tisdag 29 oktober 2013

PUMPAPAJ MED VALNÖTSCRUMBLE



Nu står pumpa-mannen så granner på trappen med ljus i munnen. Det är Ella som stått för designen i år, men jag som fick kämpa med urgröpningen. Ja, det krävs faktiskt lite armstyrka för att få ut allt innehåll i pumpan. Men det är det värt, för lyktan är superfin och pajen gudomligt god. Kan verkligen rekommendera er att testa den här pajen, den är riktigt god. Att det också blir en Jack o´lantern-lykta är ju bara en bonus. 

Innehållet i pajen är lent och smakar juligt. Valnötscrumblen på toppen bryter av bra mot den mjuka fyllningen. Lite vispad grädde på toppen gör inte ont heller. 

Pumpapaj 
Botten
100 g smör
3 dl mjöl
2 msk vatten
3 tsk socker

Mixa snabbt ihop alla ingredienser till en deg. Tryck ut i pajform och ställ kallt tills fyllningen är klar.

Fyllning
Innehållet av en pumpa 
1 burk söt kondenserad mjölk
1 ägg
1 tsk mald kanel
1/2 tsk ingefära 
1/2 tsk muskotnöt
1/2 tsk nejlika

Crumble
1 dl brunt farinsocker
1 dl mjöl
3 msk smör
2 msk hackade valnötter

Blanda ihop alla ingredienser till en smulig deg. 


Töm först pumpan på kärnor och annat löst innehåll. Gröp ur pumpan med en glasskopa. Lägg pumpaköttet, skuret i bitar, i en kastrull och fyll på med lite vatten. Låt småkoka i 15-20 minuter, tills pumpan är mjuk. Häll bort vattnet och mixa pumpan till en slät kräm. Blanda pumpapurén med kondenserad mjölk, ägg och kryddor. 

Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Därefter strös crumblen över och värmen sänks till 160 grader. Låt pajen stå inne i ca 30 minuter till, tills fyllningen stelnat. OM man är lite lat/smart, kan man även toppa pajen med en färdig granola. Finns många väldigt bra och goda. Pajen ska vara fastare i kanterna än i mitten. Pajen smakar bäst om den serveras kall och gärna tillsammans med lite grädde. 





//Malin





6 kommentarer:

  1. Låter gott!
    Har aldrig bakat med pumpa...

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Fin pumpapaj och fint pumpaljus:) Själv har jag alltid trott att den där pumpan man gör lyktor av är oätbar. Det var vad dom sa i mataffären en gång när jag frågade. Vilka idioter!

    SvaraRadera
  3. Oj så gott. Blodsockernivån är tämligen låg här på kontoret nu... livsfarligt att läsa sånt här.

    SvaraRadera
  4. Vilken smarrig paj! Bara gottigheter i den! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Den där pajen låter sjukt god!! Väldigt karibiska smaker också :-)

    SvaraRadera
  6. Jag har aldrig testat att göra pumpapaj men kan riktigt känna hur din paj smakar och känns utifrån din beskrivning. Så bra!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.