tisdag 7 januari 2014

VILDSVINSBIFFAR MED KRÄMIG SÅS OCH PARMESAN



För några veckor sedan fick vi hem ett nytt vildsvin, så nu har vi frysen full av både färs och hela köttbitar. Jag tycker vildsvinskött är riktigt bra kött. Har svårt att jämföra det med något annat, men vet att färsen är långt ifrån fläskfärs i alla fall. 

Jag har använt köttet till det mesta. Pulled pork fungerade riktigt bra med vildsvinskött, HÄR och HÄR hittar ni receptet på det. Revbensspjällen av vildsvin som jag gjorde i somras blev kanongoda. HÄR är receptet på dem. Gjorde även en hel marinerad stek, som vi grillade. Receptet hittar ni HÄR. Jag har också gjort biffar av färsen tidigare, så blir ni inte nöjda av mitt recept från i dag så kan ni alltid titta på DET HÄR receptet. 

Biffar av vildsvinsfärs
1 kg vildsvinsfärs
1 gul lök
1 dl grädde
3 msk fransk senap
1 ägg
1 1/2 msk flingsalt
1 tsk vegeta
svartpeppar

Gräddsås
2 dl grädde
1 burk cream fraiche
1 msk oxfond
1 msk soja
1 msk svartvinbärsgelé
salt

Finhacka löken och blanda den med färs, grädde och senap. Blanda ner ägget och salta och peppra. Forma biffar och bryn dem i smör i stekpanna. Lägg dem därefter i ugnsform.
Häll grädde och cream fraiche i pannan och vispa ur de goda smakerna från biffarna. Tillsätt sedan fond, soja och svartvinbärsgelé. Salta och peppra efter smak. 

Häll såsen över biffarna och ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 20 minuter. Toppa biffarna med riven parmesanost före servering. 

Vi åt biffarna med pasta, men det är inte mitt förstahandsval. Hade ingen potatis hemma, så inget att göra något åt. Man tager vad man haver. 







//Malin


11 kommentarer:

  1. Gott gott! Även om jag inte smakat vildsvinsfärs förut... Påminner om det jag gör med stora köttbullar - att låta dem bada i sås och gratinera med ost. Mums!

    SvaraRadera
  2. Vilken tur du har som kommer över vildsvinskött i större mängder. Här är hela skogen full av dem, men inte dyker de upp i den lokala butiken minsann. Fick dock tag på en djupfryst bit från långtbortistan och satte kocklärlingen på ett nytt läckert recept: http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/2014/01/vildsvinsstek-med-chokladsas-och.html

    SvaraRadera
  3. Åh skulle så gärna vilja ha ett vilt svin i frysen. Dött gärna iofs. Den blir så stel annars stackarn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bli kallt, men har hen bara massa späck så kanske hen klarar en natt eller två... ;-)

      Radera
  4. Jag har bara ätit vildsvinsfille tidigare, färs på vildsvin lät jättegott,, hur blir färsen, blir den åt det torrare hållet som viltkött eller mer som nötfärs?
    Nu ska jag leta inspiration här hos dig till dagens middag, tvivlar inte på att jag hittar något jättegott!
    // Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Jag tycker den går mer åt nötfärshållet faktiskt. Inte särsklit torrt. Nu blandade jag iofs i massa grädde och annat gott, men torrt är det inte.
      Hoppas du hittar något gott!

      Kan rekommendera

      http://malinsdiner.blogspot.se/2013/10/kyckling-bacon-middag-pa-30-minuter.html

      Kram kram

      Radera
  5. All vår vildsvinskött är uppätet, och tack och lov för det för i förra veckan kom en leverans av 15 kilo dovhjort att fylla frysen med! Men visst är vildsvin riktigt gott, smakar inte alls så mycket vilt som många andra viltkött gör och det uppskattas av många verkar det som. Användbart är det också, dessa biffarna låter smarriga och serveras på ett ruggigt gott sätt:)

    Kram på dej!

    SvaraRadera
  6. Hej du
    Hittade dig här och dina vildsvinsbiffar såååå gott. Men vi hade potatis till :)
    Vi har fått hem ett vildsvin nu med en massa gott i frysen så jag tittar in i gen för inspiration. Kram från Maria

    SvaraRadera
  7. Så himla gott , det kan jag verkligen rekommendera

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tina,

      Vad roligt att du tyckte om receptet!

      Kram Malin

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.