måndag 2 september 2013

KYCKLINGGRYTA MED PÄRON OCH SAMBAL OELEK

I går var det firande i huset igen. Den är gången var det mest Ludvig som skulle firas, men jag fick vara med på ett hörn. 





Ludvig fyller nämligen 7 år i dag. Tänk att han för 7 år sedan bestämde sig för att titta ut, 3 veckor innan beräknat datum. 

Första tiden för Ludvig och oss var kämpig. Ludvig föddes nämligen med stopp i urinröret, vilket gjorde att vi fick tillbringa de första 3 veckorna på Drottning Silvias Barnklinik i Göteborg. Operationerna avlöste varandra där i början. Han är en riktigt tålig kämpe vår lilleman, det är en sak som är säker. 

Stoppet gjorde så att njurar och urinblåsa påverkades, så även i dag får han kämpa. Han vet inget annat som tur är, men han får stå ut med mycket. 

Så i dag är han värd allt firande man kan tänka sig. Eftersom vi firade med släkten igår, blir det i dag ett stilla firande hemma med enbart familjen. Han valde själv tacos till middag. Faktiskt mer eller mindre den enda mat som vi kan äta hela familjen, utan att någon tjurar. 

I går däremot fick Ludvig korv när vi andra åt god kycklinggryta. Men men, han åt i alla fall någonting.

I vår trädgård har vi nu två fruktträd som dignar med mogen frukt. Ett plommonträd och ett päronträd. Jag är verkligen ingen sylta och safta-människa, så risken är att en del hinner ruttna innan de hinner användas. I går blev i alla fall några päron använda i grytan jag lagade.





Kycklinggryta med päron och sambal oelek
500 g kycklingfiléer
1 tsk salt
2 st vitlöksklyftor
2 dl lätt crème fraiche
1 dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
1 msk riven färsk ingefära
1-2 tsk sambal oelek
2 st päron
chili explosion


Skär filéerna i bitar på längden. Salta och bryn dem i smör i en stekpanna. Skala och hacka vitlöken. Blanda crème fraiche, grädde, fond, vitlök, ingefära och sambal oelek i en gryta. Lägg i kycklingen. Låt koka under lock ca 5 min. Dela päronen i klyftor och ta bort kärnorna. Stek klyftorna i smör i en stekpanna. Lägg ner dem i grytan och låt bli varma. Smaka av med salt, sambal oelek och chiliexplosion. Här kan man ju fläska på rejält med sambal oelek, om man gillar det hot. Men med tanke på barn och mormor Majken 95 år, så fick min gryta hålla sig lite lugn.
Servera med ris eller ugnsrostad potatis. Jag bjöd på både och.




Ingen vidare bild, men jag kan lov er att det var jättegott. Receptet kommer från arla.se



Lägg märke till min imponerande samling Mateus-tallrikar. Har faktiskt ännu mer än det som syns på bilden. Fick också nya tallrikar och uppläggningsfat i födelsedagspresent. Älskar verkligen Mateus-porslin! 




Ha en bra kväll och vill ni ha en anledning att äta lite godis, så säg bara att ni firar Ludvigs födelsedag!


//Malin




8 kommentarer:

  1. Stort grattis till Ludvig! Och grattis till mig för inspirationen till en god middag. Ingefära och päron är ju kanon ihop! Tack för tipset! :)

    SvaraRadera
  2. Det är alltid nåt extra när ens barn fyller år. Vad gott med päron i grytan, spännande!!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Grattis till er fina son. Vilken kämpe han är! Härhemma blir det också olika mat ofta : / kram på dig fina Malin med fina tallrikar gahhh vill ha! ; ) kram Sofia

    SvaraRadera
  4. Grattis till din lilla kille!

    Päron i grytan lät jättegott.

    Jag älskar också Mateusporslinet och har också samlat på mig i 40årspresent och på utförsäljning etc..

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  5. Härligt med hetta, härligt med päron. Det hade ju inte varit dumt om vi hade hittat ett päronträd också ute i skogen:)
    Vilken kämpe Ludwig är, klart han ska få äta korv istället då. Grattis säger vi,
    kramar

    SvaraRadera
  6. Ja, han ör verkligen en kämpe! Stort grattis till din son! :)
    Grytan låter otroligt gott! Det måste jag testa, att ha päron i kycklinggryta! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  7. Vilken kämpe! Värd all star wars i världen!:)
    Sambal och frukt låter gott. Önskar att jag hade en tomt med massor av fruktträd. Gillar att sylta och safta men någon ska ju äta det också. Perfekt gå-bort-present!
    Matteus har jag lite men är ganska trött på det. Håller dåligt, blir lätt kantstött vilket blir fult. Tråkigt! Men fint!!!

    SvaraRadera
  8. Grattis i efterskott Ludwig! Och han ser ut att ha blivit firad ordentligt.
    Jag älskar också Mateusporslin. Äger dock ännu inte så många tallrikar och skålar, men planerar att samla på mig ett gäng.

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.