torsdag 9 maj 2013

HAVSKRÄFTOR, NYBAKAT BRÖD OCH GODA OSTAR



Jag har tidigare skrivit om Thuressons, där vi köper mycket av köttet vi äter. I dag ska jag tipsa om en annan liten butik i närheten av där jag bor, där man kan handla massa godsaker. 

Butiken heter Vårt Kök i Glommen, och där kan man handla färsk fisk, fina ostar och mängder av goda egengjorda produkter såsom marmelader, müsli, saft, snacks och kex. De säljer också egengjord potatissallad, pajer, röror och andra såser. 

Men man kan inte bara handla färsk fisk där utan även nykokta havskräftor till riktigt bra pris. Vi beställde i dag två kilo kräftor för 159 kronor kilot, ni kan inte hitta det billigare någonstans tror jag. Kräftorna vara perfekta, det vill säga bra konsistens och bra sälta. Riktigt bra storlek på dem också. Till kräftorna köpta jag en aioli med smak av sambal oelek och chili, gottigt!

Vårt Kök har också catering, där man kan beställa bufféer och menyer av olika slag, bl.a. Skaldjursbuffé, Grillbuffé och Gourmetbuffé. Även smörgåstårtor kan man beställa av dem. 



Jag köpte också två olika dessertostar, en Italiensk Talleggio och en Magor. Magor är en ost som består av både Gorgonzola och Mascarpone. Ostarna var riktigt goda och krämiga båda två. Passade perfekt till kexen Fredagsmys, som jag säljer i Annies Stuga. De passade även till brödet jag bakat till kvällen, mitt favoritbröd - Vik-Vila-Brödet.



Naturellt vik-vila-bröd (1 limpa)
10 g jäst
300 g kallt vatten
6-9 g salt
390 g vetemjöl special

Blanda ut jästen i det kalla vattnet. Blanda till jästen är upplöst. Häll i allt mjölet och saltet och rör ihop till en deg. Låt jäsa i 30 minuter. Efter 30 minuter ska man vika brödet i bunken. Ta tag i degen och vik dubbelt. Fortsätt tills du vikt ett helt varv. Detta ska man göra 3 gånger med 30 minuters mellanrum. Det här gör att degen blir luftig och det färdiga brödet får härliga luftbubblor i sig.

När man vikt klart brödet ska det jäsa i en timme i bunken. 
Därefter ska degen hällas ut på en bakhandduk med ganska rikligt med mjöl på. Dra ut degen till en rektangel och vik dubbelt. Gör sedan ett löst paket av handduken och låt jäsa i 1 h. 

Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Ställ in två plåtar, en vanlig plåt i mitten av ugnen och en oöm plåt i nedre delen av ugnen. 

När degen jäst klart så vänds degen upp på bakplåtspapper, gärna med skarven uppåt. Pappret kasas sedan in i på den heta plåten mitt i ugnen. På den nedre plåten läggs några isbitar. Detta för att få en knaprig yta.

Efter 15 minuter öppnar man ugnen och släpper ut ånga. Detta upprepas var femte minut till brödet stått inne i ca 30-35 minuter. 

Recept från boken "Enklare Bröd" av Martin Johansson



Det ska vara gött att leva, 
annars kan det kvitta!

Skål!

//Malin

10 kommentarer:

  1. Fin bild på havskräftorna. Och övriga menyn gjorde att man måste besöka en ostaffär imorgon. // UllanBullan testar i köket

    SvaraRadera
  2. Vilket perfekt bröd och ostarna ser goda ut! Kram

    SvaraRadera
  3. Hejsan! Vad gott det ser ut och brödet ska jag prova att baka, tack för receptet. Ha en fin helg Karin

    SvaraRadera
  4. Åh kära nån så gott det såg ut. Nu saknar jag Sverige och västkusten, som jag ska frossa när jag kommer hem i sommar!!
    Ditt bröd, vetemjöl special. Finns inte här, men vanligt vetemjöl funkar eller? Och om man inte har en våg vad blir då 390 gram?
    Nu känner jag mig som en riktig baknovis, kan även vara den sena timman. :-)
    Ser gott ut i vart fall!! :-)

    SvaraRadera
  5. Tänkte på dig och din blogg när jag läste min nya bok som utspelar sig i Glommen!

    Maten ser ljuvligt god ut, som vanligt :)

    Lena från make a head food

    SvaraRadera
  6. På FB och Instagram går det ju bara gilla en gång, så jag gör det lite tydligare här ;-) Gillar! Gillar! Gillar! Gillar! Alltihop!

    SvaraRadera
  7. Ja jäklar vilken fest! Precis i min smak. Skaldjur, ost och bröd - vad mer kan man men behöva? (Det skulle vara lite vin isåfall...)

    SvaraRadera
  8. Det ser verkligen galet gott ut! Kram!

    SvaraRadera
  9. Åh!!! Vilken ljuvlig lyx och vilket otroligt bra pris det var på kräftorna! Nu när stans ena fiskbil har stängt och den andra envisas med att nästan bara sälja inlagd sill från Kåseberga så råder det tråkig skaldjusstillestånd här. Men vi håller tummarna för den nya ICAaffären som ska öppna snart, det ryktas om att de ska ha en stor fiskdisk!!! Men huruvida det blir samma pris där som du lyckats hitta, det undrar vi...

    SvaraRadera
  10. Men åh så gott! Det är ju det bästa när man kan köpa färsk fisk och skaldjur och njuta tillsammans med ett gott bröd, goda ostar och ett härligt glas vitt vin! Mmm

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.