lördag 6 juli 2013

3-RÄTTERS MIDDAG MED BASILIKATEMA

Temamiddagar är ju faktiskt riktigt trevligt. Det händer inte ofta men det är kul när det blir av och när jag känner att jag tänkt till. För i vanliga fall tänker jag ganska sällan till...

Den här gången fick basilikan vara den röda tråden genom middagen. Inte jättesynlig alltid, men det fanns i alla fall med. 

Jag är så stolt över mig själv för att jag nu lärt mig att tycka om tomater. Tomater som jag sedan barn faktiskt avskytt. Men nu kan jag till och med äta en tomat utan dressing på. Har ännu inte lärt mig äta en stor mogen tomat som ett äpple, alltså bita stora tuggar av det, men det kanske kommer med åren. Något som nu blivit lite av en favorit är faktiskt bruschetta med olika sorters tomater i. Förrätten blev därför bruschetta gjord på de rustika baguetterna jag bakade i onsdags.


Bruschetta
mozzarella
soltorkade tomater
körsbärstomater
vanliga tomater
basilika
Rapsolja med smak av basilika
flingsalt & nymalen svartpeppar

Skär mozzarella och tomater i lagom stora mumsbitar. Blanda med hackad basilika och basilikaolja. Salta och peppra. Skär upp baguetterna och lägg en rejäl sked med den härliga tomat/mozzarellablandningen ovanpå. Garnera med basilikablad. 


När det gäller huvudrätten fick jag receptet på potatissalladen av min duktiga och trevliga frisör Lotta på Hårlyckan. Det blir ju lätt att man halkar in på matprat när man sitter och läser recept i frisörstolen. 

Potatissallad à la Lotta
Kokt ljummen färskpotatis
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk fransk senap (dijon)
3 krm svartpeppar
1 tsk salt
20 valnötskärnor
6-8 soltorkade tomater
ruccola
parmesanost ca. 50 g

Vispa samman olivolja, balsamvinäger, senap, salt och peppar. Häll över potatisen och vänd runt försiktigt. Grovhacka tomater och valnötter och vänd ner detta i potatisen tillsammans med ruccolan. Hyvla över parmesanost. 


Marinad med citron och oregano
1/2 dl olivolja
1 citron, saften
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk oregano
salt & peppar

Blanda samman alla ingredienser och låt köttet marinera i minst 6 timmar, gärna längre.


Ruccola- och basilikasås
65 g ruccola
1/2 kruka basilika
2 msk honung
3 msk Hellmanns majonäs
2 dl cream fraiche
1 vitlöksklyfta
salt & peppar

Mixa ruccola och basilika tillsammans med 1 dl cream fraiche. Pressa i vitlök och blanda ner honung och majonäs. Vänd ner den sista cream fraichen och smaka av med salt och peppar. 

Därefter var det så dags för dessert, och även den med basilika så klart. Receptet på basilikaparfaiten fick jag av min kusin Marit, som i sin tur fått det av sin mamma, som hittat det i någon tidning från 2005, typ. Snuskigt gott var det! Så där så det är sorgligt att bli mätt. Jag åt obscent mycket av glassen. Till den serverade jag basilikamarinerade jordgubbar.


Basilikaparfait 6 pers
1 kruka basilika
2 dl turkisk/grekisk yoghurt eller matlagningsyoghurt
6 äggulor
4 msk honung
2 dl socker
3 dl vispad grädde

Mixa basilika och yoghurt. Vispa äggulor, honung och socker över vattenbad tills fluffigt och sockret smält. Ta av från plattan och fortsätt vispa tills smeten kallnat. Blanda basilikamixen med äggblandningen vänd försiktigt ner i den vispade grädden. 
Ställ i frysen. Tag upp ca. 20 minuter innan den ska ätas.

Basilikamarinerade jordgubbar
1 liter jordgubbar
1 dl vatten
1/2 dl socker
1/2 kruka basilika

Koka upp vatten och socker och låt puttra tills sockret smält. Tag av från plattan och lägg ner grovt hackade basilikablad. Låt stå tills sockerlagen kallnat. Häll över jordgubbarna och vänd försiktigt runt. 


Hoppas att något av detta föll er i smaken. Det blev i alla fall en riktigt god middag och jag höll mig mätt ändå fram till frukost. Eller rättare sagt, jag vaknade vrålhungrig. Det är konstigt det där tycker jag. Man borde i stället kunna hålla sig mätt i dagar efter man ätit sig så mätt. Underligt är ordet!




Ha det bra kära vänner!
//Malin

Ps, I löve the sun!



17 kommentarer:

  1. Den här menyn låt väldigt god och passar mig i smaken förutom köttet. Eftersom jag inte äter det kan jag lätt byta ut det mot t ex fisk. Basilika tycker jag är en väldigt god örtkrydda som passar till mycket.

    Ett tag fick jag nästan för mig att det var tomater som var temat för kvällen...hehe:)

    Hoppas du har sköna sommardagar! Kram

    SvaraRadera
  2. Vilken rolig meny med basilika, mycket gott och allt ser fräscht ut. Kram

    SvaraRadera
  3. Härlig sommarmat basilika är riktigt gott:)

    SvaraRadera
  4. Kul med tema-middag! Basilika är gott! Har dock inte provat än att ha den i desserter...Vågar inte! ;)
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Åh, det låter ljuvligt alltihopa! :=) Visst är det gott med basilika i efterrätt? Vi har gjort en basilikaglass som blev supergod! KRAM!

    SvaraRadera
  6. Ja, det är konstigt vad man äter ofta och mycket på sommaren. Tomat är inget jag tycker om och att äta en tomat som ett äpple - uuurk. Men hackad och urkärnad ihop med annat går det ner, även om jag tycker att varm tomat (typ gratinerad) är mycket godare.

    Basilika är en gudakrydda och i mitt kök växer en gigantisk i en kruka. Nu har jag några nya tips på vad jag ska göra med alla bladen! Kram!

    SvaraRadera
  7. Wow! Vilken middag! Jag älskar temamiddagar. Coolt att ha en ingrediens som röd (förlåt grön) tråd igenom alla rätter. Allt låter som det faller mig i smaken.

    SvaraRadera
  8. Vilken härlig meny! Och välkommen till vuxenlivet (jag tänker på tomaterna) :-) Perfekt att göra bruschetta av tomater, det är bland det bästa jag vet att göra med tomater som jag fullkomligen älskar. Sen är nog inte jag vuxen heller för jag tycker inte om kaffe :-)

    Coolt med basilika i desserten. Fyndigt tema!

    Fortsätt njuta av sol och sommar!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  9. Så gott och fräscht! Och bruschetta är en riktig favorit hos mig nu när tomaterna smakar tomat! Att äta tomater som äpplen när de ä solvarma älskar jag, men jag måste ha salt på. Kanske det funkar för dig med?!

    Ha det gott i solen! Kram

    SvaraRadera
  10. Måste prova den basilikaparfaiten och såsen med ruccola och basilika lät vansinnigt god!

    Till buffén jag gjorde i lördags gick det tio stooora basilikakrukor!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  11. Men du! Basilikaparfait! I love it! :D

    SvaraRadera
  12. Basilika är banne oss en av de bästa örterna, den, mynta och rosmarin är absoluta favoriter i vårt kök och vi går igång på bara doften:)
    Kul att ha ett tema på middagen, speciellt när det är ett så oväntat avslut på det hela½

    SvaraRadera
  13. Vilken härlig inspiration! Vad va det för kött du marinerat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag använde mig av fläskytterfilé. Tycker det är ett prisvärt och bra kött. Lika väl som fläskfilé faktiskt.

      Kram kram

      Radera
    2. Åh! Det var skönt för en student att höra! ;-) Tack!

      Radera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.