söndag 20 oktober 2013

BANANTÅRTA MED DULCE DE LECHEFROSTING


Vad är det som händer egentligen? Jag har så svårt att förstå och inse att jag och mina vänner blir äldre. Hur kan jag till exempel ha en sambo som precis fyllt 40 år? Jag som själv är en ungdom. Faktiskt så har jag fått visa leg på systemet en gång det här året, alltså måste jag se ut som om jag är yngre än 20 år. Visst? 

Hur som helst så skulle min sambo, gammal eller inte, firas på sin bemärkelsedag. Tårtan skulle så klart jag baka. Jag har haft boken "Linda Lomelinos tårtor" i bokhyllan länge, men bara bläddrat i den. Detta fram tills i onsdags alltså, då jag äntligen fick använt denna underbara bakbok. 

Jag har dessutom haft den stora äran att träffa Linda i verkliga livet. Linda är en supergullig tjej, som kan det där med att baka och fotografera. Det var i somras på Mitt Köks rundresa i Sverige som jag lärde känna Linda. Här kan ni läsa om Mitt Köks Sverigeresan. 



Linda hade i sin tårta hemmagjord kolasås, men jag körde på färdig Dulce de leche på burk. Finns vid bakprodukterna i de flesta mataffärer. Jag får också säga att jag gjorde 1 1/2 sats frosting. Fick det inte att räcka riktigt med en sats. 




Banantårta med Dulce de lechefrosting
Bananbotten:
2 dl ljust muscovadosocker
2 dl strösocker
100 g smör, rumstemperat
2 stora ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 bananer, stora
2 1/2 dl mjölk

Ugn 160 grader 

Smöra och mjöla två bakformar á 15 centimeter i diameter.
Vispa muscovadosocker, strösocker och smör ljust och pösigt.
Tillsätt äggen och vispa till en ljus och fluffig smet.
Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ner i smeten.
Mosa bananerna och blanda med mjölken. Rör ner detta i smeten och vänd samman till en slät smet.

Fördela den jämnt i bakformarna. Häll 0,5 deciliter kolasås i varje form och rör runt med en sked.
Grädda bottnarna i 60-65 minuter i mitten av ugnen.

Kolafrosting:
150 g smör, rumstempererat
200 g philadelphiaost
3 1/2 dl florsocker
1 dl Dulce de leche

Vispa smöret vitt, tillsätt philadelphiaosten och vispa i ytterligare någon minut.
Tillsätt florsocker och vispa till en jämn och tjock smet.
Blanda i kolasåsen och låt stå i kylen i 15-20 minuter om frostingen är för lös.



Karamell:
1 dl strösocker

Smält sockret i en kastrull (jag tog en liten stekpanna) på medelstark värme tills sockret smälter och blir gyllene.
PASSA så det inte bränner.
Häll ut sockret på en en papprad plåt, se till att det blir ett tunt lager, tänk på att jobba snabbt så sockret stelnar omgående.
Låt stelna och bryt sen i bitar.

Ihopsättning:
Dela varje botten i två. Placera en del på ett tårtfat. Bred ut en klick frosting på bottnen, fortsätt med resterande bottnar. Avsluta med en platt underdel längst upp. Täck hela tårtan med ett tunt lager frosting. Låt stå i kylskåpet i ca. 20 minuter. 

Lägg undan lite frosting till garnering och bred sedan resten fint runt hela tårtan. Lodrätt eller vågrätt är valfritt. 

Spritsa ut små rosor av frostingen ovanpå tårtan. Ställ de brutna bitarna karamell på tårtan. Nu är tårtan redo att ätas. Smaklig spis! 



Fick mersmak på boken, så det kommer absolut att bakas mer från boken i framtiden.


I kväll blir det soffhäng. Först Solsidan och därefter Bron.


Ha en skön söndagskväll kära vänner!

//Malin





8 kommentarer:

  1. Vilken underbar tårta Malin! Du är grym du säger jag bara och herregud dulce de leche... mer matporr får man nog leta efter, härligt härligt! Ja, du vart tar tiden vägen? Tycker nyss jag fyllde 30 år och snart är det dags att fira nästa jämna herregud ;) Solsidan blir det säkert här med, kram på dig fina!

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig tårta:)
    Ja åren de går fast man känner sig yngre, jag känner mig som 35 fast jag är 43 :)
    Ha det gott

    SvaraRadera
  3. Vilken tokläcker tårta, Malin!

    SvaraRadera
  4. Vilken snygging!!! Både du och tårtan!

    SvaraRadera
  5. Åh, herregud vilken tårta. Och tårta som inte ens är min grej riktigt... Men den här skulle jag gärna peta i mig en rejäl bit av. Tur att sambon fyllde jämnt så att det blev av att ta fram den där boken :-)

    Ha en fin vecka!

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Äsch! Ålder är bara en siffra! Man blir inte äldre än vad man känner sig....:) Så typ 20?!;)
    Men vilken tårta!!

    SvaraRadera
  7. Ojojoj, vilken tårta! Låter ju hur god som helst :)

    SvaraRadera
  8. Underbar!! Du är grym!
    Kram kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.