måndag 3 februari 2014

VÄRSTA GRYMMA MIDDAGEN

I lördagskväll hade vi gille i vårt hus, och på gille ska man ha mycket mat. Och det hade vi kan jag lova, god mat och gott i glasen. 






Jag tycker, som många andra, att plockmat är den bästa maten. Att sitta länge och plocka från fat med godsaker är grejer det!




Jag hade varit på Gårdsbutik Thuresson och köpt in både kött och charkuterier. Jag köpte olika ölkorvar, pastrami och rosé- och rödvinssalami. Dessutom köpte jag lufttorkad skinka som jag gjorde rullar av.  

Skinkrullar
1 hg lufttorkad skinka
Cantadou färskost Basilika/Gräslök
Färsk basilika

Lägg ut skinkan så att bitarna överlappar varandra. Bred på osten och toppa med basilika. Rulla ihop till en rulle och lägg i kylen. Skär sedan i skivor. 





Dessutom bjöd jag på olika ostar som var så där härligt mjuka. Till dessa passade mina frökex perfekt. 






Ost är gott så jag gjorde även parmesan- & Västerbottenostkex. 




Ostkex
2 dl riven parmesanost
2 dl riven Västerbottenost
Chilipulver

Blanda osten och lägg små högar av ost på en plåt med bakplåtspapper. Stoppa in i ugnen på 200 grader i ca. 10 minuter, eller tills kexen fått fin färg. Se upp så de inte bränns vid.





Till detta drack vi ett bubbel, närmare bestämt El Miracle, Cava Brut. Jag är en riktig Cava girl och den här tyckte jag mycket om. Ett torrt mousserat vin som passade bra till allt gott på faten. 




Efter allt vi ätit till förrätt kan jag inte säga att vi var särskilt hungriga på huvudrätt, så den fick vänta ett tag innan den förtärdes. 

Men inte för länge, för mat är gott och det finns oftast rum för mer. Till varmrätt serverade jag fin ryggbiff från Gårdsbutik Thuresson. Jag saltade och pepprade det rumsvarma köttet och brynte den hel. Sedan fick den lagas klart i ugnen på 150 grader, tills den uppnådde 55 grader i innetemperatur. Den fick därefter vila i folie en kort stund innan servering. 






Valde att inte servera någon potatis eller annat tillbehör till köttet. Det blev i stället tomat- & mozzarellasallad med basilikaolja och färsk basilika, sparris men parmesanost, kall vitlökssås och en bearnaisesås. Ja, och så en vanlig sallad så klart.  





Bearnaisesås
300 g smör
4 st små schalottenlökar
2 msk vinäger från dragon i vinäger
4 msk vitvinsvinäger
6 msk vatten
4 tsk dragon från dragon i vinäger
6 vitpepparkorn
2 äggulor
3 msk vatten
färsk persilja
salt och peppar

Finhacka löken och lägg i kastrull tillsammans med vinäger, vatten och grovt mortlade vitpepparkorn. Låt puttra tills hälften av vätskan försvunnit. Tillsätt då 3 msk vatten och rör runt till allt blandats. Sila undan lökresterna och ställ vätskan åt sidan.

Smält smöret och låt svalna lite, det får inte vara varmare än att du kan stoppa fingret i det (55 grader). Då kan såsen skära sig.
Tillsätt äggulorna i vinägervattnet och vispa runt. 
Ställ skålen med vinägerblandningen över ett vattenbad (det ska inte koka) och vispa försiktigt i det smälta smöret lite i taget. Lämna den vita bottensatsen. Vispa tills såsen blir tjock och fluffig. Blanda ner hackad dragon (dragon i vinäger)och färsk persilja, smaka av med salt och peppar. 

Om såsen skär sig så testa att vispa i en rumsvarm äggula. Det jan funka!





Himmelskt gott blev detta och matkoman infann sig igen... 

Vinet vi drack till maten fick jag rekommenderat av en trevlig systemetkille på Systembolaget i Falkenberg. Han hade så rätt så, gott och bra till ryggbiff. Vinet hette Siro, Fifty.




Nu tänkte jag först ge er desserten också, men bestämde mig tillslut att vänta med den. Ni har fått en del att smälta med detta inlägget, så efterrätten kommer en annan dag. Men den är värd att vänta på, mmmm...


Ha en skön vecka!

//Malin







12 kommentarer:

  1. Svar
    1. Kan man säga att det var, helvetiskt gott...
      Visst kommer du på bloggträffen?! :-)

      Kram kram

      Radera
  2. Otroligt vilken fin blogg :) å så gott det måste vara
    Ska testa flera av dina recept!
    Sen undrar jag var du hittat din fina bloggbakgrund? Jättefin blogg
    Mvh//Maggan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad glad jag blir. :-)
      Bakgrunden googlade jag fram har jag för mig, länge sedan nu. En tapet var det kommer jag ihåg.

      Kram kram

      Radera
  3. Herrejisses vilken massa gott det serverades på tallrikarna, ingenting där som vi inte gladeligen hade tackat ja till! Egengjord bea går ju utanpå allt annat, bör serveras med sked:)
    Cavan har vi också provat, blev så glada när vi såg att vårt system äntligen fått hem några nya varianter och detta var en av dom. Föll även oss på läppen så det har fått följa med hem flera gånger.

    Efterrätten ser vi fram mot:)
    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vi har ju det där med plockmat gemensamt, att vi diggar det alltså ;-)

      Kram kram

      Radera
  4. Men OJOJ så gott! Hade gärna satt i mig alltihop på studs! Måste testa rullarna - de ser kanongoda ut!

    Stor kram

    SvaraRadera
  5. Okej, gille! Nu måste jag nog googla vad det betyder mer än typ middag/fest... Har det med gillestuga att göra? Äntligen ska jag få svar på varför det heter gillestuga... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, när du vet så berätta det gärna. För mig är det bara fest, men feststuga stämmer ju inte. :-)

      Kram

      Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Ser jättegott ut allting och trevligt sällskap såg jag att ni hade också i Jenny och Svenne.
    Kramis

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.