söndag 26 oktober 2014

EN HÄRLIG 3-RÄTTERS MIDDAG - MED MAT SOM GER DIG TID ÖVER TILL ANNAT


En fest utan bubbel är ingen riktig fest.


I dag ger jag er en hel meny, 3 rätter och ett bröd. Känner mig givmild... 

Eftersom jag har min butik Annies Stuga hinner jag inte med att stå och fixa och trixa med mat hela dagen innan vi ska ha bjudning. Visst kan jag springa lite mellan stugan och köket, butiken ligger ju trots allt bara några meter från huset. Butiken är nämligen i vårt uthus, så nära och bra. Jag vet ju dock inte innan hur mycket folk som kommer besöka stugan, så att förlita mig på att hinna massor funkar inte. Därför är det viktigt med mat som går att förbereda innan och som är lättlagat. För den delen vägrar jag tulla på både smak och kvalitet. 

Brödet är en favorit sedan länge. Ett bröd jag ofta göra när vi får gäster. Det är ett vik-vila-bröd som då och då behöver få lite kärlek och omsorg, vilket resulterar i ett härligt luftigt bröd. Bara att röra ihop så ingen bakassistent behövs. Här hittar ni receptet. Receptet ger 1 bröd. Om ni inte har hushållsvåg så är måtten följande:

Vik-vila-bröd
2 tsk färsk jäst
3 dl kallt vatten
6 1/2 dl vetemjöl special
1 - 1 1/2 tsk salt

Instruktionerna hittar ni i receptet via länken ovan.

Receptet kommer från den überbraiga boken Enklare Bröd av Martin Johansson.


Brödet serverades till förrätten som bestod av Bresaola på ruccolabädd. Här finns egentligen inget recept eftersom jag inte tillagat något utan bara arrangerat det hela. Fungerar hur bra som helst och är hur gott som helst!

Sprid ut ruccola på en tallrik, lägg på några bitar Bresaola. Rosta pinjenötter i torr stekpanna och strö över Bresaolan. Hyvla parmesan ovanpå och avsluta med nymalen svartpeppar och lite creme de balsamico. Voila! Simple as that!




Grytan till huvudrätt började jag förbereda på morgonen genom att jag stekte köttet. Sedan var det bara att fylla på med resten av ingredienserna någon timme innan gästerna anlände. Fick en en gång användning av vildsvinsköttet i frysen. Den här gången använde jag ytterfilén. Fungerar utmärk med fläskfilé eller fläskytterfilé om man inte har tillgång till viltkött.




Vildsvinsgryta med basilka och hasselnötter
1 kg ytterfile av vildsvin (fläskkött)
2 dl grädde
3 dl créme fraiche
1 msk kalvfond
2 krukor basilika
2 dl hasselnötter
2-3 vitlöksklyftor
3 dl smakrik ost (använde lagrad prästost)
flingsalt & svartpeppar

Skiva köttet och bryn i smör. Häll i créme fraiche, grädde och fond. Hacka nötterna grovt och blanda i dem tillsammans med riven ost och 1 kruka grovt hackad basilika. Pressa i vitlöken och låt grytan småputtra ett tag. Tog inte tiden, men kanske i 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar och blanda i slutet även ner grovt hackad basilika från kruka nummer 2. Spara bara lite till garnering. 

Hasselnötterna ger en spännande textur till grytan, lite crunch är aldrig fel. 

Jag serverade ugnsrostad delikatesspotatis till grytan och en färgrik sallad upptill detta. Tokgott alltsammans!


Desserten blev en favorit i repris fast den här gången med lite booze i. Närmare bestämt mörk rom av märket Plantation. 

Chokladmousse med mörk rom
100 g mörk choklad (Lindt mild 70%)
3 dl grädde
2 äggulor
1/2 tsk vaniljpulver
3 cl mörk rom

Smält chokladen i vattenbad och låt svalna. Vispa grädden, inte för hårt dock. Vänd ner vaniljpulver, rom och äggulorna. Vänd försiktigt ner 1 dl av äggblandningen i chokladen, därefter resten men ca. 1 dl i taget. Vänd försiktigt runt med hjälp av en slickepott, tills allt blandats väl. 
Spritsa i fina glas och ställ i kyl i minst 4 timmar. Ta fram moussen ca. 30 minuter innan servering för att den ska få bäst konsistens. Servera tillsammans med vispad grädde och hallon. 





Ha en underbar söndag!

//Malin



10 kommentarer:

  1. Svar
    1. Nej, gör inte det. Vore attans så synd faktiskt! ;-)

      Har du koll på om några tänkt träffas efter bloggträffen på lördag?

      Kram kram

      Radera
  2. blir ju inte alls hungrig.... ser supergott ut...

    SvaraRadera
  3. Det är ju ett bevis på att man behöver lägga en hel dag i köket för att bjuda på en fantastiskt god middag. Lite min stil :)

    SvaraRadera
  4. Jag bjuder helst på middagar som går att förbereda en massa. Jag hatar att svettas i köket när gästerna är på plats. I så fall mat som jag kan sätta dem på att hjälpa till och fixa färdigt. Din meny för kvällen är ju helt perfekt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din mat ser alltid ut som om den tagit lååång tid att göra. Nästan ännu bättre, att gästerna får tro det.

      Kram kram

      Radera
  5. Hur många pers var detta till på ett ungefär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,

      Räcker till ungefär 4-5 personer skulle jag tippa på. 150-200 g kött per person brukar man räkna. Tror att även desserten är för så många.

      //Malin

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.