måndag 17 februari 2014

FYLLD BENFRI KOTLETTRAD THE ITALIAN WAY OCH LITE COGNACSÅS


Gick hela förra veckan och längtade efter lördagens middag. Hade nämligen redan en idé om vad jag ville laga, klar i mitt lilla huvud. Lilla och lilla, men ni fattar. 

Mozzarella har den senaste tiden blivit en stamgäst i vårt kylskåp. Dottern föredrar den naturell, eller i alla fall med enbart massa massa svartpeppar. För mig, som är ett matvrak, spelar det ingen roll hur den serveras, bara den serveras. 

Min fyllda kotlettrad blev pimpad The Italian way, min tolkning av den italienska vägen bör tilläggas. My way or the high way alltså.





Fylld kotlettrad
ca 1 kg benfri kotlettrad (från Gårdsbutik Thuresson)
2 påsar mozzarella 
1 hg lufttorkad kallrökt skinka (från Gårdsbutik Thuressons)
1/2 kruka basilika
ca. 10 st soltorkade tomater
salt & svartpeppar

Börja med att putsa köttet rent från hinnor och stora fettbitar. Valfritt, gillar man mycket insprängt fett så låt det vara kvar. Sedan är uppdraget att skära ut köttet så att man får en platt rektangel. Skär köttet som en rulltårta ser ut, runt, runt och runt. Hm, svårt att förklara men det klarar ni bra själva.

Lägg ut skinkan på köttet, därefter mozzarella, tomater och till sist basilikablad. Avsluta med salt och peppar. 
Rulla och bind ihop allt med steksnöre. Salta och peppra runt om köttet. 

Bryn köttet runt om i rikligt med smör. Lägg därefter i ugnsform och ställ in i ugnen på 160 grader. Använd stektermometer och låt stå till den visar ca. 68 grader. Linda sedan in köttet i folie och låt det vila lite innan servering.





Cognacsås
3 dl vatten
2 1/2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1-2 tsk oxfond
1 tsk tamarisoja
1/2 – 1 msk cognac
salt & svartpeppar

Häll vattnet i stekpannan där köttet stektes. Vispa runt och låt småputtra några minuter. Blanda sedan i grädde, crème fraiche, fond, soja och cognac. Börja med lite och smaka av och Låt såsen puttra vidare ytterligare några minuter. Smaka sedan av med salt och peppar. 






Lite sparris och kokta sockerärtor blev perfekta tillbehör till köttet. Nästa gång blir det annan fyllning, kan varieras i oändlighet.



Den här veckan har jag och barnen Sportlov.
Gött mos!


//Malin



8 kommentarer:

  1. Vårt lov är slut, även om nu inte jag hade nåt lov. Men jag tog semester några dagar ändå.

    Mozzarella är fantastiskt eftersom den är så anpassningsbar. Jag fick en lite käck låda i julklapp, med grejer för att göra egen mozzarella. Spännande men än har det inte blivit av. Det kommer på bloggen framöver! Kram!

    SvaraRadera
  2. Lät supergott! Älskar fläskkött!

    Önskar dig en fin ny vecka! Kram Jenny

    SvaraRadera
  3. Hej Malin!
    Å vad mycket smaskens du hade här..;)
    ett bloggevent anmäler man sig till bara..;)
    Håå utkik på olika bloggar. De är ju inte superofta. Men jag tror att Jannika som har bloggen Bromans Bravader är på G att anordna den stora bloggdagen i Maj i år igen.
    Kika in där så står det precis hur man gör. Sedan brukar alla som anmält sig lägga ut reklam om det på sina bloggar..;)
    Åk om du har möjlighet! det är verkligen superkul!
    Kram katarina

    SvaraRadera
  4. Aj så farligt gott det där såg ut! Hoppas helgen varit bra!
    KRAM

    SvaraRadera
  5. Såg att Lotta gjorde något liknande för någon vecka sedan. Jag måste verkligen testa att höra någon sådan här rulle. Italienska smaker låter grymt gott!
    I år är vi inte lediga på sportlovet. Jag tänkte vara ledig påsklovet istället. Semesterdagarna räcker inte till alla lov och lovdagar hur gärna man än vill... Njut ordentligt!
    Om du vill ha en extra skjuts på effektiv av lchf, så testa mejerifritt någon vecka.
    Kram kram.

    SvaraRadera
  6. Oj, oj, oj, så gott! Blev sugen på att också rulla något smaskig fast i kalvkött! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Haha, så kan jag också hålla på - längta efter maten som ska ätas. Mmm. Kram!

    SvaraRadera
  8. Mums, vad gott det ser ut!! Och håller med, god mat kan man tänka på hela dagen. :) Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.