tisdag 23 juli 2013

SMÅPAJER MED KANTARELLER OCH VÄSTERBOTTENOST



Jag har många favoriträtter, lite beroende på tid på året faktiskt. Jag älskar bland annat mustiga köttgrytor, kantarellrisotto med rödvinssås och rostas, hemmagjorda hamburgare och jag älskar också havskräftor. Ni vet väl att man kan äta kräftor året om, mer eller mindre i alla fall. Nästan bättre att äta det alla andra månader än augusti, för under den månaden är de mycket dyrare att köpa då efterfrågan är som störst. 

Vi äter kräftor ganska ofta. I bland köper vi färdigkokta, ibland kokar svärfar och ibland kokar Lars dem själv. Vilket som så är de supergott för de är ena riktiga kräftkokare. 

Vi hade storstadsbesök helgen som var och de brukar uppskatta att få kräftor när de kommer till bästkusten, förlåt västkusten... Så även den här gången. 

Till kräftorna hade jag köpt lite färdiga såser och en laxpaté. Jag bakade bröd och hade gjort små kantarell- & västerbottenostpajer. Gott och galet smidigt. Mitt tips är att använda en färdig smördeg på rulle, och sedan rulla ut den över en muffinsform. Därefter är det bara att fylla hålen med det man vill ha i pajen. 




Kantarell- & Västerbottenostpaj
1 rulle smördeg
4 dl kantareller
1 vitlöksklyfta
4 dl riven Västerbottenost
3 ägg
3 dl mjölk
flingsalt & nymalen svartpeppar

Kavla ut smördegen lite lätt och placera ovanpå en muffinsform med 12 hål. Skär ut 12 fyrkanter och tryck försiktigt ner degen i hålen. 
Stek svampen i smör, salta, peppra och pressa i en vitlöksklyfta. 
Fördela svampen och den rivna osten i hålen.
Vispa samman äggstanningen och häll över svampen/osten. 
Grädda i ugnen i 200 grader i ca. 20 minuter. 


Brödet jag bakade är också en favorit, ett vik-vila-bröd från Martin Johanssons bok "Enklare bröd". Så gott, så galet gott!

Vik-vila-bröd (1 limpa)
10 g jäst
300 g kallt vatten
6-9 g salt
390 g vetemjöl special

Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Blanda till jästen är upplöst. Häll i allt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Efter 30 minuter ska man vika brödet i bunken. Ta tag i degen och vik dubbelt. Fortsätt tills du vikt ett helt varv. Detta ska man göra 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Det här gör att degen blir luftig och det färdiga brödet får härliga luftbubblor i sig.

När man vikt klart brödet ska det jäsa i en timme i bunken. 
Därefter ska degen hällas ut på en bakhandduk med ganska rikligt med mjöl på. Dra ut degen till en rektangel och vik dubbelt. Gör sedan ett löst paket av handduken och låt jäsa i 1 h. 

Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Ställ in två plåtar, en vanlig plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen. 

När degen jäst klart så vänds degen upp på bakplåtspapper, gärna med skarven uppåt. Pappret kasas sedan in i på den heta plåten mitt i ugnen. På den nedre plåten läggs några isbitar. Detta för att få en knaprig yta.

Efter 15 minuter öppnar man ugnen och släpper ut ånga. Detta upprepas var femte minut till brödet stått inne i ca 30-35 minuter. 



Avslutar med en bild på en riktigt bra uppfinning. En plåtlåda för bag-in-box-vinet. Man kan till och med ställa fram den på bordet utan att skämmas. Du kan alltså köpa vilket skitvin som helst, och ingen behöver få veta det. Bra va? Och så lite reklam, för lådan kan man nämligen köpa i min butik Annies Stuga i Glommen. 


Ha en bra dag!

//Malin


10 kommentarer:

  1. Mmm...så god mat står det på bordet! Mums!
    Den här plåtlådan var verkligen cool! :)
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Yummy! Kantarellpajerna ser ljuvligt goda ut. Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  3. " Du kan köpa vilket skitvin som helst" åh vad jag skrattade! Du är ju underbar!
    Havskräftor är grejer det. Svårt att få tag på där jag bor tyvärr. Men nedrans gott är det:)

    SvaraRadera
  4. De där pajerna såg fina ut även på Insta och jag tänker göra några liknande till fredagens plockmat. Muuums!

    Hoppas allt är bra med dig i värmen! Kram kram

    SvaraRadera
  5. Å vad gott allt såg ut
    De små minipajerna skall jag testa
    HA en bra dag

    SvaraRadera
  6. Kräftorna slipper jag gärna (kan varken med att skala eller äta dem...) men tillbehören är ju alltid fantastiskt goda och fina! :)

    SvaraRadera
  7. Gahhh vad det ser gott ut och vinboxen perfekt! kram Sofia

    SvaraRadera
  8. Småpajerna ser underbara ut! Mums!

    SvaraRadera
  9. Smarta och goda pajer! En sån där muffinsform är inte dumt. Inte färdig smördeg heller. Kanonmåltid du fixat till gästerna!

    Kram!

    SvaraRadera
  10. En middag helt i min smak. Liknande åt vi här i förrgår. Vi köpte frysta havskräftor som inte var dumma alls. Du vet vi här borta i Småland föredrar vi ju flodkräftorna... ;-) även om havskräftorna också är goda. Det är otrloig skillnad på smaken på spadet.
    Göra pajer av smördeg är supersmidigt! Perfekt i muffinsplåt. Galet gott med västerbottenost och kantareller till kräftorna.
    BiB-gömmaren var/är riktigt cool. Däremot köper vi aldrig boxvin. Mest för att jag gillar charmen hos glasflaskorna och just nu dricker jag nästan bara mousserat. Men den dagen de uppfinner en box för bubbel, då...

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.