torsdag 7 augusti 2014

KREOLSK VILDSVINSGRYTA
Jag vet att jag skrev samma sak förra sommaren, men det stämmer fortfarande. Att jag nu så sakteliga börjar längta efter mustiga grytor och tunga rödviner. Rosévinet har kanske 1 månad kvar, sedan får det gå i ide till nästa sommar. Bubblet däremot får följa med in i hösten, alla årstider är bubbeltider.

Oh my God, vad gott det här var! Söt och salt och lite hett på en och samma gång. Åt detta som rest-lunch i två dagar och lika gott båda gångerna. Vildsvinsköttet blev så mört och gott, men har man inget litet svin i frysen så går det bra med fläskfilé eller ytterfilé.  

Kreolsk vildsvinsgryta
1 kg ytterfilé av vildsvin
2 st chorizo
1 st ölkorv
3 tsk torkad mejram 
2 röda paprikor
2 dl svarta oliver utan kärna
1 dl inlagd gurka, min mors hemmagjorda
2 dl syltlök
5-6 dl grädde
salt & svartpeppar


Skär korven i skivor och bryn i smör i en stekpanna. Lägg åt sidan. Skär filén i tjocka strimlor och bryn även den i smör i stekpanna. Lägg över allt i gryta, salta, peppra och krydda med mejram.
Tillsätt syltlök, halverade oliver, hackad gurka och paprika i strimlor.

Häll i grädden och låt grytan småputtra i ca. 20 min. Smaka av med salt och peppar. Ugnsrostad blomkål fick det bli till grytan, hur gott som helst!


//Malin


2 kommentarer:

  1. Håller med du! När ösregn och åska väckte mig i morse med svalare luft blev jag genast inspirerad att laga något mer rejält. Sen blev det ju soligt och varmt igen men jag höll fast vid inspirationen (falukorv i ugn med potatismos). Kreolskans gryta är en av mina absoluta favoriter men har ju inte gjort det med vildsvin tidigare.. Utan att häda så tycker jag att vi får tillåta oss att längta lite efter grytor och sånt.

    Ha det bäst, Malin - kram!

    SvaraRadera
  2. Mm, hösten är en fin matårstid. Särskilt typ september, när det fortfarande är ljust men tillräckligt kallt för att göra grytor och soppor igen. Fint det :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.