måndag 14 oktober 2013

SOLROSFRÖFRALLOR

Det är inte mycket som slår helt nybakat bröd, det är helt enkelt barnsligt gott. Lägger man därefter till smör, marmelad och lite ost så är saken biff. Inte vilket marmelad som helst heller för den delen, utan svärmors plommonmarmelad gjord på våra egna plommon. 

Att baka bröd kan vara riktigt lätt, man behöver inte sätta en fördeg, bot eller surdeg. Det funkar utmärkt med jäst, mjöl och lite frön. Det här receptet hittade jag i boken "Rosendals Trädgårdscafé", en gammal favoritkokbok med mycket gottigt i. 




Solrosfröfrallor ca. 20 st.
50 g jäst
7 dl fingervarmt vatten
3 dl solroskärnor
6 dl havregryn
2 tsk salt
ca. 11 dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg
ca. 1 dl solroskärnor
flingsalt

Rör ut jästen i den fingervarma vattnet. 
Tillsätt solrosfrön och havregryn. Rör om och låt stå i ca. 5 minuter.
Blanda i salt och vetemjöl lite i taget. Arbeta väl till en smidig deg. 
Jäs under bakduk i ca. 45 minuter. Forma till bullar som läggs på plåt med bakplåtspapper. 
Låt bullarna jäsa utan bakduk i ca. 15 minuter. 
Pensla dem med uppvispat ägg, strö över lite flingsalt och solroskärnor.





//Malin




7 kommentarer:

  1. Mmm...vilka goda! Det vattnas i munnen! :)
    ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Hej vilken trevlig blogg! Hit kommer jag snart tillbaka! mvh Nina

    SvaraRadera
  3. hembakad bröd knäcker ju allt och de ser riktigt smarriga ut.

    SvaraRadera
  4. Dom får jag nog prova, har ju boken hemma men aldrig bakat dessa
    Kram Liselott ;)

    SvaraRadera
  5. Visst är det underbart gott med nybakt bröd men doften hemma när man bakar är ändå bäst :D

    SvaraRadera
  6. Det har du alldeles rätt i: nybakt bröd är bäst! Tyvärr är jag lite dålig på att baka bröd. Både dålig som "inte så bra på det" och dålig som "gör det sällan". Tur att jag har cirka 30 meter till affären och kan smyga dit i mjukisbrallor på lördagarna... Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.