måndag 29 september 2014

VILDSVINSBIFFAR MED FETAOST OCH PERSILJA OCH EN KALL LIMESÅS

 

Med frysen full av vildsvinskött var det lika bra att sätta igång och använda det. Först ut den här gången blev biffar, vilket alltid är gott. Smaksättningen fick bli fetaost och persilja. Lite lyxigt att fortfarande kunna plocka persilja i krukan på altanen. Lars var nära att slänga ut örterna i dag eftersom han behövde krukan till höstväxter. Men icke, han får hålla sig till annat än så länge. 

Den här helgen har det blivit ugnsrostade rödbetor två kvällar. En favorit, hur gott som helst! Jag skalar, klyftar dem och ringlar över olivolja och strör på flingsalt. Sedan bakar jag dem i ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter. Känn efter med sticka o betorna är klara. Ugnsrostade betor passar till det mesta faktiskt.

Vildsvinsbiffar med fetaost & persilja
1400 g färs
1 gul lök
1/2 dl pofiber (ströbröd)
1 dl grädde
1 ägg
1 dl grovt delad fetaost 
3/4 dl finhackad persilja
3 tsk salt
svartpeppar

Blanda pofiber och grädde. Finhacka löken och blanda ihop alla ingredienser. Forma till biffar och bryn i smör. Jag hade vitlökssmör i kylen sedan dagen innan och brynte biffarna i det. Stek färdigt biffarna i ugnen på 150 grader i ca. 15 minuter. 




Jag gör ganska ofta kalla créme fraiche-baserade såser. Ett snabbt och smidigt sätt att göra en god sås och man kan variera dem hur mycket som helst. Till detta gjorde jag en kall limesås som passar jättebra till både biffarna och rödbetorna.

Kall limesås
3 dl créme fraiche
1 tsk honung
1 lime, skalet
1/2 lime, saften
1/2 vitlöksklyfta
flingsalt & svartpeppar

Använd ekologisk lime eller tvätta limen noga. Finriv limen och blanda raspet med créme fraichen och de övriga ingredienserna. Smaka av med salt och peppar. 

Har ni inte tillgång till vildsvinsfärs, så kan ni använda den färs ni har. Blir med säkerhet lika gott det.




//Malin





söndag 28 september 2014

HÖSTLIG KYCKLINGGRYTA MED VITT VIN & BUTTERNUTPUMPA


Jag fullkomligt älskar vitt vin som smaksättning i mat. I fiskrätter och kycklingrätter passar det utmärkt. Gör att en annars ganska så alldaglig gryta lyfter sig till finmiddagsklass. Att grytan sedan innehåller både spenat och butternutpumpa gör det hela ännu bättre. En riktigt fin gryta som passar att ätas nu på hösten. Perfekt på en lite kylig söndag som i dag faktiskt.

Kycklinggryta med vitt vin och butternutpumpa
6 kycklingfiléer
1 liten butternutpumpa
1 gul lök
10 skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
2 dl vitt vin
4-5 dl kycklingfond
2 dl grädde
225 g färsk spenat
flingsalt & svartpeppar

Dela kycklingen i bitar och bryn i smör. Skala pumpan och skär i bitar. Finhacka löken och vitlöken och skär champinjonerna i kvartar. Lägg lök, pressad vitlök och champinjonerna i grytan med kyckling och fräs några minuter. Häll i vin och låt småkoka ytterligare några minuter. Lägg ner pumpan och tillsätt fond och grädde. Låt grytan puttra tills pumpan känns färdig. Håll koll så den inte blir överkokt. Smaka av med salt och peppar. Det sista som görs innan grytan tas från plattan är att spenaten vänds ner. 

Grytan serveras med fördel tillsammans med ett gott bröd, kanske ett Foccacia eller kanske ett Vik-vila-bröd.

Tycker man inte det är tillräckligt så kan man koka potatis och servera upptill, men vi åt grytan i djup tallrik, som en soppa. 


Ha en skön söndag!



//Malin








onsdag 24 september 2014

KALVKOTLETTER MED PARMESANBÖNOR OCH ÖRTIG RÖDVINSSKY OCH TILL DET ETT LITET VINTIPS


Jag är så bortskämd med bra kött och har nästan testat mig igenom hela köttdisken på Gårdsbutik Thuresson. Har dock mest ätit fläsk- & nötkött, så lamm finns det kvar att utforska. Är ju lite skeptisk till just lammsmak, men med rätt smaksättning ska det nog lösa sig. Lammfilé har jag gjort, och det var hur gott som helst. Här hittar ni inlägget där jag tillagar lammfilé. 

I fredags köpte och åt jag kalv för första gången, vad jag kommer i håg i alla fall. Jag har i alla fall inte tillagat det själv tidigare. Valde kalvkotletter, vilket jag kommer köpa igen. Det var så gott och tillbehören jag gjorde likaså. 

Köttet gjorde jag inget mer med än saltade och pepprade och brynte det i smör i stekpanna, för att sedan låta ugnen göra resten. Innertemperaturen är superviktig, precis som med annat nötkött. 58 grader är det som gäller och gärna på låg ugnstemperatur. Lite vitlökssmör fick toppa köttet, hur gott som helst.




Parmesanbakade haricots verts
1 fp haricots verts
flingsalt
svartpeppar
chili explosion
1 dl riven parmesan

Skär av ändarna på bönorna och sprid ut på bakplåtspapper i ugnsform. Se till att de inte ligger på varandra. Salta och peppra och strö sedan över den rivna parmesanen. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca. 10-15 minuter. Osten ska vara smält och bönorna lite crunchy. Lite extra flingsalt på toppen gör susen.


Gjorde en skysås till rätten och God dammit, så god den blev! Kan tänka mig en hutt av den varje dag, eller i alla fall att äta den till kött igen. 

Örtig rödvinssky
6 msk ljus balsamvinäger
2 msk Italy kalvfond
5 dl vatten
2 tsk honung
1 dl rödvin
färsk dragon och rosmarin
1 bananschalottenlök 
4 msk smör
flingsalt och svartpeppar

Blanda vinäger, fond, vatten, finhackad lök, honung och rödvin i en kastrull. Låt blandningen koka ner till hälften. Sila såsen och vispa i rumsvarmt smör och smaka av med salt och peppar. 



Till god mat krävs ett gott vin. Jag är verkligen ingen vinkännare, och känner ingen särskild skillnad på olika druvor, men jag gillar goda viner. Jag har några favoritviner och det här vinet kan tänkas hamna på listan. Vinet är ett nytt Shiraz från Australiensiska 
Hardy´s, Nottage Hill med artikelnummer 71050. Ett smakrikt fruktigt vin, som passar bra till stekt eller grillat kött, fisk och även till ostar. Vinet är dessutom verkligen prisvärt, hög kvalitet till ett bra pris alltså. 

Hardy´s Nottage Hill Shiraz kostar 79 kronor och är en beställningsvara, så in och klicka hem det direkt. Jag har beställt hem vin till Falkenbergs Systembolag flera gånger faktiskt, tycker det är smidigt. Inte alltid vinerna från olika vintips finns hemma, och då blir man helt enkelt tvungen att beställa. 


Hoppas att jag med det här inlägget gett er lite inspiration inför helgens alla middagar. På fredag blir det något gott kött här hemma och på lördag ska jag på tjejmiddag. Kommer bli en bra helg helt enkelt!



//Malin





tisdag 23 september 2014

KÖTTBULLAR MED SNABBINLAGD GURKA


I bilen hem från jobbet slår ibland vardagsångesten till, pang säger det! Anledningen till senaste ångestattacken var att jag den senaste tiden varit urusel på att laga kvällsmat. Oroa er inte, ingen svår ångest. Kanske mer åt en släng av ångest än attack. Det har blivit en del smörgåsar för barnen de sista veckorna. Ella har klagat lite, medan Ludvig tyckt det varit toppen.

Men i förra i veckan, efter ett besök på Gårdsbutik Thuresson, fick det bli köttbullar. Köttbullar, kokt blomkål, snabbinlagd gurka och gräddsås. Ja, ni hör ju! Precis lika gott som det låter.

Köttbullar
1 kg blandfärs
2 små gula lökar
1 dl vispgrädde
4 tsk salt
2 ägg 
1/2 dl pofiber (går med ströbröd också)
svartpeppar

Riv löken eller mixa i matberedare. Blanda samman färs med grädde, lök, salt, peppar, pofiber och ägg. Forma små bollar och stek dem i smör. Jag stekte köttbullarna halvklara i stekpanna och lät dem sedan stekas klart i ugnen. 




Såsen är lite svårt att ge recept på, detta eftersom jag vispade ut stekpannan och det innehållet kan ju variera. Men ger ett ungefärligt recept i alla fall.

Gräddsås
1 dl vatten
1 msk oxfond
2/3 msk soja
1 dl mjölk
2-3 dl vispgrädde
salt & svartpeppar

Vispa ur stekpannan med vatten. Häll i fond och soja och låt koka ner lite. Sila skyn och häll över i kastrull. Vispa ner mjölken och grädden och låt såsen småputtra ca. 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. 



Inlagd gurka tycker jag passar utmärkt tillsammans med köttbullar och gräddsås. Fick i dag bli en snabbinlagd gurka med en 1-2-3-lag. Samma lag använder jag till sallader, något Ella älskar.

Snabbinlagd gurka
1 gurka
1 msk 12% ättika
2 msk socker
3 msk vatten
persilja

Koka upp ättika, socker och vatten, låt svalna. Skiva gurkan tunt, använd mandolin eller osthyvel. Häll lagen över gurkan och blanda ner finhackad persilja. Låt gurkan gotta tills sig ett tag, helst någon timme. Jag hann inte vänta dock, och åt den efter bara 30 minuter. 




//Malin





söndag 21 september 2014

BEER CAN CHICKEN MED FÄRSKA ÖRTER OCH CHILI


Mr Chicken bröstar upp sig.

I bland är jag snabb att testa nya saker, och i bland inte alls. Så långt efter att det nästan är löjligt. Kan därmed hända att alla andra redan testat på det här med Beer can chicken, eller ölburk-i-rumpan-kyckling. Tror ändå att uttrycket "Bättre sent än aldrig" kan rädda mig här. 

Så för ett tag sedan var det alltså dags för mig att testa denna omtalade maträtt. Kyckling inhandlad, check. Grillkol likaså, check. Öl behövde jag inte oroa mig för att vi inte skulle ha, Lars har sitt lilla lager. Färska örter har vi fullt av hemma, så det var ordnat med det också. Bara till att köra med andra ord.



Beer can chicken med färska örter
1 färsk hel kyckling
1 citron
1 röd chili
några nävar färska örter, (tog rosmarin, timjan, mynta, basilika och persilja)
1 dl smaksatt rapsolja (vitlök)
2 tsk ljus soja
3 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar
33 cl öl Pale ale

Skölj kycklingen, salt och peppra. 
Finhacka halva chilin och hälften av örterna. Riv av skalet på citronen. Blanda chili, örter, citronskal, pressad citron och tillsätt soja, olja och pressad vitlök. Gnid in kycklingen med blandningen och tryck även in under skinnet. 

Förbered klotgrillen så att kolen ligger i en rund ring runt kycklingen, inte direkt under den. Lägg folie på botten av grillen.

Skölj ölburken. Öppna upp toppen på ölburken och häll ut cirka hälften av ölen. Tryck ner örter, chili och citronen delad i två delar. Sätt kycklingen på ölburken och placera mitt på grillen. 

Grilla kycklingen under lock tills den kommer upp till 82 grader i innertemperatur. Det tar ca. 50-60 minuter. 


Kycklingen blev riktigt god och saftig. Får bli till att göra fler gånger. När det gäller kryddning av kycklingen kan man göra lite hur man vill. Är man lite lat, eller bekväm, så kan kan man använda en färdig bbq-sås och pensla kycklingen med. Kan tänka mig att den blir väldigt god med en Sweet Baby Ray´s-sås. Brukar använde de såserna till både pulled pork och revbensspjäll. Hur gott som helst!

Får väl se om det blir mer grillning i höst. Även om jag vet att det fungerar hur bra som helst att grilla på hösten, så gör vi det sällan. Men blir det så blir det!



//Malin




torsdag 18 september 2014

BJÖRNBÄRSKAKA MED KARDEMUMMA TOPPAD MED MANDELMASSECRUMBLE




Så lyxigt med björnbär i frysen, tack igen mor och far! Några har hamnat i smoothies och andra i kakor. Har fler kvar dessutom, kan nog räcka en bra bit in på hösten. Har hört ryktas om att hösten kommer nu på måndag, men jag vägrar att tro på rykten. Tror det när jag ser det. Har dock köpt nya höstskor, som jag längtar efter att inviga. 

Kakan blev verkligen tokgod! Mandelmassa är lite av en favorit och tillsammans med kardemumma och björnbär blev det succé! Vill man så kan man servera vaniljsås till kakan, men det är absolut inte nödvändigt. 



Björnbärskaka med kardemumma och mandelmassecrumble
300 g smör
6 ägg
5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemumma
6 dl mjöl
1 msk bakpulver
4 dl björnbär

Crumble
3 dl mandelmassa
3 dl havregryn
50 g smör
4 msk mjöl
4 msk rårörssocker

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och vispa ner blandningen i äggsmeten. Häll i det smälta smöret och blanda väl. 
Häll smeten i bakplåtsbeklädd ugnsplåt, 36x23cm. Strö över björnbär, färska eller frusna. 

Crumble
Riv mandelmassan. Blanda ner havregryn, mjöl och socker. Nyp i smöret. Strö den färdiga crumblen över den ogräddade kakan. 

Grädda i 200 grader i ca. 40 minuter. Kolla under tiden, tiderna skiljer sig från ugn till ugn.







//Malin





onsdag 17 september 2014

GLUTENFRIA SESAMFRALLOR


Nybakade frallor är gott, vare sig de är glutenfria eller vanliga mjölfrallor. Först doften när frallorna bakas i ugnen och sedan smaken. Nybakad fralla med smör som smälter, inte mycket mer än det behövs. 

En fördel med bakpulverfrallor är att de blir klara snabbt, inga långa jäsningstider. Du har färdiga frallor klara på mindre än en timme, vilket är perfekt för mig på onsdagar då jag skjutsar Ella till gymnastik och efter det skjutsar mig själv till träning.

Glutenfria sesamfrallor, 6 st
50 g smör
2 ägg
1 dl créme fraiche
3/4 dl vispgrädde
3/4 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
sesamfrön

Vispa samman rumsvarmt smör, ägg, créme fraiche, grädde salt och bakpulver. Blanda i resten av ingredienserna. Låt smeten stå och svälla i ca. 5 minuter. 

Forma till bullar och strö över sesamfrön. Blöt händerna lite så går det lättare att forma fina bullar. 

Receptet är ursprungligen från boken Jills mat efter säsong, men jag har gjort några småförändringar eftersom jag inte hade allt hemma.





//Malin



måndag 15 september 2014

VÄLMÖRAD RYGGBIFF MED PRIMA TILLBEHÖR


Jag älskar finkött, verkligen ÄLSKAR finkött. Men som sagt inte vilket kött som helst, det är svenskt finkött som gäller och gärna från Gårdsbutik Thuresson i Bölse utanför Glommen. Köper jag kött där så vet jag att köttet är närproducerat och av hög kvalitet. Jag kan dessutom köpa närproducerade grönsaker och massa annat gott. Det enda jag saknar där är lokalproducerat rödvin. Får nog kolla om det går att lösa...

Den här gången valde jag välmörad ryggbiff, hur gott som helst. Blev ingen grillning ute, utan använde mig av en grillpanna och ugnen. Rumsvarma biffar som saltades och pepprades och bryntes i grillpanna, sedan in i ugnen på 130 grader tills köttet får en innertemperatur på 55 grader. Låt köttet vila i folie en kort stund innan servering. 

Jag vill ha rosa kött, perfekt stekt. Ger inte mycket för överstekt torrt nötkött. Då kan jag lika gärna köpa fläskkött, som är billigare och som behöver vara genomstekt. Så det så!

Som tillbehör gjorde jag ugnsbakad blomkål, parmesankål och kantarellsås. Gott som tusan alltsammans! 

Ugnsbakad blomkål
1 blomkålshuvud
Smaksatt vitlöksrapsolja från Gunnarshög
Örtsalt från Kosters trädgårdar

Dela blomkålen i bitar och ringla över olja. Salta blomkålen och ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 30 minuter. 


Kantarellsås
4 dl kantareller
1 dl vitt vin
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 tsk soja
salt & peppar

Fräs svampen i smör, riktigt smör. Tillsätt vinet och låt koka ner i några minuter. Tillsätt 2 dl grädde, créme fraiche och soja och låt såsen puttra vidare "en stund". Smaka av med salt och peppar och späd med mer grädde om det behövs. Det ska bli en krämig sås, som knappt ska gå att hällas.




Parmesankål
225 g grönkål (Icas färdiga påsar)
2 vitlöksklyftor
1 dl riven parmesan
1/2 dl solrosfrön
salt & peppar
smör

Rosta solrosfröna lätt i torr stekpanna. 
Fräs kålen i smör och pressa i vitlök. Fräs till kålen börjat bli krispig. Smaka av med salt & peppar. Blanda ner hälften av osten och strö resten över kålen vid servering. Strö även över de rostade solrosfröna. 


Nackdelen med att skriva blogginlägg sent på kvällen är att jag alltid blir så hungrig. En liten köttabit så här på kvällningen hade inte suttit fel, men får väl vänta in frukosten helt enkelt.





//Malin





söndag 14 september 2014

BACON- & KÅLPAJ UTAN PAJSKAL


Jag diggar pajer, både söta och salta. Tacksamt att bjuda på och blir det över så funkar paj utmärkt att värma upp dagen efter. Att den här pajen sedan "saknar" pajbotten gör den inte sämre på något vis. Det viktigaste är ju ändå innehållet. Och vilket innehåll sen då! Vitlökfräst grönkål och bacon tillsammans fungerar kanoners och med en smakrik ost på toppen så är man riktigt nära en fulländning. 

Jag köpte färdiga påsar med hackad grönkål och skuren svartkål på Ica förra veckan. Smidigt tycker jag, framför allt när det inte finns färsk i grönsaksdisken. 

Bacon- & kålpaj
225 g svartkål & grönkål (hälften av varje)
2 pkt bacon
4 dl riven Västerbottensost
2 vitlöksklyftor
2 tomater
3 ägg
2 1/2 dl grädde
salt & svartpeppar
smör

Smörj en pajform med smör. Fräs kålen i smör tillsammans med hackad vitlök. Salta och peppra.
Skär baconet i bitar och fräs i stekpanna. Strö baconet över kålen i pajformen. Skiva tomaterna och placera ovanpå.

Vispa ihop ägg och grädde, salta och peppra. Blanda ner 2 dl riven ost. Häll över kålen och baconet i pajformen. Strö över riven ost. 
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca. 30-40 minuter. 





I kväll ska vi äta stekt makrill, längtar!!!



//Malin



onsdag 10 september 2014

NÖTBOLLAR - ALTERNATIVA CHOKLADBOLLAR



På kvällarna hinner klockan ofta bli närmare halv 10 innan jag kan slå mig ner i soffan en stund. Barnen har blivit så stora att de nu stannar uppe lite längre. Jag är en kvällsmänniska och detta har mina barn ärvt av mig. 

De kvällar jag placerar min storlek large-rumpa i soffan före kl 9, tar jag ofta en kopp te med mig. Kanske att jag ibland också unnar mig några rutor mörk choklad. Jag har dock haft lyxen att några dagar nu kunnat smaska på supergoda chokladbollar. Receptet kommer från jillsmat.se och innehåller inget vanligt blodsockerhöjande socker. Passar utmärkt för diabetiker och för er som äter enligt lchf. Kanske ni inte tål havregryn och då är detta ett recept även för er. Funkar så klart med vanligt socker också, om man föredrar det.

Nötbollar
100 g smör
1 dl hasselnötter
1 dl mandlar
1 dl valnötter
2 msk kallt starkt kaffe
2 msk kakao
1 dl valfri sötning (jag valde sukrin)
kokosflingor att rulla bollarna i

Mixa nötter och mandlar i matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt blandats ordentligt. Forma till bollar och rulla i kokos. Ställ in i kylen.

Jag har några nötbollar i en ask i kylskåpet här hemma och några i kylskåpet på jobbet. Vilket gör att jag, när de andra fikar annat, också kan få något smarrigt. 





//Malin






måndag 8 september 2014

KRÄMIG MANDEL- OCH SPENATSMOOTHIE


I födelsedagspresent av Lars fick jag i år en råsaftcentrifug från Philips, en HR1871. Förra årets julklapp, men vi ligger lite efter. Blev tokglad och jag känner att juicer är min nya grej.

Fick också en hel sockerlåda fylld med massa frukt och grönsaker och en toppenbra juice- & smoothiebok. Boken heter Hälsokick och är skriven av Marita Karlsson. Boken innehåller massa goda recept och annat matnyttigt. 



Vi märkte dock snabbt att vi behövde något för alla mjuka frukter och grönsaker. Vi köpte därför till en mixer, också den en Philips. Den heter HR1372. 

Med hjälp av de här två tekniska apparaterna kommer vi inte vara sjuka alls i höst och vinter. Så mycket nyttigt som vi får i oss. Vitaminer, mineraler och antioxidanter kommer spruta ur våra öron. 

Nu recept på en drink som verkligen var ruskigt god. Receptet kommer från boken Hälsokick och innehåller både frukt och grönt.

Krämig mandel- & spenatsmoothie 2 glas
2 mangofrukter
4 nävar färsk spenat
6 msk mandelsmör
5-7 dl cashewmjölk (mandelmjölk)

Mixa skalad mango och sköljd spenat tillsammans med mandelsmör och nötmjölk. Hur mycket nötmjölk du tar beror på hur tjock drink du vill ha. 

Toppa gärna drinken med lite kokosflakes och granola.



Här en liten bildkavalkad på några av alla goda drinkar vi mixat ihop här hemma. 

I morgon bitti blir det nog något med avokado i morgondrinken. 






//Malin






torsdag 4 september 2014

NAAN, RAITA OCH INDISK MAT MED SPICENTICE


Jag älskar indisk mat och blev därmed överlycklig när det i våras öppnade en indisk restaurang i Falkenberg. Lars däremot är inte lika pepp, men han tycker om mat så det mesta brukar gå ner. 

Att själv laga indiskt är inget jag gör särskilt ofta. Men sommaren 2012 hade jag turen att få besök av fina Amy med bloggen Amy´s piece of cake. Håll i er... Amy har 165000 följare på Instagram. Helt galet, eller egentligen inte för hon är verkligen duktig. 

När Amy och hennes familj var här lagade hon mat till oss, blev så klart riktigt bra. Så här såg det ut när hon lagade Palak paneer till oss. 

Förra helgen var det dags för indisk mat i mitt kök igen, Coriander chicken och Bombay potatoes. Den här gången använde jag mig av Spicentice. Det är färdiga kryddblandningar utan vare sig färgämnen, konserveringsmedel eller tillsatser. Bara härliga kryddor alltså. Praktiskt som tusan eftersom man inte behöver köpa hem stora burkar av alla kryddor man behöver. På baksidan av förpackningen står en inköpslista till vad man behöver köpa till och i står instruktionen till hur man går till väga. 

Jag säljer Spicentice i min butik Annies Stuga i Glommen. Kommer i flera olika varianter, varav jag har sju stycken i butiken.



Jag har även Rubs och chutneys från Spicentice i min stuga, riktigt bra produkter! 






Fräsch färsk koriander i båda rätterna.

Lite brödbak fick det också bli och det naan. Receptet kommer så klart från Amy.

Naan (ca 8 st)
1 pkt torrjäst (eller ett paket vanlig jäst, 50 gram)
2 1/2 dl vatten, fingervarmt
2 1/2 dl naturell yoghurt
2,5 + 5 dl vetemjöl (Jag fick ta mer mjöl än det angivna)
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung 
1 ägg, valfritt

Blanda torrjäst, 2 1/2 dl mjöl och salt i en bakskål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl (5 dl) och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40-60 min).

Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken först och sedan rör ut i fingervarmt vatten. Lägg sedan i salt och 2,5 dl mjöl, yoghurt osv.

Stjälp upp degen på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.

Kavla eller platta ut bullarna till ca 0,5 cm tjocka rundlar och ca 15-20 cm i diameter. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan (om du gräddar i stekpanna).

Baka naan i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpannan.

Gräddar du naan i ugn (250 grader) så fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper) och grädda naan i 5-8 minuter i mitten av ugnen.

Vid servering så kan du pensla naan med smält smör samt strö över lite salt (gärna gourmesalt/flingsalt). Det är även gott att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan (garlic naan).




Jag gjorde även en kall sås, en Raita. Glömde dock ta kort på såsen. Den kan skymtas i högra hörnet på bilden nedan.

Raita
2 dl turkisk yoghurt
3 msk färsk mynta
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta
15 cm gurka
salt & svartpeppar
  
Blanda yoghurt, hackad mynta, riven gurka och honung. Pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar i en bunke.



Det blev en riktigt god middag!


//Malin






onsdag 3 september 2014

ROSENBRÖD


I morgon kväll ska jag få besök av ett gäng coola mc-kvinnor i min butik Annies Stuga. Lite shopping och fika är planen. Jag har i kväll därför bakat ett gäng rosenbröd. Ett neutralt brödstycke som gillas av de flesta. Enkelt att baka dessutom, så himlans bra. 

Får nog bakas igen väldigt snart. Ett bra bröd eftersom båda barnen tycker om det. 

Rosenbröd
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk socker
ca. 13-14 dl mjöl

1 ägg till pensling
Vallmofrön till garnering

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till fingervarmt. Häll lite av det över jästen, så att det löses upp. Tillsätt resten och även salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den är blank och fin och släpper från kanterna. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca. 45 minuter. 
Arbeta sedan degen på bakbord. Eventuellt kan mer mjöl behövas tillsättas. Forma till bullar i valfri form och låt jäsa till dubbel storlek, ca. 30 minuter. 

Vill ni bullarna ska se ut som små löv, så rullas degen till ovala bullar. Innan andra jäsningen klipps små flikar i bullarna. 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda dem mitt i ugnen på 250 grader i ca. 8-10 minuter.





//Malin