För ett par veckor sedan var vi hembjudna till mor och far på middag. Eller jag tror nog kanske att vi bjöd in oss själva JUST den här gången. Men då fick vi i alla fall den här goda pajen med sparris.
När jag handlade i går sålde de sparris för 10 kr bunten, köpte på mig ett gäng. I vår familj älskar tre av fyra sparris, gott till det mesta.
Sparrispaj
Pajdeg:
50 g smör
3 dl mjöl
1 dl kesella 1%
Fyllning:
250 g grön sparris
1 gul lök
1 msk smör
2 dl riven Västerbottensost
Äggstanning:
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 dl grädde
salt & peppar
3 msk pinjenötter
Ugn:
200 grader
Hacka samman smör, mjöl och kesella till en grynig massa och arbeta snabbt i hop till en deg. Låt vila i kylen i ca. 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, nagga och låt stå i kylen i ca. 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter.
Bryt bort nedersta delen av sparrisen. Koka sparrisen ett par minuter. Låt rinna av. Skala och hacka löken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg i pajskalet. Strö på ost och toppa med sparrisen.
Vispa ägg, mjölk, grädde, salt och peppar och häll i skalet. Strö över pinjenötter och grädda i ca. 30 minuter.
Receptet kommer från tidningen
I dag vill jag också tipsa om en helt ny blogg. En blogg där man får följa min svärmor och hennes svägerska på deras cykeltrip från Haparanda till Stockholm. En nätt lite trip på 160 mil.
De tog tåget upp till norr och ska nu cykla sig ner till Stockholm. Ungefär tre veckor beräknar de att resan ska ta. De har tidigare cyklat från Falkenberg till Stockholm och från Ystad till Falkenberg. Deras mål är att ha cyklat sig igenom Sverige, vilket de kommer att klara galant. Lämna gärna en kommentar, det hade Inga-Maj och Gullbritt blivit glada för.
Bloggen heter Cykeltanterna
Ha en skön helg!
//Malin
Vilken smarrig paj du bjuder på. Wow, vilken resa din svärmor och hennes svägerska gör, kul! Kram
SvaraRaderaSparris och västerbottensost är ju typ något av det bästa jag vet, så det här kan bara bli succé! :=)
SvaraRaderaGrymma tanter! Jag uppmuntrar alla slags cykelaktiviteter, cykelhuligan som man är...
SvaraRaderaOch pajen, PAJEN! Godare grejer kan man knappt ha i! Ska ha ett gäng hemma hos mig på onsdag, funderar på att bjuda på paj... så nu är "vad-ska-jag-ha-i-pajen-problemet" löst!
Ha en fin helg!
Pajen låter otroligt smarrigt! Coolt mönster av sparris på pajen! :) Och coola tanter som gör en sådan grej! Imponerad! Ska absolut kika in på deras blogg! :)
SvaraRaderaHa en fin lördag!
Kram
//Lana
Pajen låter riktigt god och jag älskar västerbottensost! Sparris tycker jag om men tyvärr så tål jag inte det... hoppas att du riktigt njuter av din kväll, kram!
SvaraRaderaMmm så gott det låter!
SvaraRaderaTrevlig helg på dig
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Sparris är verkligen så gott till allt!
SvaraRaderaKram Jenny
10 kr bunten?! Åh, jisses vad jag hade frossat i sparris då. Jag älskar grön sparris i alla former. Vad passar inte till det lixom? I Västenbottenostpaj måste det passa super.
SvaraRaderaSparris och västerbotten är så gott och i paj dessutom. Vad häftigt att dom cyklar runt så!! Kram
SvaraRaderaÄr det verkligen mjöl i äggstanningen som du har skrivit? Kram Åsa
SvaraRaderaHej,
RaderaNej, har glömt att sätta dit ett k. Så mjölk ska det naturligtvis vara.
Kram Malin