tisdag 22 april 2014

BLOGGTRÄFF I FALKENBERG 2014 - DEL 3

Jaha, så var vi nu framme vid tredje och sista inlägget om bloggträffen i Falkenberg förra helgen. Lite sorgligt, för då är den verkligen över, på alla sätt och vis. 

Detta blir ett långt inlägg med många bilder, så bered er. 

Efter att vi lämnat Ugglarps grönt styrde vi bussen mot Slöinge, där vi skulle tillbringa de följande 4 timmarna. Slöinge är en liten håla, ja faktiskt. Men jag gillar hålor och Slöinge inget undantag. Men i Slöinge, till skillnad från många andra hålor, pågår massvis av roliga saker. Det finns så mycket bara inom några kilometer. Vi besökte två av dessa fina ställen.

Först ut blev Slöinge Pensionat där Daniel Eråker driver Slöinge kaffesrosteri och hans fru Anna ansvarar för pensionatet. 

Daniel är en kaffenörd, en stolt sådan. Familjen, som även innefattar två små barn, har nyligen hemkommit från en resa till Bali, där de besökte kaffeplantage. 

Daniel hade förberett en intressant kaffeprovning och frågestund, där vi fick veta allt man behöver veta om kaffe. Det var intressant även för mig, som faktiskt inte dricker kaffe. Dock har jag bara på den senaste veckan druckit tre koppar kaffe, så vi snackar finkaffe. 

 Kaffebönorna maldes à la minut och vi fick sedan skeda oss runt kopparna. Det sörplades friskt.Olof Elm var en duktig sörplare.Klart att en kafferosteriägare ska bära hatt. Daniel hade fler än en dessutom. 

Pigga och välinformerade traskade vi sedan vidare till nästa besök. Det var inte långt vi behövde traska heller för den delen, för Solhaga Stenugnsbageri ligger nästan granne med rosteriet. På bageriet stod Sara Wennerström, Sara Bakar, redo att sig sig an oss.

Sara som helt sadlade om från journalist till bagare och renoverade uthuset till bageri, i det som från början bara skulle vara ett sommarhus. Hon hoppade på en hantverksbagarutbildning för Jan Hedh och på den vägen är det. 

Nu har bageriet öppet alla dagar i veckan och Sara håller kurser för både amatörer och mer kunniga inom ämnet. Lika kaffenördig som Daniel är, är Sara baknördig, och detta är alltså något riktigt bra som bör eftersträvas av fler.Under 1 1/2 timme delade Sara med sig av sina bästa tips. Sara anser att recept och tips ska delas, inget hysch hysch här alltså. 


Vi fick knåda, rulla, snitta och dega om och om igen. Hur kul som helst! 

Sara hade förberett baguetter innan besöket som vi fick snitta eller klippa efter egen design. 
Jag klippte och snittade fram ett lasersvärd, inte så illa det!
Helena suktar över nybakade baguetter.

Tillbaka in i bussen, som rattade mot Hotellet, där vi fick lite kvällssnacks innan vi pudrade näsan inför sista stoppet på bloggträffen.På lördagskvällen besökte vi Prostens Pizza, som ägs av Lisa Lemke och hennes man Marcus Nordgren. Lisa och Marcus bor i en gammal prästgård i Skrea en kort bit utanför Falkenberg och driver alltså sedan augusti en helgpizzeria. Intresset för pizzerian är enormt och sittplatserna tar slut bara några minuter efter att de lagts ut på Facebook. Galet är ordet! 

Men jag kan förstå intresset, för pizzorna är riktigt bra. Man kan inte jämföra en pizza på en vanlig pizzeria med pizzorna på Prostens. Råvarorna är de absolut bästa och alla närproducerade. Degen till pizzabottnen kommer till exempel från Solhaga Stenugnsbageri, grönsakerna från Ugglarps Grönt. Ja, man kan också få kaffe från Slöinge Kafferosteri. Härligt med samarbetet mellan dessa härliga matproducenter. 
Charktallrik, blandsallad och nässelgnocchi till förrätt och efter det vällde pizzorna in. Pizzan på bilden var favoriten, räkor och lax.

Jaha, då var allt skrivit om och alla bilder, eller många av bilderna, visade. Ser nu fram emot nästa bloggträff, när och var den nu kommer att hållas. 


Tack alla som gjorde Bloggträffen minnesvärd!
//Malin
8 kommentarer:

 1. Men åh... Gud vad jag hade velat vara med. Missade hur mycket trevligt som helst. Hade varit så kul att prata med er allihop igen. Och även de nya ansiktena. Så fantastiskt fint du hade ordnat! Kramar.

  SvaraRadera
 2. Härliga dagar ni hade! Du hade verkligen ordnat ett toppen program. Kram

  SvaraRadera
 3. oj vad mycket ni hunnit med och roligt och lärorikt...
  Prostens pizza låter väldigt mysigt och bageriet låter som om man måste besöka.... snart!

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas sannerligen det blir en bloggträff snart igen! Växjötrakten har inte så mycket att erbjuda tyvärr, annars hade väl jag och Amy kunnat svänga ihop en Smålandsträff ;) Det är väl Kalmar- och Ölandsborna som hade några tankar!

  Jag blev väldigt sugen på de där cashewnötterrna med rosmarin nu. De var finfina!

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Wow vad du ordnat det fint och bra : ) Härliga bilder på ett härligt gäng! kram avis i Hjo /Sofia

  SvaraRadera
 6. Tack snälla underbara Malin för att du fixat och trixat med allt! Vi var galet nöjda med din organisation, minibusskörning (även om tanklocket var svårt att finna....) och allmänt stöd och guidning. Nu har vi ju sett vilken buske du besökt i dina ungdomens år ;) Stor varm kram finaste du! Och haha, älskade Lars klippta t-shirt du visade :))

  SvaraRadera
 7. Så himla mysigt vi hade det! Vill göra om det igen! <3

  SvaraRadera
 8. VILKEN HELG du ordnade!! Grymt, Malin! Så himla trist att jag inte kunde vara med, men hoppas vi kan ses en annan gång. Stor kram och trevlig helg!

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.