torsdag 20 februari 2014

EGENGJORD TACOKRYDDA



Vår familj är, som många andra barnfamiljer, ena riktiga tacotokar. Det är faktiskt en av de få rätter som alla i familjen äter. Inga klagomål och sura miner, vilket kan vara skönt då och då. 

Jag har egentligen inte tänkt så mycket på innehållet i tacokryddan tidigare. Det har bara varit smidigt att strö över köttfärsen på fredagskvällarna och något jag nästan alltid har hemma i kryddlådan. 

Men sedan vi börjat äta efter lchf har mina ögon öppnats ganska rejält. Socker finns överallt, och så även i tacokrydda. I kryddan finns även e-ämnen och klumpförebyggandemedel och detta vill jag slippa.

Jag gjorde därför en egen tacokrydda till kvällen tacomys. Hur lätt som helst och något jag borde gjort för länge sedan.

Tacokrydda
1-2 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
4 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
4 krm cayennepeppar
4 tsk paprikapulver
1 tsk kakao

Blanda samman alla kryddor och häll i glasburk med lock. 

Kryddan räcker till ca. 700-800 g köttfärs och används på samma sätt som krydda på påse. Alltså blandas 1 1/2 - 2 dl vatten till färsen efter kryddan blandats i. Häll inte på all krydda från början, utan smaka av efter hand. 




Kryddan gick hem hos båda barnen. Ella märkte att det var en annorlunda smak på köttfärsen, men tyckte den var god. 

Till tacosen gjorde jag en vitlökssås med créme fraiche, vitlök, salt och svartpeppar och en avokadosås.

Avokadosås
1 avokado
1 dl créme fraiche
1/2 - 1 pressad vitlöksklyfta
några droppar tabasco
salt & svartpeppar

Mosa avokadon och blanda samman med resterande ingredienser. 








//Malin




7 kommentarer:

  1. Nu råkade jag ju ha alla kryddorna som behövs i skåpet redan, perfekt! Då blir det tacokväll ikväll då ;)

    SvaraRadera
  2. Tackar! :) Perfekt att jag fick se detta inlägg! Jag satt precis vid datorn och skulle googla fram ett recept på tacokrydda till ikväll.

    Ha en toppendag!

    SvaraRadera
  3. Tacos är aldrig fel. Spännande med kakao i tacokryddan!! Ha en trevlig helg!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Det där sockret smyger sig in överallt. Och saltet. Läste att det bara är 20 % av vårt saltintag som vi påverkar hemma genom vår egen matlagning. Så fort vi äter på restaurang eller köper färdigmat, hel- och halvfabrikat kan vi inte göra något åt saltet. Desto större anledning att laga så mycket mat som möjligt själv. Även tacokryddan :-) Det är ju knepigt när producenterna behöver komma åt hållbarhet och smaker, genvägarna blir tillsatser men alla är inte av ondo.

    Ska definitivt knåpa ihop en egen tacokrydda framöver. Även hemma hos mig är det populärt!

    Trevlig helg och kram till dig!

    SvaraRadera
  5. Såg du på Plus på tv i veckan? De tog just upp detta med socker där, om hur mycket en dags matintag kan innehålla för en "vanlig" person. Mest var det i färdigrätterna i frysdiskarna, huga! Det går säkert i repris om du vill se det.

    Låter intressant med kakao i blandningen, det har vi aldrig testat.

    Hoppas du har det gött och får en finfin helg,
    kramar

    SvaraRadera
  6. Ofta har man ju alla kryddor hemma också - alltså bara att blanda ihop. Perfa! Men ibland behöver man en ögonöppnare för sånt här, så man kommer ur sina gamla tankespår. Bra inlägg av dig!

    ps. Jag är också tacotok

    SvaraRadera
  7. Det är så lätt att lägga ner en färdigblandad påse från tacohyllan i affären. Tänk om människor visste hur enkelt det är att sno ihop sin egen!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.