fredag 3 januari 2014

BOEUF BOURGUIGNON



Jag är en riktigt sucker för mustiga grytor. Det är en av de få saker jag ser fram emot när sommaren börjar lida mot sitt slut. Passar liksom bra in i årstiderna höst och vinter. 

Den här grytan gjorde jag nästintill klar här hemma innan vi for till Dalarna över nyår. Skönt att där bara värma upp den och göra klart tillbehören, i det här fallet klyftpotatis. 

Boeuf Bourguignon
1 kg högrev köpt på Gårdsbutik Thuresson
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
1 flaska rödvin
1/2 dl oxfond
2 msk tomatpuré
200 g rökt fläsk
2 lagerblad
10 champinjoner
salt & svartpeppar

Skär köttet i bitar och låt det marinera i 5 dl rödvin i några timmar. Lägg det med fördel i vinet på morgonen om grytan ska ätas på kvällen. Efter lunch någon gång är det sedan lagom att påbörja resten av grytan. 

Skala och dela morötter och palsternackor i slantar ca. 2/3 cm breda. Skala och skär löken i klyftor. 

Sila av köttet men spara vinet. Bryn köttet i smör i en stekpanna, salta och peppra lätt. Lägg över i gryta. Bryn morötter, palsternacka och lök i smör i stekpannan och lägg sedan över det till köttet. 

Skär fläsket i småbitar och stek det i pannan. Lägg över i grytan när fläsket är lagom stekt, vilket är en smaksak. Jag gillar det ganska så välstekt.

Häll vinet från marineringen i grytan och blanda sedan i fond, tomatpuré, lagerblad och resten av vinet. 

Låt nu grytan småputtra under några timmar. Köttet ska vara så välkokt att det nästan faller i bitar. 

När grytan nästan är klar steks champinjonerna i kvartar i smör och blandas ner i grytan. Smaka av med salt och svartpeppar. 





Grytan mår bra av att stå en dag eller två i kylen, innan den ska ätas. Men kan man inte vänta så kan man lätt äta den direkt! 

Vad man vill äta till grytan är en smaksak. Jag föredrar potatis av något slag, helst pressad potatis eller klyftpotatis. 




Till grytan drack vi det här Sydafrikanska vinet, Bosman Adama. Ett vin som passar till mörkt kött och med en ganska stram smak med 80% shiraz och 20% mourvèdre. Jag tycker det passade riktigt bra till maten. Vinet kostar 121 kr på Systembolaget och har där nr. 12768. 

I dag är visst fredag har jag hört... Dagarna går i varandra när man är ledig. Men det är ett ganska så trivsamt problem faktiskt!




Trevlig helg!



//Malin




5 kommentarer:

  1. Ja, alltså grytor kan det aldrig bli för många. Både smidigt och bli fantastiskt gott.
    Här har resten av familjen haft jullov och jag har jobbat. Har känts aningen surt... Jag har lovat mig själv att vara ledig kommande lov.
    Ha en fortsatt skön fredag. Kramar.

    SvaraRadera
  2. Visst får man påminna sig varje dag om vad det är för veckodag. Härligt!
    Har precis samma känsla när sommaren börjar gå mot sitt slut - längtar efter grytor och soppor! Får kanske göra ett kok i helgen!

    SvaraRadera
  3. Grytor är en av mina absoluta favoriträtter. En sånhär svårstavad gryta med rödvin är alltid gott! Som du säger - godast när den fått gotta ihop sig en dag eller två. Nuförtiden har jag alltid kval när jag ska göra gryta: tryckkokare, Crock-pot, lergryta eller bara vanlig järngryta på spisen? Svårt ;)

    SvaraRadera
  4. Det där är grytornas gryta! Tröttnar man aldrig på!

    Kram jenny

    SvaraRadera
  5. Jo tack, de där dagarna flyter verkligen ihop, att det var fredag igår märktes nästan inte alls. Fast det gör verkligen ingenting, vi klagar inte:)
    Boeufgrytan är förknippad med Julia&Julie-filmen för vår del, och visst är det fantastiskt gott, ju mustigare desto bättre.

    En riktigt god fortsättning till dej Malin,
    kramar

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.