måndag 18 augusti 2014

RESTAURANGTIPS I STOCKHOLM - DEL 1

I går kväll kom vi hem till Glommen igen, efter att ha tillbringat fyra dagar i den kungliga huvudstaden. Fyra härliga dagar i sus och dus. Men faktiskt inte enbart det utan även jobb, ett superduperroligt jobb dessutom. 

Det var alltså Formex-mässan med inköp till butiken som lockade upp mig och Lars till Stockholm. Två gånger om året drar vi iväg dit och då med tillhörande hotellvistelse och lyxiga restaurangbesök. Jag har med andra ord inte saknat Glommen under dagarna som gått. Började så klart sakna barnen, men det kan jag tyvärr inte säga vara ömsesidigt. De små skitungarna ville inte ens prata med mig när jag ringde för att trösta dem över att vi var borta så länge... 

Jag hade bokat 2 restaurangbesök i förväg, detta för torsdagen och fredagen. För trots att det finns många restauranger i Stockholm, så känns det alltid betryggande med rekommendationer. Slängde nämligen ut en fråga på Facebook och fick mängder av fina tips på bra restauranger. 

På torsdagen till lunch åt vi på Vaipiano, en superfräck italiensk restaurang med fräscha råvaror. Pasta, sallad, anti pasto och pizza stod på menyn och beställningen registrerar man på ett kort som man tar med sig till kassan och betalar innan man lämnar restaurangen. Jag hade, som vanligt, svårt att bestämma mig men valde tillslut en pizza med oxfilé, ricotta, basilika, ruccola och parmesanost. Tokgott, så jag valde rätt!


Ni uppmärksamma läsare, ja du Helena Elm, ser säkert också att det står något upp i högra hörnet. Det fick ju så klart bli en liiiten, ok inte fullt såå liten, tiramisu. Gott!

Runt de höga ekborden stod färska örter som man fick krydda sin mat med om man kände för det. Lite skojigt för en lantis som mig.

Jag kommer definitivt återkomma till Vaipiano, för jag vill även smaka deras pasta. Pastan som de för övrigt gör själva och som man kan se på när de bakar. 

Trot eller ej, men efter ett par timmar var vi hungriga igen. Vi hade då fått sällskap av vänner, Svenne och Jenny, som skulle tillbringa några dagar med oss. 

På kvällen begav vi oss till Koh Phangan på Östermalm. Restaurangen finns även på Södermalm och i Uppsala. Efter att ha besökt restaurangen behöver jag inte åka till Thailand. Jag fick en inblick i både maten och miljön, det är väl därför man åker dit tänker jag. Hm, eller blev jag kanske bara mer sugen på att åka till Thailand efter besöket. Maten intog vi i en Tuctuc. Jo vars, inte illa alls ser ni. Vi upptäckte dock att temperaturen inne in den öppna tuctucen var något över medeltemp. Fick luta mig ut då och då för att över huvud taget överleva. Kanske att den starka maten var en bov i dramat också, kanske lite. 
Jag åt blandade vårrullar till förrätt och till huvudrätt delade jag och Lars på två rätter. Nöjd med två och mindre nöjd med en.
Vårrullarna var supergoda och jag hade kunnat stanna där, för det var mycket mat. Men sedan är ju jag som jag är och stannade inte där. Nej, sedan blev det kycklingwook och Skaldjursgryta. Eller Gai Met Mamoang och Yam Taley som det heter på thai. Kycklingwooken smakade bra, men var lite för vanlig och trist i smaken. En gryta man ganska lätt kan fixa samman hemma alltså. Dumt av mig att välja den faktiskt, så här i efterhand. Men men, som tur var så blev det även lite hetta i vår Yam Taley. En stark, syrlig skaldjursmix som fick oss att svettas på överläppen.


Kan verkligen rekommendera stället och maten, förutom kycklingwooken då. Miljön är supercool och helt plötsligt började det åska som bara den och lamporna blinkade. Klarade oss ifrån regnskurar i alla fall. Kanske att det under dagarna i Stockholm också slank ner en drink eller två, samt några glas bubbel. Det för att suga ur det sista av sommaren 2014, för det som nu utspelar sig utanför mitt fönster tillhör inte sommaren. 


//Malin2 kommentarer:

  1. Tyvärr kommer jag inte till den kungliga huvudstaden så ofta och alltid bra med lite restaurangtips. Men Koh Phangan har jag faktiskt varit på och det var riktigt bra och kul miljö. Följer ju dig på Instagram och förstod att du hade en grym helg!

    SvaraRadera
  2. Det är ju detta som är så ljuvligt med småtrippar hit och dit - god mat på olika restauranger och en massa gott i glasen. Älskar Koh Pangan som du vet. God mat i cool miljö. Och drinkar to die for... :-)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.