måndag 4 augusti 2014

BACONLINDADE VILDSVINSBIFFAR, RISOTTO OCH RÖDVINSSÅS - GANSKA GALET GOTT!

Efter semestern i Tanumstrand har jag inte hunnit med att fylla på kylskåpet. Ganska så tomt skulle man kunna kalla det. Mejerivaror och annat nödvändigt har inhandlats i lilla butiken i Glommen. Lämnar sällan och ogärna Glommen på sommaren. Tycker att jag bor på bästa bästa platsen, så det så!  

Frysen däremot är fortfarande ganska välfylld. Köpte prima kycklingfiléer tidigare i sommar. Filéer utan tillsatser, från Knäredskyckling. Inget vatten insprutat, vilket gör filéerna mycket godare tycker jag. Vanligtvis tillsätts upptill 13 % vatten och i utländska filéer upp till 30%. Filéerna är fasta och ligger styckfrysta i förpackningar på 4 kg. Bor du i närheten av Falkenberg, kan du beställa hos Bölse odlingsgård, telefonnummer 0346-92325. Där finns även andra kycklingprodukter, ägg och lite grönsaker. 

Har dessutom kvar av vildsvinet sedan i våras. Måste dock snart ha mer. Har tänkt göra korv, vilket vi i och för sig tänkt länge, men måste bli av i höst. Sista färsen tog jag i går då jag lagade till supersmarriga biffar, som jag sedan bjöd mor och far på.

Hela måltiden hade lite höstfeeling över sig, för det blev också risotto och rödvinssås. Något vi brukar äta mer under perioden som kommer snart, men inte ännu på länge. Mycket sommar kvar innan hösten! 

 

Baconlindade vildsvinsbiffar med färska örter
1 kg vildsvinsfärs (eller annan färs)
2 schalottenlökar
1 ägg
3 msk dijonsenap
1 msk flingsalt
1/2-1 msk örtsalt (använde ett supergott från Kosters trädgårdar)
4-5 msk färska örter (rosmarin, citrontimjan och oregano)
svartpeppar
2 paket bacon

Finhacka löken och blanda den med färs, örter, senap, salt och ägg. Dra några varv med pepparkvarnen innan färsen formas till stora biffar och lindas med bacon.




Linda sedan biffarna med bacon. Jag föredrar grillade biffar, men funkar så klart att steka på järnet också, eller kanske grillpannan.



Risotto är supergott och smidigt att göra. Låter svårare än det är. Vad som krävs är ständig tillsyn så att det inte torkar ut eller blir överkokt. Risotto kan smaksättas med allt möjligt, min favorit är kantareller. Den här gången blev det en naturell, vilket funkar mycket bra det också.

Funderar på att köpa in risottorsiet på bilden till min butik Annies Stuga i Glommen, fin förpackning och riktigt bra!

 
Risotto
1 stor gul lök
olivolja
2 dl vitt vin
4 dl carnaroli eller arborioris
ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong
2,5-3 dl färskriven parmesanost
3 msk olivolja
salt & nymalen svartpeppar

Hacka löken och fräs den i rikligt med olivolja. Låt den inte brännas. 
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. 
Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. 
Ta sedan bort risotton från plattan och blanda i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. Rör även i någon matsked god olivolja. 
Låt risotton vila något innan servering.

Rödvinssås
1 msk olivolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
2 matsked färsk rosmarin och timjan
2 1/2 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk oxfond
1/2 msk balsamvinäger
2/3 tsk ancho-chilipulver
1 tsk majsstärkelse
0.5 dl kallt vatten

Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en kastrull med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
Tillsätt rödvin, vatten, fond och vinäger.
Koka ner vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.



Ett favorittillbehör just nu är grillad färsk lök. De här direkt från mor och fars grönsaksland. Ringla lite olivolja på och dra några varv med Santa Marias Chiliexplosion så blir det smarr.

Jag bad Mikael Christansson, vinkunnig skribent på Popit.nu, att rekommendera vin till rätten och här har ni hans tips. 

Ansj Rosso - Fruktigt och smakrikt vin från Italien, behöver beställas på Systembolaget. Värt det, menar Mikael. 

Chateau Pech-Latt - Min favorit, fruktigt och smakrikt ekologiskt odlat och med låg sockerhalt. Superduper! 

Gratena - Kryddigt och mustigt ekologiskt odlat vin från Italien. 

Ha en underbar dag!

//Malin









3 kommentarer:

  1. Vilken festmåltid. Baconlindade biffar jag nog testa. Inget vilt svin i vår frys tyvärr��

    SvaraRadera
  2. Alldeles alldeles underbart lät det där!

    Provade sjögräsnudlar till en klassisk bolognese som du tipsade om! Ny favorit här i huset!

    Kram jenny

    SvaraRadera
  3. Vilken måltid:-) Och allt blir godare med bacon!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.