måndag 27 januari 2014

ÄDELOSTBIFFAR MED BLOMKÅLSRIS OCH SMARRIG SÅS



Jag älskar blomkål, allra helst rå blomkål. Men blomkålsris var något helt nytt för mig, och något jag kommer att göra igen. Passar utmärkt som tillbehör om man, av olika orsaker, vill hålla sig ifrån kolhydrater. Jag ska ärligt talat säga att jag inte saknar kolhydraterna i maten, i alla fall inte i potatis, pasta och bröd. 

Är jag bara hemma så har jag inga problem alls med att köra lchf. Det kan bli värre om man blir bortbjuden och man uppfattas ibland som svår när man inte äter allt som serveras. Jag kan också känna att lchf provocerar en hel del. Men jag väljer att inte ta åt mig och fortsätter som jag gör nu, så länge jag själv väljer att göra det. Så det så! 

Dessa biffar kan man äta vare sig man äter lchf eller inte. Man kan välja att servera dem till potatis, potatismos eller pasta. Eller alltihop och man känner för det. Hos oss blev det alltså blomkålsris, sallad och tomat- & mozzarellasallad. Min favorit!




Ädelostbiffar
1 kg nötfärs
3 schalottenlökar
3 msk Knorr schalottenlöksfond
90 g Kvibille ädelost
2 msk salt
svartpeppar
1 dl grädde
1 ägg

Finhacka löken och blanda den med färs, fond, ägg och grädde. Salta och peppra. Skär ädelosten i små bitar och vänd ner detta i smeten. Forma till biffar och bryn i smör. Lägg därefter över biffarna i ugnsform.

Sås 
3 dl vatten
1 msk schalottenlöksfond
1/2 msk tamarisoja
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
50 g ädelost

Vispa ur pannan med 2-3 dl vatten. Tillsätt fond, soja, grädde och créme fraiche. Riv ner ädelosten och låt såsen småputtra några minuter. Smaka av såsen och när du är nöjd så hälls såsen över biffarna i formen. Ställ in i ugnen på 175 grader i ca. 25 minuter. 

Blomkålsris
Riv ett blomkålshuvud på den grova sidan av ett rivjärn. Koka upp vatten med salt i och lägg ner blomkålsrivet. Låt koka ca. 30 sekunder. Häll av i sil och servera till biffarna och såsen. 







I Löve Sås! 


//Malin


6 kommentarer:

  1. Löv sås gör också vi, skåningar som vi är:) Och ädelost också för den delen, en väldigt bra smaksättare är det.
    Att dieter överlag säkert upplevs som lite provocerande är nog ganska vanligt, det var likadant när vi åt strikt enligt GI och valde bort potatis och annat vitt tillbehör och bara valde grönsaker mm. Men så länge man gör det man själv mår bäst av så är det huvudsaken!

    Kram på dej Malin,
    hoppas du får en fin vecka

    SvaraRadera
  2. Godetid Malin så gott! kram Sofia

    SvaraRadera
  3. Oavsett om man vill välja bort kolhydraterna eller ej är blomkålsris väldigt gott! :)

    SvaraRadera
  4. Amen to that, sister! Rå blomkål och mycket sås (fast inte tillsammans, hoho!) står också högt på min lista! Kram!

    SvaraRadera
  5. Jag märker också att lchf provocerar. Mest dem som tror att gör det som bantning, men för mig är det för att jag mår så bra. Men jag saknar inget, fast visst då äter jag inte strikt hela tiden. Men jag förstår inte varför det är uppretande att välja bort pastan eller riset, jag äter massor av grönsaker (säkert mer än en del som inte äter lchf) och sedan någon proteinkälla. Och kakor och godis har jag aldrig ätit några större mängder av, men det är nig mest provocerande att tacka nej till. Strunt samma. Folk får tro och tycka vad de vill.
    Din middag ser supergod ut! Blomkålsris gillar jag, men då älskar jag blomkål också. Testa att göra tabbouleh med blomkål, det blir grymt gott!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.