söndag 18 maj 2014

SOMMARKÄNSLA OCH GRILLMAT

Känner mig lite lätt tjatig, men kan inget annat när det gäller att prisa sommarens antågande. Nu har vi allt härligt och roligt framför oss. För sommaren 2014 kommer att bli den bästa hittills, som jag alltid känner i maj. 





Sedan är det viktigt att njuta här och nu och inte bara längta framåt. Så lite fest med vänner är alltid att rekommendera. Äta och dricka gott och planera vår gemensamma solsemester i juni. Jippi!



Nötterna på bilden är bland de godaste jag ätit i nötväg. Blev serverad dem på Restaurang Ocean när vi hade bloggträff. Amy var klok nog att fråga efter receptet. Försvinnande goda!

Rosmarinrostade cashewnötter
500 g naturella cashewnötter
2-3 msk grovhackad färsk rosmarin
1-2 msk olivolja
1 msk flingsalt

Lägg nötterna på bakplåtspapper och rosta i ugnen ca 10 minuter i 190 grader varm ugn. 
Blanda under tiden rosmarin, olja och salt. Häll i de varma nötterna i rosmarinblandningen och blanda runt väl. De är som godast ljumna, men går lätt ner även som kalla.




Lite bubbel är aldrig fel, verkligen aldrig fel. Den här Champagnen var riktigt frisk och galet lättdrucken... Vi drack den innan maten, men den hade passat utmärkt till desserten. 

Förpackningen är designad av svenska designern Ida Sjöstedt. En fin flaska att ge bort, och har nr 7471 på Systembolaget. 




Den här salladen gör jag varje sommar, och enbart under sommaren. Eller enbart under grillsäsongen får jag väl säga. Jag älskar den! Med den här salladen behövs ingen potatis eller andra tillbehör. En matig sallad med mycket smak. Jag använder Gunnarhögs smaksatta rapsolja, som jag säljer i min butik Annies Stuga

Svensk Ceasarsallad
3 st huvuden romansallad
1 knippe dill
3 st äggulor
2 dl rapsolja smaksatt med krondill (eller vanlig matolja)
1 tsk senap
5 st anjovisfiléer + lite spad
200 g Västerbottenost
1 st rödlök
Krutonger

Gör så här
Mixa äggulor, anjovis, dill, senap i matberedare.
Tillsätt oljan i en tunn stråle, lite i taget.
Avsluta med lite riven ost och smaka av med salt och svartpeppar.
Riv romansalladen i bitar och pensla med dressingen. Varva med riven ost och hackad rödlök.
Toppa med riven ost, finhackad rödlök, dill och krutonger.




Lite kalla grillsåser är alltid bra att komplettera med. I går blev det tre olika. Eller två i alla fall, för såsen i högra hörnet är Ceasardressingen från salladen. Gjorde lite mycket...

Såsen i vänstra hörnet är en tsatsiki gjord på en kryddblandning jag inhandlade i en liten trevlig butik i Haga i Göteborg. Inget recept på den alltså. Däremot så får ni recept på såsen längst fram på bilen. En sås med Mango Chutney och curry. Fick två goda chutney av Amy på bloggträffen, varav en perfekt till den här såsen. 

Kall currysås med Mango Chutney
3 dl Créme Fraiche
1 dl Mango Chutney, Geeta´s Mango & Ginger chutney
1 tsk curry
1/2 - 1 röd chili, finhackad
flingsalt & svartpeppar

Blanda samma alla ingredienser och ställ kallt fram till servering. 






Vi grillade benfri vildsvinskotlett och kycklingfilé. Kycklingen kokade jag först 5 minuter i en grönsaksbuljong, därefter penslades filéerna med Santa Maria Hickory BBQ-sås. Har fastnat för den, blir faktiskt väldigt bra.

Vildsvinsköttet lade jag i en marinad, och där fick den ligga och gotta till sig i ett dygn.

Marinad 
3 kvistar rosmarin
2 vitlöksklyftor
saften av 1 apelsin
2 msk balsamvinäger
2 msk rödvin
1 msk flytande honung
5 msk olivolja
flingsalt & svartpeppar

Krossa vitlöken och blanda sedan samman alla ingredienser. Häll över köttet och låt marinera så länge som möjligt, typ...







Jaha, måndag igen i morgon då. Men lugn, snart är det fredag igen.




//Malin





9 kommentarer:

  1. Fy tusan, de där nätterna som var så goda! Kloka Amy som frågade efter receptet. Nu set jag köpa cashewnötter :)

    SvaraRadera
  2. De där cashewnötterna lät väldigt goda. Kram

    SvaraRadera
  3. Åh, vilket somrigt och härligt inlägg! Det där bubblet får jag ta och prova någon gång i framtiden, det ser jättefint ut. Vad rutinerat av Amy att be om nötreceptet, då kan ju jag också sno det, hähä! Perfekt att ha som plocksnacks, ju. Själv hade jag ju gissat på betydligt mer olja än 1 msk, men vad vet jaaaag. Kram på dig, fina bubbel-Malin!

    SvaraRadera
  4. GAHHHHHHHH vad gott fina bloggböna : ) kram Sofia

    SvaraRadera
  5. Nötterna låter supergoda! Min senaste grej är cayennerostade kikärter.

    SvaraRadera
  6. Oj vilken härlig trädgårdsfest:) Med finbubbel och gott på tallriken!

    SvaraRadera
  7. Åh så bra! Jag älskade också de där nötterna, men vågade inte äta så många. Nu ska jag göra egna! Tack! Kramar!

    SvaraRadera
  8. Bubblet är ett av våra favoriter, så gott så! Och de där nötterna, attans så goda de var. Då kan vi ju också sno receptet och testa, tror minsann att vi gör det redan till helgens bjudning.

    Kramar till dej, bästa Malin

    SvaraRadera
  9. Jag älskar också den här tiden på året! Nästan mer än sommaren. Jag blir helt hög av att allt är precis i startgroparna av sommaren.
    Det var mycket gott ni åt! Champagnen är sååå god! Helt klart sitt (ändå billiga) pris.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.