torsdag 3 juli 2014

DÖM INTE KÖTTET EFTER NAMNET - DET BÄSTA JAG GRILLAT PÅ VÄLDIGT LÄNGE


Njurtapp är väl inget namn som lockar till inköp direkt. Låter bra mycket bättre på engelska, där köttdelen kallas Butcher´s Steak, Hanger steak eller Flat iron steak. Butcher´s Steak eftersom det var en köttdel som slaktaren ofta behåll för sig själv. På franska heter den Onglet, ett namn som man även kan finna på köttdelen i Sverige. 

Njurtappen är en muskel som sitter i bröstkorgen på djuret och håller upp ett antal organ. Muskeln får jobba hårt och blir därför en smakrik köttbit med stora fibrer. Vissa anser att köttet smakar åt vilthållet, men håller inte riktgt med. För mig att det ett smakrikt nötkött. 

På min bloggvän Hannas blogg Matarkivet, hittar ännu ett recept på grillad njurtapp. 

Jag köpte köttet på Gårdsbutik Thuresson i Bölse. Bor ni i närheten tycker jag absolut att ni ska ta en tur dit i sommar. Njurtapp borde ni absolut testa, eller något av deras övriga sortiment. Så mycket gott och närproducerat kött. 

Marinad
1 gul lök 
1 dl tamarisoja eller annan japansk soja
1/2 chilisås
1 dl vatten
1 msk dijonsenap

Putsa först bort hinnor och annat överflödigt fett på köttet.
Blanda alla ingredienserna och häll över köttet. Blanda runt så marinaden täcker hela köttbiten. Låt marinera så länge som möjligt, typ. Här blev det 1 dygn i en plastpåse i kylskåpet. Jag vände och vred på påsen då och då.

Ta fram köttet i god tid innan grillning. Allt kött blir bäst av att grillas när det har rumstemperatur.

När köttet är färdigmarinerat plockas det upp ur påsen och torkas av. Köttet ska grillas på hög temperatur på grillen och det ska inte övergrillas. Vi tog bort köttet från grillen då det hade en innertemperatur på 55 grader. Köttet ska därefter vila under aluminiumfolie i kryddsmöret i ca. 5 minuter.



Kryddsmör
2 msk färsk timjan
1 msk färsk oregano
3 vitlöksklyftor
75 gram rumsvarmt smör
1 tsk sambal oelek
1 röd chili

Blanda samman ingredienserna till smöret och bred ut smöret i en form. 
Lägg ned köttbiten direkt från grillen, och vänd runt den så att den täcks av smöret.
Täck formen med aluminiumfolie, och låt köttet vila i fem minuter.
Tag upp köttet ur formen och skär det i skivor. Lägg därefter ned det i formen igen, och blanda väl, så att det suger åt sig av det härliga kryddsmöret.

Receptet hittade jag på smaskens.nu, med vissa egna småändringar.




Jag kan verkligen rekommendera er att testa detta, det var verkligen hur gott som helst! Var försiktig med köttet bara, låt det inte bli övergrillat.


En sommarsallad med jordgubbar och ugsrostad sötpotatis blev goda tillbehör till köttet.





//Malin




7 kommentarer:

  1. Visst är det gott?! Och så prisvärt dessutom.

    Älskar bilden av smöret - så läcker! Får det att vattnas i munnen direkt. :) Stor kram

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt köttstycke. Kul med lite prisvärda delar att lägga på grillen.

    SvaraRadera
  3. Jag hade ingen aning om att njurtapp var sånt kött! Flat iron steak känner jag till härifrån Kalifornien, men vi har aldrig provat det. Det får bli vid nästa grillkväll.

    SvaraRadera
  4. Aldrig hört förut! Det ser vansinnigt gott ut!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  5. Hej Malin! Var det dyrt kött, vad kostade det kilot?

    SvaraRadera
  6. Hej. Tror det kostade 199kr kilot, lite osäker.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket, helt klart värt att testa då när nästa grill tillfälle ges:-)

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.