lördag 4 maj 2013

JORDNÖTSKAKA MED KLADDKAKEBOTTEN - GOING NUTS



Godis, kaka och snacks, och allt i samma kaka. Inte illa, tre för en liksom. I dag är den dessutom gratis i Annies Stuga. Jag fortsätter med bjudfika på lördagar, tycker det är riktigt mysigt och det uppskattas av mina kunder. Vi har nu också köpt in en liten kaffekapselmaskin, så det blir nybryggt kaffe till kakan. 

Receptet på kakan hittade jag i min nya favorittidning Baka. Kände direkt när jag läste receptet att den skulle jag baka. Gottigt är ordet för att beskriva bakverket

Jordnötskaka med kladdkakebotten - Going nuts
Kladdkaka
75 g smör
150 g socker (1 1/2 dl socker)
20 g kakao (1/2 dl)
5 g vaniljsocker (1 tsk)
1 ägg
60 g vetemjöl (1 dl)

Jordnötskrisp
200 g mjölkchoklad Apelsinkrisp (I originalreceptet 300 g vanlig mjölkchoklad, men jag tog det jag hade hemma)
1 msk smör
350 g jordnötssmör crunchy 
3 1/2 dl Rice Krispies

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det koka en stund så det blir svagt brunt. Häll i socker, kakao och vaniljsocker; dra sedan kastrullen från plattan. Tillsätt ägget och rör om väl. Sikta i mjölet. Baka kakan i en mindre form, i ca. 20 minuter. Klä formen i bakplåtspapper. Använd t.ex. en avlång brödform eller fyrkantig mindre kakform. Formen jag använde är 22*22 cm. Låt kakan svalna helt.

Jordnötskrisp
Smält chokladen i vattenbad tillsammans med smör. Rör ner jordnötssmör till en jämn konsistens och vänd sedan ner rispuffarna. Stryk ut smeten över kladdkakan och ställ kallt för att stelna. Skär ut bitar och servera. Bitarna kan vara ganska små, då kakan är mäktig.


Avslutar med några bilder från mina täta restaurangbesök de senaste dagarna. Båda restaurangerna är helt nya, vilket gör det extra kul att besöka dem.




 



I torsdags var jag ute och åt med tjejkompisarna på tapasstället Syrran & Brorsan i Falkenberg. Gott, prisvärt och avslappnad stil. Detta är delar av det vi åt, missade att ta kort innan vi börjat gräva i allt. Jag har redan bokat bord där för nästa restaurangbesök om några veckor.

I går var det disco för barnen i samlingslokalen i Glommen, då passade jag och Lars på att lyxa till det lite. Restaurangen Köttkrogen i fiskebyn ligger nämligen bara rakt över vägen från discot, så det vara bara att dumpa av kidsen på discot och invänta att de kom till restaurangen två timmar senare. 

Jag är smått galet förtjust i hamburgare, så det hade jag bestämt redan innan att jag skulle äta. 


Jag är glad att jag valde burgaren, för det var det bästa jag ätit på restaurang någonsin tror jag. Högrevsburgare från Thuressons, cheddarost, bbq-sås, friterad potatis och brynt lökmajonäs. Brödet var dessutom bakat i restaurangen, vilket ger pluspoäng. 

Lars åt grillad flankstek med bakade primörer och örtsmör. Han var nöjd han också. 

Jag startade med en Strawberry daiquiri, det var sommar i ett glas. Gott var det också! Kommer bli fler drinkar där i sommar och det bästa av allt är att vi bokstavligen har krypavstånd dit, perfekt!




Ha en underbar lördagskväll!

//Malin




10 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg du har
    Kul att hitta någon som skriver om falkenberg
    Är ofta där då släkten bor där och Stålboms och Peters konditori är välbesökt av oss

    SvaraRadera
  2. underbar verkar den vara! kram på dig finis

    SvaraRadera
  3. Åh, om jag bara bodde nära dig :) Ser ljuvligt gott ut. Kram

    SvaraRadera
  4. Mmm...den här kakan låter sååååå smaskens! :)
    Roligt med nya restauranger!
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  5. Martin har gett mig bakförbud. Det tänker jag ignorera o därmed testa detta recept!!!

    SvaraRadera
  6. Såg den och den ser ju ljuvlig ut. Kladdig seg mmm...

    SvaraRadera
  7. Tack för de fina orden! Vilken mumsig kaka, den ser helt fantastisk ut! Tyvärr har jag blivit lite känslig mot nötter på senare år, men de borde man kunna byta ut mot något annat. Måste testa=)

    SvaraRadera
  8. Oooh going nuts var perfekta beskrivningen på den där lilla mumsbiten!

    SvaraRadera
  9. Så kul att prova nya restauranger!

    Och kakan - jisses! så god den ser ut!

    Kram

    SvaraRadera
  10. Å herre gud, de där jordnötsrutorna ser ju magiska ut!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.