Jag har på senare tid blivit en riktigt kålälskare. Vi har alltid någon slags kål i kylskåpet, blomkål, spetskål och broccoli, eller sparriskål som det också heter. Ja, och vitkål så klart.
Kål i alla sorter och nyttigt, gott och mättande. Perfekt ju!
Har gjort en gratäng med vitkål vid ett tidigare tillfälle, men då med andra smaker. Här hittar ni det receptet. Jag uppmanar er att byta ut potatisgratängen till en vitkålsgratäng någon gång snart, riktigt gott är det! Man kan smaksätta gratängen med lite vad som helst. Man kan använda smaksatt créme fraiche eller någon slags mjukost, antingen i tub eller låda.
Vitkålsgratäng med mozzarella på toppen
1/2 vitkålshuvud2 vitlöksklyftor
2 dl créme fraiche
2 dl grädde
2 tsk sambal oelek
1 dl mjukost, Soltorkade tomater/Fetaost (Fjällbrynt)
1 tsk tamarisoja
300 g mozzarella
salt & svartpeppar
Hacka ner vitkålen till småbitar alternativt strimla fint. Skölj kålen väl. Fräs kålen i smör och pressa i vitlöken, salta och peppra. Stek tills kålen mjuknat något. Lägg över kålen i ugnsform.
Blanda créme fraiche, grädde, sambal oelek, mjukost och soja i kastrull och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Häll såsen över kålen.
Skär osten i skivor och lägg ovanpå kålen.
Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter, eller tills kålen känns mjuk och osten fått fin färg.
Till gratängen åt vi kycklingfilé som vi penslade med Santa Maria Hickory BBQ-sauce när den grillades. Så smidigt och så galet gott! Bra med smidiga lösningar när man inte orkar eller har hunnit marinera kycklingen. Det är samma sås som vi navände att pensla Vildsvinsspjällen med sist vi grillade.
Ha det gött!
//Malin
Oj oj oj så gott det där lät, det skall jag prova till Grillat imorgon. tack !
SvaraRaderaKål är så gott och gratängen låter verkligen god! Kram och ha en fin Valborg!
SvaraRaderaMycket god är kålen, oavsett vilken. Vi konstaterade för ett tag sedan att vårt kålkonto att skjutit i höjden den senaste tiden, men vad gör väl det när det är så gott och nyttigt:)
SvaraRaderaOch gratäng med mycket ost, ja tack vi tar en portion vars!
Hoppas du har en härlig helg Malin,
kramar till dej från oss
Kål alltså? Moget. Jag har aldrig ätit kålgratäng, men det ser ju onekligen gott ut. Speciellt med den mängden mozzarella. Hähä. Kram på dig kompis!
SvaraRaderaÄlskar kål! Denna gratäng ser fantaskisk god ut!
SvaraRadera