lördag 15 mars 2014

VINKOKTA BLÅMUSSLOR OCH LITE KOKTA HAVSKRÄFTORMusslor gör jag väldigt sällan, vilken egentligen är konstigt eftersom det både är billigt, gott och lättlagat. Det dröjde länge innan min första-gången med musslor. 

Då var jag lite orolig över att bli dålig av kassa musslor. Jag ägnade lång tid att granska varje mussla och jag knackade och skrubbade och knackade igen. Inte ett fel skulle det vara på dem. Hade nämligen tidigare blivit dålig av en mysko mussla in en, vad jag då tyckte, god skaldjurssallad. 

Visst ska man vara noga, men då var jag överdrivet noga. Tyvärr fanns där ett gäng musslor som inte slöt sig efter min knackning den här gången också. Så jag skulle nog rekommendera att man köper två nät musslor. Jag betalade 49 kronor för ett nät, så ett helt ok pris alltså.

Vinkokta musslor
1 nät musslor
5 dl vitt vin
1 dl grädde
3 schalottenlökar
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
4 tomater
Persilja
salt & peppar

Skrubba musslorna under kallt vatten. Dra också bort "skägget" på de musslor där det sticker ut. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng söndriga musslor samt de som inte stänger sig. 

Skala och finhacka lök, vitlök och chili. Fräs lök, vitlök och chili i olivolja i en stor kastrull utan att det tar färg.
Häll på vinet. Låt koka några minuter under lock och lägg sedan i musslorna. Låt musslorna koka kraftigt i cirka 5 minuter under lock. Skaka kastrullen efter halva tiden.

Skär tomaterna i klyftor och lägg ner i kastrullen. 

Häll av spadet i en kastrull och lägg lock på kastrullen med musslorna. Häll i grädde och smaka av spadet med salt och peppar.
Häll tillbaka spadet över musslorna. Strö över grovhackad persilja.

Vill man så är ett gott bröd perfekt att använda för att suga upp den goda såsen. Jag tycker att det här Vik-vila-brödet är ett perfekt suga-upp-sås-bröd. Smidigt som tusan dessutom!
Varför nöja sig med musslor när man även har tillgång till finfina havskräftor. Man kan mycket väl äta kräftor andra månader än augusti och september. Hade gärna ätit det en gång i veckan, så gott tycker jag att det är. 

I bland kokar Lars kräftorna själv, men inte den här gången. Vi köpte våra hos Vårt kök i Glommen. Köpte även en supergod bbq-aioli som passade riktigt bra till kräftorna. Mmm, utsökta små vänner, de där kräftorna!//Malin


5 kommentarer:

 1. Jag älskar musslor men det är inte alltid så lätt att få tag på dom här i Småland. Och noga ska man vara, så slipper man hänga över toa.
  Ha en fin lördag nu:)

  SvaraRadera
 2. Som du säger: billigt och sanslöst gott! Även kräftor (inte alltid så billiga dock) - vilket jag köpt till mig själv idag! Längtar till middagen....

  SvaraRadera
 3. Musslor är billig lyx! Så jädra gott. Låter man bara nätet ligga luftigt och inte inslaget i papper för länge överlever fler.

  SvaraRadera
 4. Havskräftor... suck, så jäkla gott det är! Ja musslor också så klart:)

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.