onsdag 29 maj 2013

ASIATISK KYCKLINGFÄRS MED KORIANDER OCH CHILI & NUOC CHAM


Koriander är min nya favoritört, eller är det en krydda? Eller vad är skillnaden mellan ört och krydda? Ja ja, i alla fall så gillar jag det. Älskar doften av det, en riktigt fräsch doft och smak också för den delen. Lägg till chili till det och lite andra ingredienser så har man snart en hel måltid. En riktigt god måltid dessutom, och somrig. Nästan så man kan drömma sig bort till varmare breddgrader. 

Den mesta av färsen rullade jag faktiskt, tillsammans med isbergssallad, in i rispapper till färska vårrullar. Rispappret blötläggs i varmt vatten innan de rullas ihop tillsammans med färsen. Inte så vackra rullar, men det spelar i sammanhanget mindre roll. Har ni inte testat att laga det här, så gör det. Inget svårt, men tar lite tid med rullandet. 

Asiatisk kycklingfärs med koriander och chili
400 g kycklingfärs
3 msk ljus soja 
3 salladslökar
1 spansk chili
6-8 msk hackad koriander
3 dl finhackad vitkål
saften av 1/2
Isbergssallad

Fräs färsen och tillsätt sojan. Finhacka salladslöken och chilin och blanda ner i färsen tillsammans med vitkålen och koriandern. Låt småputtra några minuter. Smaka av med limesaft.

Vietnamesisk dippsås - Nuoc cham
1 röd chili 
1 skalad vitlöksklyfta 
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft


Finhacka chili och vitlök och blanda med sockret. Häll på kokande vatten och rör runt tills sockret löst sig. Blanda i fisksås och limesaft. Smaka av.



Som vanligt älskade tre av fyra familjemedlemmar maten. Den fjärde fick som vanligt smörgås med bara smör. Undra om han någonsin kommer att lära sig att tycka om mat...




//Malin




 

11 kommentarer:

  1. gahhhh Malin du är en riktig fresterska ; ) kram på dig mums! Sofia

    SvaraRadera
  2. Koriander är en helt underbar krydda och tillsammans med chili, lime och någon smarrig frukt är det himmelriket! Åt koriander ikväll också :) Gjorde något liknande det du har i salladen fast ändå inte...

    Ja, någon måste ju äta upp mackorna hemma hos er helt klart. Då vet jag vad jag ska inhandla till sonen när ni kommer hitåt. Kram!

    SvaraRadera
  3. Hej! Vet du, jag tycker det är bättre ändå att åka i september =) Vi gjorde det för två år sedan och det var mycket varmare och bättre väder. Vi hade faktiskt riktigt otur med restauranger och fick inte alls speciellt bra mat, så har tyvärr inte alls något bra tips =(

    SvaraRadera
  4. Familjens fjärdedel kommer säkerligen att äta mer mat när han blir äldre. Bästa förutsättningen för det är nog att göra som ni - så länge han mår som han ska äter han och blir mätt. Jag förstår din oro men sämsta sättet att få barn är ju att tjata om mat. Du är en fin mamma, Malin!

    Jag älskar de där rispappersrullarna men brukar försöka tänka bort vad de där mjuka och sladdriga vita papperen ser ut som. Hihi! Kycklingfärs är gott och koriander gudomligt! Det är en gudarnas ört som man antingen älskar eller ogillar. En viss tvålsmak finns ju, men liksom ingefära är det en krydda jag ofta använder i mitt kök! Tack för kommentaren hos mig. Du är guld värd! Kram!

    SvaraRadera
  5. Oh, så gott! Helt i min smak! Sparar inlägget! :)
    Ha en toppen torsdag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  6. Jag gillar också koriander men det tog ett tag innan jag vande mig. Och färska vårrullar borde jag göra oftare - så himla gott!

    SvaraRadera
  7. Shit vad seriöst med fässska vårrullar! Måste också testa nån gång. Själv sitter jag mest hemma och äter köpeglass nuförtiden. Skärpning på mig, absolut!

    SvaraRadera
  8. Jag älskar koriander och skulle gärna sätta tänderna i dessa rullar. Gott att servera på salladsblad som annars är ganska tråkiga..

    SvaraRadera
  9. Koriander, ört eller krydda, är något som vi inte alls kommer överens om i köket, en gillar men en absolut inte...
    Oavsett vilket så hade vi inte tackat nej till rullarna, vi har funderat på de där rispapperna några gånger men inte kommit till skott, det ser så gott ut!

    Kramar

    SvaraRadera
  10. Eh, jag kan bli eran fjärde familjemedlem - äter allt! ;) Speciellt det här!
    (Okej ni kanske vill behålla honom trots att han bara äter mackor, men jag kan blir er femte!?)

    SvaraRadera
  11. I hear you sister! Sån här mat är så galet god!
    Ja, det är inte lätt när barnen inte vill äta. Men jag har sagt det förrut att jag inte tycker ni ska erbjuda macka istället. Är de hungriga äter de av något även om det inte blir av allt som serveras. Eller att han får en macka när han smakat på maten. Fast han kommer säker inte äta bara macka hela livet eller så kan han göra som i vårt grannland Norge där det äter sina smörgåsar till alla måltider.
    Ha en skön helg! En massa god grillmat såg jag att det blev ikväll. Nice!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.