tisdag 22 oktober 2013

GRÖN LINSSOPPA MED BACON TOPPAD MED ÄPPELTZATZIKI



I dag sägs det att afrikanska vindar värmt upp Sverige. Det märks dock att vinden färdats långt för inte är väl detta riktigt vädret man väntar sig i Afrika? Jag är ändå glad så länge som kylan låter vänta på sig. Jag vill ha en kort och kall vinter, för att snabbt övergå till härlig vår. Hoppas hoppas hoppas!

Jag trotsade ändå "värmen" i dag och lagade en god och värmande soppa. Soppan kan göras vegetarisk om man bara skippar baconet. 

Grön linssoppa med bacon
2 dl gröna linser
1 paket bacon
1 gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 1/2 l vatten
6 msk lantbuljong (Renée Voltaire)
Salt & svartpeppar

Skölj och lägg linserna i blöt i några timmar. Detta gör man för att linserna blir större och tar också lite kortare tid att koka mjuka då.
Skär baconet i bitar och fräs i smör. Hacka löken och vitlöken. Skala och skär morötterna i småbitar. Blanda ner lök, morötter och linser med baconet och fräs i några minuter. Häll på vatten och buljongpulver. Låt soppan småputtra i ca. 20 minuter. 
Smaka av med salt och peppar.

Äppeltzatziki
1 dl creme fraiche
1 dl Philadelphiaost
1 grönt syrligt äpple
1-2 vitlöksklyftor
flingsalt & svartpeppar

Riv äpplet grovt. Blanda samman creme fraiche och Philadelphiaost och vänd ner det rivna äpplet. Pressa i vitlök och smaka av med salt och svartpeppar. 

Vid serveringen stekte jag även lite småbitar äpple och knaperstekte bacon, som jag sedan strösslade över tzatzikin och soppan. 



Ha en god kväll kära vänner!

//Malin




7 kommentarer:

  1. Det här tyckte jag både lät gott och så ser det fantastiskt gott ut! Jag har lite blandade känslor när det gäller linser, de får inte bli för mjöliga. Men denna soppa ska jag testa.
    Stor kram.

    SvaraRadera
  2. 15 grader när jag körde från jobbet. Skumt!
    Men en varm soppa låter gott! För lite linser i detta hem. Jag gillar det men grabbarna är lite mer känsliga...

    SvaraRadera
  3. Låter gott! Jag älskar linser!

    SvaraRadera
  4. En soppa i min smak, utan baconet då :) Äppeltzatziki låter gott till. Vi hade 21 grader igår, helt otroligt. Kram

    SvaraRadera
  5. Nu kan jag tyvärr inte äta linser (magen) men om jag hade kunnat hade nog detta varit min favorit i linsväg, låter jättegott!!! Kram

    SvaraRadera
  6. Jag älskar linser, jag! Särskilt de röda när de kokat sönder och gjort allt sådär mysigt och lent. Äpple i mat gillar jag också! Det här låter som ett toppenrecept :)

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.