söndag 16 mars 2014

BANANKAKA MED MANDELMASSA OCH CHOKLAD

I går morse var jag osäker på om jag skulle orka baka kaka till butiken. Fredagen blev nämligen en sen historia... Var länge sedan jag gick och lade mig klockan halv tre. Jo, tant klarar sig sällan förbi midnatt nu för tiden. Vad hände liksom? 

Men i går så hände det, och mer därtill. Jag hade nämligen finbesök av inte mindre än 10 eminenta damer. Jag lade ut en fråga på Facebook om det fanns några där ute som ville komma på knytis till mig? Och det var det! Har sällan skådat så mycket mat på en och samma gång. Jag hade gått ut och sagt att man inte behöver tänka mat till 11 personer eftersom man bara äter lite av varje. Men, tror nästan alla tänkte dubbla portioner, för jisses med mat. 

Tema "Färgglatt" gällde och alla hade gått in för det, vilket alltid är kul. Jag hade faktiskt svarta tajts, vilket jag fick skämmas lite för. 

Jag kommer att lägga ut bilder från festen, men inte i dag för i dag blir det kaka. Kakan jag bjöd på i butiken i går och som jag faktiskt orkade baka. 



Banankaka med mandelmassa och choklad
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
2 ägg
4 bananer
150 g mandelmassa
5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 dl chokladknappar
1 dl grädde

Vispa samman smör och socker och tillsätt därefter äggen ett i taget. Mosa bananerna och riv mandelmassan, blanda ner i smeten. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och chokladknappar i en skål och blanda försiktigt ner i smeten tillsammans med grädden. 
Smöra och bröa en form och fyll med smeten.

Baka i mitten av ugnen på 175 grader i ca. 1 h. Känn efter med sticka, för tiden varierar mycket efter ugn. Om kakan får för mycket färg för tidigt, täck med aluminiumfolie. 

Låt kakan svalna och sikta sedan över florsocker och garnera gärna med lite hallon. Nybakad passar den bra med en klick lättvispad grädde. Vad smakar inte bättre med grädde egentligen?









//Malin



6 kommentarer:

  1. Kul med knytis :) Kakan ser så god ut och extra gott med mandelmassa och choklad i. Kram!

    SvaraRadera
  2. Googlade lite inspiration till kvällens middag och hamnade på din blogg, galet mycket inspirerande mat och bakverk här! Grym blogg! :)

    SvaraRadera
  3. Den ser ju helt galet god ut
    Kram Liselott

    SvaraRadera
  4. Men åh vad denna måste varit god. Ser för himla saftig ut :) Mums!!

    SvaraRadera
  5. Mums, ser ljuvligt gott ut :)

    SvaraRadera
  6. Den blev så himla bra!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.