onsdag 16 oktober 2013

BOEUF BOURGUIGNON MED TRATTKANTARELLER


Är det så att det är ett kasst svampår i år? Jag kan själv inte uttala mig då jag inte satt min fot i skogen på väldigt länge. Har hört att sommaren var för varm och torr för att de små liven skulle trivas och gro. Jag gillar svamp men älskar soliga och varma somrar, så kan jag inte få båda delar väljer jag solen. 

Jag tog mina sista torkade trattkantareller till den här rätten och i helgen den sista påsen gula kantareller i frysen. Hoppas nu på att "de som kan svamp" har fel och att det på något mystiskt sätt fylls på med svamp i min frys och i mitt skafferi.

Vanligtvis är det champinjoner i en Bouef Bourguignon, men jag vill påstå att den blev ännu lite godare när jag bytte ut dem mot trattkantareller. 

Bouef Bourguignon med trattisar
1 kg högrev
2 st  morötter
2 st  gula lökar
1 1/2 tsk  salt
2 krm  svartpeppar
3 msk  vetemjöl
6 dl  rött vin
5 dl  köttbuljong, (av tärning eller konc. fond)
2 msk  tomatpuré
1/2 tsk  torkad timjan
1 st  lagerblad
3 st  vitlöksklyftor
400 gram  torkade trattkantareller (eller färska)
1 paket  bacon

Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg efter hand över i en rymlig gryta.

Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra. 

Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt. 

Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning. 

Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 1 1/2-2 timmar. 

Lägg kantarellerna i blöt i ca 5 minuter. Kläm efter det ur vattnet och bryn svampen i lite smör. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt. Så här långt kan grytan förberedas. 

Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong. 

Lägg i svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. 

Receptet hittade jag på Tasteline.se.

Till grytan serverade jag en riktigt krämig potatisgratäng. Det är ju bara så galet gott!



Nu har jag precis bakat klart en tårta till min sambo, som i morgon fyller hela 40 år. För mig dröjer det läääänge innan jag blir så gammal... För er som redan fyllt 40 år och blev lite provocerade av mitt uttalande så kan jag säga att jag hört att livet börjar efter 40, så jag är egentligen bara avundsjuk...




//Malin



7 kommentarer:

  1. 40... hrmf... jodå tänk den som fyllde det igen, här närmar det sej en 5:a efter för oss båda...
    Vi var ju på svamptur i lördags och visserligen hittade vi några, men inte var det många. Inte en endaste kantarell eller trattkantarell, däremot några soppar fanns och våra hamnade också i en gryta. Men om det är ett bra år eller inte har vi ingen aning om, däremot vet vi att bourguignon är kanoners gott!

    Kramar

    SvaraRadera
  2. 40 år åhhh, hurra för fina sambon alltså! Ser med spänning fram emot att se tårtan :) Jo, trattkantareller fick jag torkade för några år sedan av min arbetskollega.... det blev soppa av dom! Kram på dig fina!

    SvaraRadera
  3. Åh vad kul:) Att fylla 40 är inget man gör varje dag! Grattis till Lars.Ta hand om honom ordentligt. Det är han säkert värd.
    Nyfiken på tårtan! Du delar väl med dig en bild åtminstone?

    KRAM

    SvaraRadera
  4. Hurra för din sambo. Ja det är ju långt kvar för oss ; ) kram kram kram fina Malin!

    SvaraRadera
  5. Ålder är bara en siffra! Kul att fira och uppmärksamma födelsedagar! Hurra hurra för Lars!
    Inte bra på att plocka svamp. Låter andra göra det. Äter gärna. Älskar alla mustiga grytor!!!

    SvaraRadera
  6. Men så bra nu vet jag vad jag vill göra av de torkade trattisarna jag fick från Russinet! Älskar BB-gryta och jag är helt övertygad om att trattisar gör grytan ännu bättre än med champinjoner. Ska se till att göra grytan en fredag eller lördag och låta stå till dagen efter. Mmmmm....

    Ha en riktigt trevlig helg med födelsedagsman och allt :-)

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  7. Skrev en lång kommentar och så råkade jag klicka på 'logga ut' istället för 'publicera'... Blogspot borde tänka om layouten lite....

    Anywa, kan tänka mig att grytan blev ännu godare med trattisar än champinjoner, mycket mer smak ju. Och grattis till sambon!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.