söndag 13 oktober 2013

95-ÅRSKALAS OCH KÄRLEKSMUMS MED KOKOSFLAKES



I dag är det ingen vanlig dag, för i dag är det min mormors födelsedag, hurra hurra hurra! Min älskade mormor Majken är hur söt som helst och fyller i dag 95 år. Vi har precis kommit hem därifrån, efter att ha satt i oss smörgåstårta tills det stod ut genom öronen och tårta på det, för att avsluta med gottebord. Gottebord hör till kalas hos mormor. Lite frukt, mycket godis och chips. Jag hoppas få fira mormors födelsedagar i flera år till <3.

Torsdag till söndag har varit riktigt bra dagar i min butik Annies Stuga. Så roligt att det börjar sprida sig att vi finns här ute i Glommen. Att fler ha upptäckt att det är värt att sätta sig i bilen för ett besök i stugan. Nu är det så mycket fint i butiken, varenda skrymsle är fullt så hur jag ska få plats med alla fina julsaker jag beställt är svårt att förstå. Hoppas kunna sälja av lite mer innan jag plockar fram julens produkter. 

I går bjöd jag som vanligt på lördagskaka i butiken, något jag gjort nästan varje lördag sedan öppningen 24 november förra året. Har nog tänkt att det får bli fika på söndagar i december, adventsfika med glögg låter väl mysigt?

I går bjöd jag på den här fina lilla kakan. Riktigt god var den, tyckte både jag och mina kunder. 




Kärleksmums med kokosflakes
50 g smör 
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver

1 dl hett vatten

Glasyr
1 dl vispgrädde 
2 msk kaffe (starkt) 
1 dl kakao 
100 g smör, mjukt 
2 dl florsocker 

2 dl kokosflakes till garnering

Sätt ugnen på 225°C.
Smörj och bröa en sockerkaksform.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver och rör ner detta.
Tillsätt matfettet och vätskan. Häll smeten i långpannan.
Grädda kakan mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills den känns klar när man prövar med en sticka. Låt den sedan vara kvar i formen och svalna.
Blanda det mjuka smöret med grädde, florsocker, kaffe och kakao.
Vispa ihop det ordentligt och låt det svalna.
När kakan är helt sval kan du breda glasyren över kakan och strö över kokosflakes. 

Har blandat två recept, kakan från Ica Buffé och krämen från Husmorsorna. 


Nu blir det en kopp te och soffmys med Bron på tv. Spännande, spännande!



//Malin





5 kommentarer:

  1. Grattis till din fina mormor och kakan ser hur god ut som helst! kram på dig! Sofia

    SvaraRadera
  2. Grattis till din mormor och vilken fin kaka du bakat. Kram!

    SvaraRadera
  3. Vilken söt mormor! Gottebord är fint det!
    Den där kakan, oj så fin! Varje gång du lägger upp din kakor är jag sugen på att åka ner. Har planer på att komma förbi innan jul. Ska en eller två turer till Skåne och behöver kanske ett stopp:)

    SvaraRadera
  4. Heja mormor! Grattis! Hon ser riktigt pigg och glad ut, trots att hon är 95.

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig variant på kärleksmums som är min absoluta favoritkaka när gamma gör den. Underbart att du kallar den samma som jag alltid har gjort, ända från det jag var liten. Och det blir inte kärleksmums på riktigt om sockerkakan är ljus heller. Det ska vara choklad :-)

    Vad härligt med en 95-åring som bjuder på kalas! Det verkar finnas bra gener i släkten :-)

    Kram Lotta

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.