fredag 31 januari 2014

FRÖKEX


I dag är det fredag, härliga fredag! Har inte jobbat alls i dag faktiskt, förutom i min lilla butik, men det räknas inte som jobb. Det är bara trevligt! 

På förmiddagen var jag med Ludvig hos allergidoktorn. Lite allergi är det väl klart att han ska få upptill allt annat han har, grrrr! Värdena visar högre än vad han har ont av det i alla fall, alltid något. Röda ögon och nysningar kommer han för det mesta undan med. Sen är han en riktig torris och vi fick fet kräm att smörja in honom med varje kväll, gärna morgon också. Håller mig till kvällen till att börja med tror jag. 

Nu tillbaka till det där med att det är fredag. Ni fattar väl? Nu har vi hela helgen framför oss. I kväll blir det så klart tacos och ett rödvin till det. Frågade till och med en trevlig man på systemet efter ett vin som passar till tacos. Han verkade inte så chockad, så han har säkert samma fredagstradition själv.

I morgon ska vi ha gäster. Har handlat allt gott vi ska äta och överlåter därför all städning på Lars, min sambo. Inte mer än rätt och han klagar nog inte... 

Lite goda ostar har jag köpt hem till helgen också, och till det krävs lite goda kex. De här har jag gjort tidigare och de uppskattades av 3 av 4 i familjen. Gott nog här hos oss. 


Frökex 
2 dl linfrö
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
3 dl vatten
Flingsalt


Blötlägg alla frön och kärnor. Täck fröna med vattnet. 
Låt det stå tills blandningen blir geléaktig, ca 1-2 timmar. Smeten ska vara ganska rinnande, men ändå gelèig. 

Bred ut på bakplåtsbeklädd plåt och strö över flingsalt. 
Ställ in i ugnen på 150 grader i ca. 1 1/4- 1 1/2 h.
Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten. 

Låt svalna lite och skär sedan kexen i lagom stora bitar. Jag fick 20 bitar. Därefter vände jag alla kexen om och lät dem stå några minuter till på eftervärme i ugnen, detta för att torka upp baksidan av kexen också.

Vad har ni för planer för helgen?//Malin

7 kommentarer:

 1. Härligt med hemgjorda kex till ostarna, inte en endaste tillsats ju så långt ögat når!

  För vår del står en Malmötur med melodifestivalen på agendan, ett restaurangbesök innan det för att fylla på magsäckarna lite. Första gången vi ser det live, inte illa för ett par som knappas ens sett det på tv tidigare:)

  Ha en fin helg
  kramar

  SvaraRadera
 2. Tur att sånadär frökex går åt snabbt för de härsknar innan man hinner säga fleromättade fetter har jag märkt. Det var inte gott ;) Men färska (haha) med ostar på - mmm!

  SvaraRadera
 3. Älskar att det är fredag! Fröknäcket ser jättegott ut :)

  SvaraRadera
 4. Mmmm frökexen ser så goda ut!! Vill också passa på att bjuda in dig till min blogg och delta i tävlingen jag har där :)

  SvaraRadera
 5. Mmm...livsfarligt gott med sådant fröknäcke! :)
  Här ska det bara vilas!
  Ha en underbar dag med gäster!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
 6. Gott och nyttigt! Jag brukar gilla att ha lite torkad frukt eller tillochmed mosad banan i mina kex, men dessa måste jag prova :)

  SvaraRadera
 7. Ser gott ut, nu ligger fröerna i blöt :)))
  Kram Liselott

  SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.