söndag 28 april 2013

MIN PARADRÄTT NUMMER ETT - KANTARELLRISOTTO, RÖDVINSSÅS, GRILLAD ROSTAS MED VITLÖKSSMÖR


Jag är en köttperson, så är det bara. Väljer helst kött när jag äter på restaurang. En god mediumstekt köttbit, inte för röd men absolut för genomstekt heller. Jag är ganska kräsen när det gäller val av kött också. Närproducerat, köpt på Thuresson är det bästa. Eller på någon av de andra gårdsbutikerna i omgivningarna, Gudmundsgården i Slöinge och Mostorps gård mellan Slöinge och Getinge. 

Sedan jag startade bloggen, som till sommaren firar två år, så försöker jag att laga ny mat så ofta som det går. Bloggen behöver recept och jag tycker det är roligt. Men detta frångås när det gäller maten jag skriver om i dag. Det är nämligen så förbenat gott att jag skulle kunna äta det flera gånger i veckan, typ. 

Tre av fyra familjemedlemmar älskar maten och är bra nog. Ella njuter verkligen när hon äter detta, ingen stress med att bli klar. Hon nästan slickar tallriken och det är ett bra omdöme. 

I går gjorde jag några småändringar i de recept jag brukar följa, vilket inte gjorde det sämre. Har tidigare har socker i rödvinssåsen, men lyssnade nu på Leif Mannerström som förbannar socker i sås. Lite anchochili fick i stället hetta upp såsen lite. 

Risotton gjorde jag med rapsolja i stället för olivolja, därav den lite gulare färgen och smaken blev lite nötig. Inget som försämrade alls, snarare tvärtom. 


Kantarellrisotto
2-3 dl förvällda kantareller
1 stor vitlöksklyfta
5 schalottenlökar
2 dl vitt vin
4 dl arborioris
ca. 1,3 l varm grönsaksbuljong (lantbuljong)
2,5 dl färskriven Grana Padano
rapsolja
salt & nymalen svartpeppar


Stek kantareller och finhackad vitlök i en panna tills svampen får lite färg. Ställ åt sidan.
Hacka löken och fräs den i rikligt med rapsolja. Låt den inte brännas. 
Vänd i riset och blanda runt med löken tills riset känns torrt. Häll på vinet och låt det ånga bort helt. 
Tillsätt ungefär 6 dl av den varma buljongen, den måste vara varm för annars avstannar kokningen. Rör sakta i riset tills det absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl av buljongen i taget tills allt har hällts i. Det tar ca. 17-20 minuter innan risotton är klar. Tänk på att risotton måste koka lugnt och regelbundet och att man måste röra runt ofta, så den inte bränner fast i botten. 
Ta sedan bort risotton från plattan och blanda svampblandningen och rör därefter i den rivna osten. Se till att risotton är lös när du rör i osten. Osten gör risotton fastare. Rör också i lite rapsolja med vitlökssmak, blir kanoners! Det ringlar jag dessutom över vid servering.
Låt risotton vila något innan servering.



Rödvinssås
1 msk rapsolja
4 st schalottenlökar
4 klyftor vitlök
1 matsked torkad rosmarin
2.5 dl rödvin
4 dl vatten
2 msk kalvfond
0.5 msk balsamvinäger
1 tsk majsstärkelse
0.5 dl kallt vatten

1. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
2. Tillsätt rödvin, vatten, kalvfond och vinäger.
3. Reducera (koka ner) vätskan till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade såsen.

Köttet saltade och pepprade jag och grillade det sedan snabbt på båda sidor i en grillpanna. Sedan fick det gå klart i ugnen med en kött-termometer. På 150 grader tills innetempen blev 54 grader. Köttet får sedan vila invirat i folie fram till servering. Vi tycker att köttet blir perfekt med den temperaturen, men vill man inte ha mediumstekt så får man låta köttet stå inne lite till. Runt 58-60 grader kanske blir lagom då. 

Vitlökssmör är ett måste och då blandar jag bara smör, vitlök och persillade. Blir så gottigt så!






Ha en skön söndag kära vänner!

//Malin



5 kommentarer:

  1. Wow, vilken lyxig maträtt! Underbart! :)
    Ha en toppen söndag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Ser gott ut och kantarellrisotton hade jag gärna smakat på! Kram

    SvaraRadera
  3. Så gott! Jag älskar risotto. Jag älskar inte Mannerström. Kött är bara så gott men ag ska ju helst inte äta det pga ledvärk. Tur att jag gillar fsk också!

    Stor och trött kram från mig till dig.

    SvaraRadera
  4. Förstår att du gör det här om och om igen, gud så gott! Smart att använda rapsoljan till risotton. Kanske vågar jag använda den med smak av ramslök nästa gång jag gör risotto?

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Gott gott!! Jag gillar visserligen fisk också, men få saker slår en god biff (blue för min del) och bea. Slurp!!

    SvaraRadera

Vad kul att du vill lämna en hälsning!
Kram Malin.