torsdag 24 april 2014

GRILLADE VILDSVINSSPJÄLL, LJUMMEN SALLAD MED CITRONDRESSING OCH EN COLESLAW



Härligt att ha svingat igång grillsäsongen igen. Det är ju klart väldigt speciellt så här de absolut första gångerna. Alltid gott men lite extra speciellt nu i början. 

Det blev i helgen en favorit i repris. En riktig favorit som jag kommer att göra fler gånger i sommar. Tyvärr inga fler vildsvinsspjäll i frysen, men kommer att köpa vanliga spjäll hos Gårdsbutik Thuresson.

Så smidigt att låta köttet koka under dagen och sedan bara pensla det med färdig bbq-sås vid grillningen. Behöver inte vara svårare än så. 

Buljong för förkok av spjäll
ca. 5 liter vatten
500 ml öl, blev en av Lars hemmagjorda öl
4-5 msk grovsalt
2 lagerblad
2 gula lökar
4 morötter
1 hel vitlök

Välj en stor gryta så att spjällen får plats. Fyll grytan med vatten. 
Häll i öl, salt, lagerblad, lök i klyftor, grovt skivade morötter och skalad och krossad vitlök. 
Putsa spjällen rena från hinnor och överdrivet stora fettbitar. Jag vägde aldrig mina spjäll, så jag vet inte hur mycket de kan ha vägt. 

Låt buljongen koka upp och lägg därefter i spjällen. 
Nu kan du göra annat under ett par timmar, för spjällen ska småputtra tills köttet börjar släppa från benet. 
Låt det sedan svalna och lyft efter det upp spjällen. Lägg på fat och låt vila tills det är dags att grilla dem.

Den här gången valde jag en färdig Hickory Bbq-sås från Santa Maria som vi penslade på spjällen på grillen. Blev verkligen kanongott! Har ni inte tillgång till vildsvinsspjäll så köp vanliga revebensspjäll och gör samma sak. Ni kommer vilja göra det om och om igen. 

Vi grillade även ryggbiff som jag köpt på Thuressons. Åh, så gott det är!




Ner i grytan och låt köttet koka sig mört och fint. Kan inte bli mycket smidigare än så. 




Hittade ett recept på en spännande ljummen sallad i en gammal Buffé-tidning. Svårt att låta bli att testa den då den innehöll både broccoli, blomkål och mozzarella. Bara massa godsaker med andra ord. Glad jag gjorde det för den var riktigt fräsch och passade perfekt som tillbehör till spjällen och den grillade ryggbiffen. 

Ljummen sallad med citrondressing
2 broccolihuvud
1/2 blomkålshuvud
2 vitlöksklyftor
1 dl sötmandlar
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 moget päron
1 mozzarellaboll
1 påse babyspenat
1/2 kruka basilika
50 g grovriven parmesanost

Citrondressing
2 msk färskpressad citronjuice
finrivet skal av 1/2 citron
3 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 krm salt

1 krm peppar

Sätt ugnen på 250 °C. Ställ en plåt mitt i ugnen.
Ansa och skär broccolin och blomkålshuvudet i buketter.
Skala och skiva vitlöken. Grovhacka mandeln.
Blanda broccoli, blomkål, vitlök och mandel med olivolja och salt i en bunke.
Ta ut plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Häll ut grönsakerna på plåten och ställ in i ugnen igen.
Rosta grönsaksblandningen mitt i ugnen ca 12 minuter.

Citrondressing: Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
Dela, kärna ur och skär päronet i mindre bitar. Dela mozzarellan i mindre bitar.

Lägg babyspenat basilikabladen på ett stort fat. Lägg på de ljumna grönsakerna, päron, mozzarella och parmesan. Ringla över dressingen

Recept från tidningen Buffé nr 10, 2013.




En klassiker i grillsammanhang är coleslaw. Gott och fräscht även det. 

Coleslaw
1/4 vitkålshuvud
1 morot
1 dl creme fraiche
1/2 dl Hellmann´s majonnäs
1 tsk dijonsenap
Flingsalt & svartpeppar

Finstrimla vitkålen och skala och riv moroten. Blanda samman créme fraiche, majonnäs och senap och mixa samman med morots- och kålstrimlor. Smaka av med salt och peppar. 









//Malin






5 kommentarer:

  1. å vad mycket gott du bloggar om
    vildsvin och coleslaw kan ju inte bli fel

    Nässelsoppa gjordes här förra veckan, jag hade lite sherry i min inte helt fel... gott är det och det är väl skönt att man kan hitta ätbara saker på våren så är så gott

    SvaraRadera
  2. Grillat är godast! Att koka spjällen först tycker jag blir absolut bäst. Vissa säger att de tappar all god smak. Håller inte med där... trevlig ny grillhelg!

    SvaraRadera
  3. Åh den DÄR SALLADEN! Sparar ner och kan tänka mig att äta. Bara.

    SvaraRadera
  4. Salladen snor vi till oss rakt av och testar! Hur kan den ha gått oss förbi är märkligt, det är faktiskt ICA:) Och att koka upp revbenen innan grillning är ju hur bra som helst, det har vi lärt oss av Ankis far - den gamle köttmästaren!

    Hoppas du får en fin vecka Malin,
    kramar i massor

    SvaraRadera
  5. Att förkoka revben och grilla är ju bara så grymt gott! Jag ska testa att använda öl i buljongen som du nästa gång. Salladen måste jag också testa!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.