fredag 31 maj 2013

HEMMASLUNGAD BEARNAISESÅS OCH ANNAT GOTT


När det var fint väder en lördag för två veckor sedan sa jag att det var den bästa dagen hittills och så kan det ha varit dittills. Men i dag har det faktiskt varit den bästa dagen hittills. Klockan är nu halv elva på kvällen och det är över 19 grader utomhus. Jag sitter på altanen och bloggar, härliga sommar!

Jag har haft en bra dag i butiken. I och i, jag har haft en bra dag utanför butiken. Eller inte hela tiden klart, när det kom kunder gick jag in. Jag säger det igen, JAG ÄLSKAR MIN BUTIK!

Vi, som så många andra, grillade i kväll. Jag har gått och längtat efter kvällens måltid några dagar. I alla fall sedan jag köpte den svenska nypotatisen och den svenska sparrisen. Såsen bestämdes så sent som i skolan i dag, då eleverna fick göra bearnaisesås på hemkunskapen. 

Köttet köpte jag så klart på Thuressons. Vilket i dag blev välmörad Texasbiff. Texasbiff är kärnan i högrevet, som skivas i rejäla skivor. En superfin och mör bit kött som jag valde att lägga i vitlöks- och honungsmarinad. Marinaden gjorde inte jag, utan den läggs köttet i direkt på Thuressons. Texasbiff var för mig ny bit kött, något som jag absolut kommer att köpa igen. Dessutom grillade vi något som jag nu inte riktigt kommer i håg vad det hette. Det var tjock bit sidfläsk/benfri rev kryddad med pepparblandning och flingsalt. Sedan lite majskolvar och sparris.

Jag har lagat bearnaisesås en gång tidigare, vilket gick ok. den här gången gick det bättre än ok, supergott! Det finns mängder av recept på bea och jag gick mest efter den Christian letat fram till eleverna och sedan lite freestyling. Jag hade en liten burk med dragon i vinäger och den använde jag till såsen. Både vinägern och dragonen. Ger extra bra smak till såsen.



Homemade Bea
150 g smör
1 st bananschalottenlök 
3 msk vinäger från dragon i vinäger
3 msk vatten
1 tsk dragon från dragon i vinäger
5 vitpepparkorn
2 äggulor
3 msk vatten
torkad dragon efter tycke och smak
salt och peppar

Finhacka löken och lägg i kastrull tillsammans med vinäger, vatten och grovt mortlade vitpepparkorn. Låt puttra tills nästan all vätska försvunnit. Tillsätt då 3 msk vatten och rör runt till allt blandats. Sila undan lökresterna och ställ vätskan åt sidan.

Smält smöret och låt svalna lite, det får inte vara varmare än att du kan stoppa fingret i det (55 grader). Då kan såsen skära sig.
Tillsätt äggulorna i vinägervattnet och vispa runt. 
Ställ skålen med vinägerblandningen över ett vattenbad (det ska inte koka) och vispa försiktigt i det smälta smöret lite i taget. Vispa tills såsen blir tjock och fluffig. Blanda ner torkad dragon och smaka av med salt och peppar. 






I kväll har jag också bakat bottnen till den tårta som är beställd av en släkting till på söndag. Blir en favorit i repris, bild kommer på söndag. 

I morgon bitti ska jag baka bjudkakan till butiken. Det blir en riktigt smarrig kaka, men vilken berättar jag inte. Kom till butiken i morgon så får ni svaret. Vi har öppet mellan klockan 11.00 och 16.00. Välkomna! 



//Malin


7 kommentarer:

  1. Skönt när det blivit varmt och man kan sitta ute på kvällarna. Vilken fin dag du haft, kram!

    SvaraRadera
  2. Härliga sommar... Hemmagjord bea är ju bara fööör gott!
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    SvaraRadera
  3. Hej Malin! Du har vunnit glasskuponger från GB i en tävling på min blogg - Grattis! Kan du maila din adress så kommer kupongerna på posten.
    Kram Karin

    SvaraRadera
  4. Vad det ser gott ut med grillat! De flesta grillar var säkert igång igår i den härliga försommarkvällen:) Hemgjord beasås håller helt j´klart en klass för sig själv, mums! Kram

    SvaraRadera
  5. Oh, så gott! Sådan grilltallrik skulejag inte tacka nej till! Och hemmagjord bea-sås är såååå smaskens!
    Spännande vad blir det för kakan! Du lägger väl reeptet på bloggen? ;):)
    Ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Dragon i vinäger ger ju lite extra smak till bean. Oj, vad gott det ser ut.

    Din butik är värd att älska. Så fin, så mysig och en sån underbar ägarinna. Vad kan man mer begära? Inget. Kram!

    SvaraRadera
  7. Hemmagjord bea, det är såååå gott! Vad mysigt med grill, det var det mååånga som gjorde igår såg jag på Insta! Alla utom jag och Calle, buhu!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.