lördag 14 december 2013

DETTA ÄR JAG - OCH MIN LILLA BUTIK

För några veckor sedan var Hallands Nyheter och hälsade på mig i min lilla stuga. De ville göra ett personporträtt av mig. Det går ju inte att säga nej till det. Lite gratisreklam för stugan så här innan jul är inte alls fel. Ett heluppslag i tidningen dessutom. Tackar!

Här kan ni läsa reportaget som stod i Hallands Nyheter idag 14 december.



Glöggsås, vintips och saffranskakor. Det doftar jul om Malin Kårdahls recept just nu. På sin blogg skriver hon om mat och bakverk varvat med bilder på uppläggningar och tillbehör. Ibland blir det också lite personliga berättelser om familjen. 

Relaterat

Framtidsplaner. Malin Kårdahl i Glommen gillar att göra fint i sin inredningsbutik. Det syns på sortimentet att julen närmar sig med stormsteg. Trots att hon bara drivit butiken ett år drömmer hon om en utbyggnad.
Framtidsplaner. Malin Kårdahl i Glommen gillar att göra fint i sin inredningsbutik. Det syns på sortimentet att julen närmar sig med stormsteg. Trots att hon bara drivit butiken ett år drömmer hon om en utbyggnad.Foto: Ola Folkesson
Kreativitet. Läraren Malin Kårdahl i Glommen driver inredningsbutik, bloggar och gillar att baka.
Kreativitet. Läraren Malin Kårdahl i Glommen driver inredningsbutik, bloggar och gillar att baka.Foto: Ola Folkesson

Lite om Malin Kårdahl

Född: För 38 år sedan i Falkenberg.
Bor: På Glumstensvägen 25 i Glommen.
Gör: Lärare på resursskolan Zeta, driver inredningsbutiken Annies Stuga och bloggar under namnet Malins Diner.
Familj: Sambon Lars Andersson, dottern Ella, elva år, och sonen Ludvig, sju år.
Intressen: Inredning, bakning, matlagning, umgås med familj och vänner och att läsa.
Framtidsplaner: Anordnar en blogghelg till våren, på längre sikt vill hon utöka butiksverksamheten med café och kurslokal.

Malins smarriga nougatrutor i långpanna

300 gr smör
9 dl havregryn
100 gr mandelspån
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl socker
1 ägg
Topping – 250 gr mjuk nougat
Chokladspån eller strössel
Smält smör i en kastrull och blanda ner havregryn. Låt stå några minuter. Blanda under tiden socker, mandelspån och bakpulver. Detta blandas sedan ner i havreblandningen. Vispa upp ägget och blanda ner även detta. Rör tills allt blandats väl.
Tryck ut i bakplåtsklädd långpanna. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.
När kakan är klar låt den vila ett par minuter innan nougaten hyvlas över den varma kakan. Nougaten smälter då och täcker kakan fint. Strö över chokladspån, strössel eller ringla över smält mörk choklad. Skär kakan i rutor av valfri storlek och njut sedan.
PUBLICERAD 04:15
Malin Kårdahl och sambon Lars Andersson flyttade för drygt tio år sedan in i huset i Glommen där hans mormor Annie bodde tidigare. Under årens lopp har dottern Ella och sonen Ludvig också gjort entré. När väl boningshuset var upprustat var det dags för det gamla uthuset på tomten.
Valet stod mellan att göra det till ett sommarviste för uthyrning eller att förverkliga Malins önskedröm; en inredningsbutik. De enades om det sistnämnda och ett slitsamt ombyggnads­arbete tog sin början. Malin hade idéerna och sambon snickrade. I dagarna har hon firat ettårsjubileum i den lilla butiken som fick namnet Annies Stuga efter Lars mormor.
– Även om det varit mycket jobb har det varit ett fantastiskt roligt år.
Hon smider redan planer för framtiden. På önskelistan står en utbyggnad med plats för ett kafé och en lokal där hon kan hålla kurser tillsammans med andra kreativa människor. Hon tänker sig kurser/föreläsningar i matlagning och olika hantverk.
Malins matintresse tog sin början när hon i ungdomen arbetade som aupair i London och Madrid. Hon kom hem igen och fick lärarvikariat i Falkenberg. När hon senare utbildade sig till lärare gjorde hon ett avbrott i studierna när dottern föddes. När sonen kom fyra år senare hade hon fått fast jobb som lärare på Söderskolan i svenska och engelska.
Nu arbetar Malin på deltid som lärare i resursklassen Zeta, som finns inrymd på Söderskolan. Resten av tiden håller hon öppet i butiken, bloggar och testar nya maträtter plus alla sysslor som krävs i en barnfamilj. På lördagar får också den som vill prova hennes bakverk tillsammans med kaffe i butiken. Malin har många järn i elden och är sällan ledig. När hon nyligen kunde ta sig tid att gå på bio och äta ute tillsammans med en väninna blev det en extra guldkant på vardagen.
Mycket oro, tid och kraft har också krävts de senaste sju åren sedan sonen föddes. Det visade sig att han hade problem i urinvägarna och har genomgått flera operationer. Så sent som i oktober gjordes den senaste operationen, men nu fungerar allt mycket bättre. Om det här har Malin skrivit öppenhjärtligt på sin blogg. Hon ville dela med sig av familjens erfarenheter för att kanske hjälpa andra i samma situation.
Bloggen Malins Diner kom till för drygt två år sedan. Där skriver hon om sina mat- och bakexperiment och visar bilder på resultaten. Hon har också fått kontakt med andra matbloggare. De har hittills umgåtts under två helger då de träffade matproducenter och lagade mat tillsammans.
– Till våren har jag tagit på mig att anordna en bloggträff i Falkenberg. Det blir naturligtvis lite jobb med det, men det ska bli jättekul.








Det blev en riktigt bra dag i butiken i dag, om det hade med reportaget att göra eller inte vet jag inte. Men hur som helst var det en superkul dag och jag älskar det!


Hoppas på en lika rolig dag i morgon. Har ni vägarna förbi Glommen så har jag öppet butiken mellan kl. 11-16. Välkomna!



//Malin


22 kommentarer:

  1. Åh vad kul Malin! Jättefint reportage!
    Hoppas det gav riktigt bra reklam och extra besökare.

    Fortsatt fin helg!
    Kram Mariette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mariette!

      Blev en kanonhelg med rekord!

      Kram kram

      Radera
  2. Vilket fint reportage! Jag vill komma på bloggträff : ) kram Sofia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får väl hoppas du kan det då! ;-)

      Kram kram

      Radera
  3. Bra och fint reportage.....förra gången blev jag nyfiken och har sedan dess följt dig! Tack för alla goda och inspirerande recept och allt annat intressant du skriver om!! :)

    SvaraRadera
  4. ...och jag upptäckte dig tack vare reportaget. Blev nyfiken på din röda pesto kyckling bla. Den blir det till veckan. Har du något recept på vörtbröd? Ser dig som en ny inspirationskälla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym ;-)

      Vad glad jag blir! Tyvärr har jag aldrig bakat vörtbröd. Kanske får göra det, eller också köper ett ;-)

      Kram kram

      Radera
  5. härligt repotage... och en mysig butik som jag upptäckte i somras...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och nästa gång måste du ge dig tillkänna ju!!! ;-)

      Radera
  6. Fint reportage om en fin och duktig tjej! <3

    SvaraRadera
  7. Härligt:) Inte nog med att du är en cool tjej...Du är jäkligt snygg också!

    SvaraRadera
  8. Så bra skrivet om dej Malin, det är verkligen så kul att det går så bra för dej och din affär! Vi känner oss nästan lite stolta här som känner dej lite:) Men det verkar som de glömt helt en detalj, den där om rosé och muffins...:)
    Bloggträffen ser vi verkligen fram mot, det är ju alldeles för länge sedan sist!

    Kramar till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pöss på er! Jag planerar för fullt men har lite svårigheter att få svar från vissa personer vars ställe jag är intresserad av att besöka. Jag är denna persons ständiga dåliga samvete. Inte illa pinkat det heller ;-) Blir nog bra till slut!

      Kram kram

      Radera
  9. Vad roligt att du fick vara med i HN, helt missat! Hur ser öppettiderna ut nu innan jul? Jag skulle gärna komma o köpa en present, men jobbar ju en del ;) Ha det fint! Kram Sandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, riktigt bra för affärerna ;-) Jag har öppet som vanligt torsdag-söndag och ska hålla öppet måndag också, men inte bestämt de tiderna ännu.

      Kram kram

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.