torsdag 10 oktober 2013

HET CHILIGRYTA



I vår familj är Lars den med gröna fingrar, eller i alla fall lite lätt grönaktiga. Mina är inte det minsta gröna, inte ens en uns grönt kan man skymta. Vill gärna ha egenodlade grönsaker och fina planteringar runt om mig, men orkar inte jobba för det. Hm, känns igen även när det gäller att vilja ha den perfekta kroppen. Men det får bli ett annat inlägg...

I sommar har Lars haft igång lite småodlingar här hemma. Tomater, paprika, gyllenbär och chili har det blivit. Vad kan man förresten göra med gyllenbär? 

I går kväll fick jag använt mig av chilin i matlagningen. En het chili fick det bli. Att Lars sedan glömde sin matlåda i kylskåpet i morse var jag inte det minsta ledsen över. 

Het chiligryta
1 kg högrev
3 vitlöksklyftor
1 msk mjöl
50 cl mörk öl
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk mortlade korianderfrön
1/2 dl barbequesås
1 msk mörkt muscovadosocker
2 tsk tomatpuré

20 g torkade chilifrukter (Gärna ancho)
2 färska chili
3 dl vatten

Börja med att kärna ur de torkade chilifrukterna och lägg i kastrull. Fyll på med vatten och låt småkoka i ca. 15 minuter. Plocka sedan ut chilin, men spara vattnet. Hacka chilin och mixa den tillsammans med färsk chili, kärnor och allt. Häll i lite av chilivattnet för att lättare kunna mixa till en chilipasta. 

Finhacka vitlöken och fräs i smör. Lägg i gryta. Skär köttet i mindre bitar och bryn i smör, lite i taget. Salta och peppra lätt. 
Lägg över köttet i grytan och strö över mjöl. Häll 1 dl vatten i pannan och vispa ur, häll skyn över köttet. 
Fyll på med öl, tills köttet täckts helt. Smula ner buljongtärningen och tillsätt därefter tomatpuré, spiskummin, oregano, koriander, cayennepeppar, paprikapulver, barbecuesås, socker och 1-2 msk av chilipastan. 
Låt grytan småputtra under lock i ca. 2-3 h. Fyll efterhand på med chilivattnet, då vätskan kokar bort. Smaka också av grytan, eventuellt kan man lägga till mer chilipasta, beroende på hur stark man vill att grytan ska bli. 

Sallad, gurka, rödlök, salsasås, riven ost, gräddfil och nachoschips fick komplettera denna höjdarmiddag. Riktigt smakrik och en perfekt höstmiddag! 






I kväll kör vi på tacotorsdag. Barnens kusin har fyllt år och vi ska dit och fira henne. Grattis i efterskott Miranda 14 år, hurra hurra hurra!




//Malin



3 kommentarer:

  1. Vad lustigt, vi åt chiligryta enligt nästan exakt samma recept igår, fast jag hade i ett par burkar bönor och tomatkross också. Jag brukar hoppa över salladen och ha avokado till istället, förutom nachos, salsa och gräddfil då.

    SvaraRadera
  2. Jag älskar all sån här chilihet mustig mat. Det är verkligen vad man längtar efter så här års.

    SvaraRadera
  3. Angående ditt inlägg från 13 augusti 2012:
    Fint förkläde du har på den bilden. Håller med dig, ibland skulle man behöva ett förkläde över förklädet. Det går ju att köpa engångs plastförkläden och sätta på över.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.