måndag 17 mars 2014

NÖTBRÖD OCH ÄGGSALLAD


På vardagarna är frukosten mest ett nödvändigt ont. Jag stressar runt och mycket tid går åt till att få upp en morgontrött 7-åring ur sängen. Jag snoozar själv lite mer än jag borde, vilket kan vara en av anledningarna till stresset. Men det är ju så varmt och skönt i sängen ju... Så frukosten blir därefter och alltid på stående fot. 

Jag har några gånger senaste veckorna tagit med en fralla till jobbet och där suttit ner med fralla och en kopp te. Väldigt bra och något jag kommer fortsätta med. 

På helgerna blir det annat med frukostarna, då slår vi på stort! Nybakade frallor, ägg, bacon, fina ostar och stor kopp te. I bland kör vi på plättar och ibland smoothie. Life is good på helgerna alltså och då kan jag stå ut med mina torftiga vardagar.

Nötbröd
50 g smör
2 ägg
1 dl grädde
100 g philadelphiaost
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1 dl hasselnötsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk fiberhusk

Mixa linfrön och solroskärnor i matberedare. Smält smöret och vispa ihop med ägg, grädde och philadelphiaost. Blanda samman mjöl, bakpulver, fiberhusk och salt. Rör ner detta i äggblandningen och låt svälla i cirka 10 minuter. 
Forma degen till bollar och lägg på bakplåtsklädd plåt. 

Strö över solroskärnor och grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. 

Ursprungsreceptet kommer från Jills mat och då använder hon sesammjöl. Hittade inte det, så det fick därför bli nötmjöl. Mina frallor antog formen av tekakor, kanske har att göra med mjölvalet. Smaken var det däremot inget som helst fel på!




Ägg är gott, fransk senap är gott och Hellmanns majonnäs är gott! Då kan ju en äggsallad med just de ingredienserna inte vara annat än übergott! Min bloggvän Hanna i London (Sååååååååå avis!!!) åt det här på sitt jobb för en tid sedan. Lite annat än min fralla med ost alltså...

Äggsallad
4 hårdkokta ägg
1/2 dl majonäs (Hellmann´s, ingen annan duger åt mig!)
1/2 tsk fransk senap (dijon)
salt & svartpeppar

Blanda samman majonäs och fransk senap. Smaka av med salt och peppar. Skär ägget i 6 bitar och vänd försiktigt ner i majonäsen.
Servera till bacon eller finskinka.






//Malin






5 kommentarer:

  1. Precis så är det hemma hos oss också, fast det är mest Anki som drar i sej frukosten i en hast (4 minuter för en tallrik gröt!) - Håkan sitter en bra stund men det blir inga avancerade saker utan oftast två skivor av vårt nöt -och fröbröd. Men på helgerna, då drar vi på och sitter läääänge med allehanda godsaker:)

    Bullarna låter väldigt intressanta och vi ska absolut testa dom någon helg framöver,
    tack för tipset.

    Kramar till dej Malin

    SvaraRadera
  2. Jättegott med sådan bullar till frukost! Jag älskar helgfrukostar! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Hohå, den där frukostångesten har jag jobbat mig förbi. Nuförtiden äter jag bara frukost om jag är hungrig på morgonen. Har jag inte tid tar jag frukosten på jobbet istället. Men för det mesta är jag inte hungrig förrän vid tolv... På helgerna däremot, då måste jag ha frukost!

    SvaraRadera
  4. Är det ändå inte kontrasterna som gör livet lite bättre?!
    Jag brukar också äta frukost på jobbet, smakar mycket bättre när man vaknat till liv efter cykeltur...

    SvaraRadera
  5. Så roligt att du testade och gillade! Jag åt det varje dag på jobbet i två veckor men hann inte med att göra en ny batch i helgen så blev avokado till frulle imorse. Gott det med! Kram kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.