lördag 28 september 2013

FLÄSKFILÉGRYTA MED DIJONSENAP


En god gryta är aldrig fel. Ju kallare det blir ute desto mustigare blir grytorna. Den här grytan är inte särskilt mustig, då det faktiskt var ganska så fint väder ute när jag tillagade den.

Mustig eller ej, god blev den i alla fall. Fläskfilé i en krämig sås funkar alltid, dijonsenap och soltorkade tomater upptill gör den bara bättre. 

Fläskfilégryta med dijonsenap
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
champinjoner, så många man vill ha
1 tsk tomatpuré
4 tsk dijonsenap
2 dl cream fraiche
2 dl vatten
3 tsk kalvfond
1 dl soltorkade tomater
1 1/2 dl körsbärstomater
1/2 tsk soja
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
färsk persilja & basilika

Strimla fläskfilén och dela champinjonerna i bitar. Bryn köttet först och lägg sedan i svampen. Låt steka ihop en stund tills svampen fått färg. Strimla de soltorkade tomaterna och dela de färska tomaterna i bitar. Vänd ner dessa med köttet och svampen. Blanda ner senap, pressad vitlök och tomatpuré och blanda runt. Tillsätt cream fraiche, vatten, kalvfond och soja. Smaka av med salt, peppar och strö tillsist över lite hackad färsk persilja och basilka.

Jag serverade tillsammans med färsk pasta, men det fungerar bra även med ris eller någon slags potatisvariant.





I kväll ska vi köra taco-fredag på en lördag, tokiga vi är! Mamma och pappa kommer hit, de har varit på solsemester en vecka och innan dess var vi iväg. Har alltså inte träffat dem på två veckor. 

I morgon ska vi till Göteborg och Drottning Silvias Barnklinik. Ludvig ska läggas in för att genomgå operation på måndag. Kommer med andra ord inte att lagas mycket mat i veckan. Kanske på sin höjd blir något sparat recept. Får instagramma om sjukhusmaten och delicato-fikorna under veckan, missa nu inte detta för allt i världen...

Ha en skön lördagkväll!

//Malin

11 kommentarer:

  1. den grytan skall jag pröva nästa vecka... idag blir det enkelt grillad kyckling, sallad och vitlöksbröd...
    trevlig lördag

    SvaraRadera
  2. Ska hålla tummarna för Ludvig hela dam Stor Kram Maggan

    SvaraRadera
  3. Håller tummar och tår för att allt går smidigt på måndag och att sjukhusmaten går an ;)

    SvaraRadera
  4. Vad gott det ser ut! Hoppas operationen går bra.

    SvaraRadera
  5. Mmm...så gott! Den här grytan ska jag laga idag! Har alla ingredienser hemma! Så receptet är sparat!
    ha en fortsatt fin söndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Fransk senap och vitlök är baske oss de godaste grytingredienserna som finns, näst intill obligatoriska i vårt kök...
    Vi hoppas att det går hur bra som helst för sonen din och för dej, vi ser fram mot uppdateringarna på Insta med spänning:)
    Kramar till dej, finaste Malin

    SvaraRadera
  7. Goda grytor gillas nu på hösten! Härliga smaker!

    SvaraRadera
  8. Det lät och såg gott ut! Hoppas allt går bra på sjukhuset!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  9. En sån här gryta är väl bland det bästa man kan göra med fläskfilé! Just med senapssmak blir så gott!

    Hoppas det gick bra med operationen!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  10. Dijon är verkligen kanongott i grytor och såser! Ännu är det inte riktig tgryt- och soppsäsong hos oss dock; jag går fortfarande barbent. Men det är trevligt med inspiration så jag är redo när det blir kallare. Kram

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.