inte helt lätt. Det tog några pizzor innan vi blev nöjda med resultatet. Det gäller att pizzastenen är varm, jättevarm eller ännu hellre, het. 

Det gäller också att man har tillräckligt med mjöl under pizzan så att den inte fastnar. Blir svårt att få den upp på stenen annars. Några pizzor fick ligga kvar på bakplåtspappret inne i ugnen och det gick bra det också. 




Pizza 1
tomatsås
riven ost
färska tomater
färska champinjoner
parmaskinka
mozzarella
pizzakrydda



Pizza 2 
tomatsås
riven ost
salami
pizzakrydda


Det där med runda pizzor är överreklamerat tycker jag. Fria former är befriande...



Ps, Fredag imorgon...


//Malin



tisdag 11 november 2014

PARMESANLAX PÅ KRÄMIG TOMAT- & GRÖNKÅLSBÄDD



Jag ska nu berätta för er hur min hjärna fungerar när det gäller matlagning. Ja, eller först får jag erkänna att min förhoppning och önskan om veckomatsedel ännu inte riktigt trätt i kraft. Drömmen finns kvar och snart kan jag bädda in den i ett nyårslöfte, så då kanske det blir andra bullar. Men men, på något sätt blir det lagad mat på bordet några kvällar varje vecka ändå, med eller utan veckomatsedel. 

Tillbaka till min hjärna alltså. Jo, jag får nämligen bilder eller förnimmelser om hur jag vill att maten ska bli. Detta inträffar ofta när jag kör bil, tränar eller handlar mat. Jag ser sedan kylskåpet framför mig, hylla för hylla, låda för låda och jag kalkylerar då ut vad jag måste köpa för att kunna fixa maten jag har i mitt huvud. Detta händer flera dagar i veckan, vilket också gör att jag småhandlar mat. Inte helt lyckat kanske, men vissa veckor blir det mer och andra mindre småhandlingar. 

Tänker ofta att jag borde göra en frysinventering, men det kommer jag aldrig på i tid. Framförhållning är med andra ord inte min starka sida. Vilket påminner mig att jag i kväll borde ta upp något ur frysen som vi kan äta i morgon. Ni ser, det finns hopp även för mig!

Så kvällens middag dök upp i mitt huvud någonstans mitt i rondellen utanför Willys. Efter ett extravarv i rondellen svängde jag in till fiskvagnen och köpte med mig ett kilo lax hem. Resten som behövdes hade jag redan hemma i kylskåpet.

Parmesanlax på krämig tomat- & grönkålsbädd
1 kg lax
ca 500 g färsk grönkål
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 dl Philadelphiaost
1 msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor
Örtsalt (Kosters trädgårdars örtsalt)
flingsalt & svartpeppar
3 tomater
2 dl riven parmesanost

Skölj grönkålen, skär bort hårda ändar och hacka bladen grovt. Fräs i smör och olivolja och pressa i vitlök. Häll i fond, grädde, créme fraiche och Philadelphiaost. Låt puttra några minuter och smaka sedan av med salt, örtsalt och svartpeppar. 
Häll grönkålen i en ugnsform och lägg på laxbitarna. Salta och peppra laxen. Fördela tomatklyftor på och runt omkring laxen. Strö över riven ost och ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 25 minuter. Använd gärna termometer, som då ska visa ca. 57 grader. Torr lax är inte kul.  



Jag ska nog allt se om jag kan hitta en grönkålsklubb att joina. Tycker allt är det är alla tiders gott med grönkål!




//Malin




torsdag 6 november 2014

GUDOMLIG CHOKLADTÅRTA MED CHOKLADFROSTING OCH ITALIENSK MARÄNG



I förrgår kändes det som om jag var i Danmark, men det var jag inte. Jag var en bit från Glommen, men bara en mil, då jag befann mig i Falkenberg. På Lidl för att vara mer exakt, en affär som jag väldigt sällan besöker. Lidl och Netto har båda känslan av Danmark, förutom att de inte säljer öl och vin. Det hade varit snäppet bättre och hade kanske gjort att jag hängt där oftare. 

Men vad är det då som gör att butiken känns utrikisk undrar kanske ni. Jo, det är ju det att man kan hitta nästan precis vad som helst där. Utländsk mat, och det kan man ju ha delade meningar om. Inte alltid det är positivt, men ibland har de franska veckor och deras ostar är riktigt goda. Sedan fins det massa underliga burkar och förpackningar. Spännande att botanisera runt bland hyllorna där. 

Men visst finns det svenska matvaror på Lidl också. Svenskt kött finns där och svensk mjölk, liksom svenska frukter och grönsaker. Tyvärr hittade jag ingen svensk grädde, så det fick vara. 

Sedan får jag väl säga att jag egentligen inte åkte till Lidl för matens skull utan för deras erbjudanden på bakprodukter. Köpte massa skoj saker! Silikonform med stjärnor, slickepott och pensel i silikon, liten sockerkaksform, 2 springformar med 15 cm diameter och lite roliga strössel. Tokbilligt alltihopa! 

Med så mycket nytt var jag ju tvungen att baka något, och passande nog fyllde Ella 12 år i går. 





Receptet på chokladbottnarna hittade jag i min fina vän Linda Lomelinos nya bakbok Sweet food & Photography. En riktigt fin bok med smarriga recept, fina bilder och en massa bra tips på hur man bäst stylar sina bakverk för att få fina bilder. 

Saftiga chokladbottnar 
75 g smör
3 1/2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 ägg
1 3/4 dl mjölk
1 3/4 dl kokhett vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en bakform. Jag valde en liten form (15 cm) och den smet som blev över fyllde jag på i en liten sockerkaksform.

Smält smöret och låt svalna. Blanda socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Tillsätt det smälta smöret, äggen och mjölken och blanda till en slät smet. Tillsätt till sist det heta vattnet och blanda väl.
Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca. 35-40 minuter. Känn efter med sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna lite innan den tas ur formen.


Frostingen kommer inte från Linda utan från matgeek.se. Enligt Johan Hedberg är det världens godaste frosting, och kanske att jag håller med honom om det faktiskt.

Chokladfrosting
1 tsk vaniljpulver
250 g mörk och god choklad 
300 g rumsvarmt smör
200 g (3 1/4 dl) florsocker
50 g (1 1/4 dl) kakao
100 g (1 dl) vispgrädde
1 g (1 krm) salt

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna.
Vispa smör och florsocker riktigt fluffigt.
Tillsätt vaniljpulver, kakao och choklad. Vispa.
Blanda i grädde och salt. Vispa till slät smet. Låt gå ihop sig 10 minuter i kylen.

Ta ut och använd. Den blir betydligt mycket fastare när den stått kallt ett tag.

Dela chokladbottnen i tre delar och fyll och täck tårtan med frosting. 



För att fullända kakan valde jag att toppa den med italiensk maräng. Det är en mjuk maräng som innehållet i en mumsmums ungefär. Passar riktigt bra till den saftiga chokladkakan.

Italiensk maräng
300 g strösocker
100 g vatten
150 g äggvita

Koka upp socker och vattnet till 120-125-grader. 
När sockerlagen närmar sig 110-115 grader vispas det i den för första gången. Rör man för mycket i den kan den kristalliseras. 
När sockerlaget uppnått rätt temperatur tas den från plattan och får svalna ner till 115 grader. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.
Häll ner sockerlagen i en stråle i den vispade vitan. Börja på låg växel och vispa snabbare efter någon minut för att sedan och vispa på låg växel igen tills marängen blir kall.

Sprits marängen på toppen av den täckta chokladkakan. Bränn av toppen med gasolbrännare eller låt den stå i ugnen 1 minut på 250 graders grill.

Jag avslutade med lite pudrat florsocker på toppen.


Vacker som en dröm och lika god som vacker!





Ha en superhärlig torsdag!

//Malin