fredag 8 augusti 2014

KLADDKAKA MED KNÄCKIG NÖTTOSCA



Nu i sommar kör jag café i min butik Annies Stuga i Glommen. Vi har bara sittplatser utomhus, så sommarens väder har varit perfekt för mitt lilla café. Men jag kommer att fortsätta med caféverksamhet på helgerna även i höst, vid bra väder vill säga. Kommer att lägga ut lite filtar som man kan värma sig med. Kan verkligen se charmen med det också. Ser fram emot när plommonen mognar och jag kan få baka med dem som råvara. 

I sommar har vi haft några dagar med våffelcafé och andra dagar fika av annat slag, det slag som jag känt för att baka helt enkelt. Skönt att vara chef! 

I dag kände jag till exempel för att baka en kladdkaka med knäckig nöttosca. 


Kladdkaka med nöttosca
100 g smör
3 ägg
1 dl socker
1 dl farinsocker
1 1/2 dl mjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Smält smöret. Blanda resterande ingredienser och häll till sist i det smälta smöret. Smöra en form med löstagbar botten och pudra den med kakao. 
Baka i 175 grader i ca. 20 minuter. Eftersom toscan ska på får det inte vara för lös för då sjunker toscan in i kakan. Toppen måste ha stelnat. 

Tosca
200 g blandade nötter (mandlar, hasselnötter och valnötter)
100 g smör
2 msk mjöl
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl honung

Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de börjar tappa skalet. Häll över på handduk och knugga bort så mycket skal som går. Jag valde att låta mandlarna ha kvar sitt skal, men man kan även koka upp dem i hett vatten och pilla av skalet. 

Smält smöret och blanda i resten av ingredienserna. Låt småsjuda i 2-3 minuter. 

Häll toscan över kladdkakan och ställ sedan in den i ugnen igen i ca. 10-15 minuter. De sista minuterna kan man ändra till grill, men pass upp! Kan brännas!

Servera kakan med lättvispad grädde eller gräddglass. 





Har ni vägarna förbi Glommen så är ni hjärtligt välkomna på lite fika och shopping!


Ha en ljuvlig fredag!

//Malin


2 kommentarer:

  1. Kladdkaka med tosca måste vara jättegott! Kram!

    SvaraRadera
  2. kom ju inte till ditt cafe i sommar... får baka kakan istället och satsa på ett höstbesök

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.